Mennesket i møtet med lynrask teknologisk endring

Tomas Jevne
NT6-thinkingsideways
2 min readOct 4, 2018

Roar Thon, fagdirektør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, kom med flere effektive vekkere for tilhørerne under sikkerhetsforedraget på NT6 i Gjøvik 4. oktober.

Roar Thon på NT6: “Hvis du ikke har endret passord på LinkedIn siden 2012, gå gjerne og gjør det nå!”

Hovedpoengene var knyttet til den menneskelige faktoren i sikkerhetsarbeidet. De fleste av oss er lite oppmerksomme på at vi daglig driver med informasjonssikkerhet. Teknologien har endret seg med historisk sett enorm hastighet de siste årene, mens mennesket, du og jeg, står igjen som like analoge som i 1880.

Dermed tenker vi fremdeles ganske analogt. Ville vi ha vært like klare for å ta imot en gratis iPhone av en kar i utkanten av et smug som når vi får en e-post om at vi har vunnet, spurte Thon retorisk. Nettopp det å overføre analog sikkerhetstankegang, om hva som virker trygt og ikke, over til det digitale var et av Thons hovedpoeng. Det digitale er ikke separat fra det «virkelige» eller analoge, bare en utvidelse av en og samme virkelighet.

Thon tok for seg begrepet tillit, og hvordan denne, som er så viktig i nesten alle henseender ellers, blir en hemsko på det digitale området. Det blir viktigere og viktigere å vurdere hva vi kan ha tillit til, samtidig som at brukernes tillit til at en digital løsning er både trygg og effektiv er helt vesentlig.

Sikkerhet handler om flere elementer enn personvern, det handler også om integriteten i informasjon (at data ikke er endret og manipulert) og om at en løsning skal virke. Grelle eksempler på at løsninger kan slås helt ut, som med Wannacry i det britiske helsevesenet bør vekke oss alle. Thons innfallsvinkel er imidlertid ikke at “alt er farlig”, snarere at informasjonssikkerhet handler om bevisstgjøring og læring.

Vi i NT6 takker Roar Thon for besøket og for et fremragende foredrag!

NSM-ressurser:

NSM Podcast
Daglig mediebrif: mediebrif@nsm.stat.no
Sikkerhetsbloggen

--

--