NTNU — den nye Hunnselva

Espen Holje
NT6-thinkingsideways
3 min readJul 2, 2018

En ny kraftkilde er i ferd med å overta Hunnselvas rolle, og det er strømmen av studenter og ansatte til og ut av NTNU i Gjøvik.

Uten Hunnselva og at noen en gang rundt 1800 hadde behov for en elv for å bedrive produksjon av glass, hadde Gjøvik trolig fortsatt vært et par gårder og ikke en by. Elva har vært viktig for industrien og dagliglivet i form av kraft helt fra Eina til utløpet i Gjøvik og grunnlaget for etablering av det folk lever av den dag i dag.

Rundt produksjonen av alt fra krutt, via fiskekroker til glass og brennevin har det vokst fram en sammenhengende bosetting der det å jobbe i fabrikk har ikke bare et alternativ for de fleste, men det mest sannsynlige alternativet. Elva har gitt kraft, mening og velstand.

Elva vil fortsatt være viktig i vår bevissthet framover, men ikke som ressurs for det som skal fylle kommunekasser og lommebøker. Nye kilder til velstand tvinger seg fram gjennom det faktum at verden er i kontinuerlig endring. Et skifte fra produksjon av binders og fiskekrok til tjenesteytende næring.

Så hva skal vi leve av da?

Du har hørt det før, kunnskapssamfunnet, kompetanse, komparative fordeler gjennom at vi jobber smartere enn andre, at vi tar i bruk ny teknologi og kort sagt bruker hodet. NTNU er den nye Hunnselva! En fornybar, ren kilde til kraft. Tankekraft. Framtidig verdiskaping i regionen vil være avhengig av å høste energien som NTNU gir.

Forutsetningen er at elvas strøm og elveleie ledes dit vi ønsker. Vi må beholde de kloke hodene som utdannes. Vi må lage en demning! De må ha jobber. De må ha de beste rammebetingelsene for sine gründer- og oppstartsprosjekt. Tilgang på bolig, gode barnehager og skoler til sine barn, og ikke minst en by med urbane kvaliteter.

Hva får vi igjen? Jo en rekke høyutdannede mennesker som i fremtiden vil bidra med å sette Gjøvikregionen i førersetet for utviklingen av nye løsninger innen teknologi, industri, helse, transport, bioøkonomi, informasjonssikkerhet, smarte byer, og ikke minst en by som blomstrer med mer folk og aktivitet.

Strømmen av høyutdannede unge mennesker er en fornybar kraftkilde, men det forutsetter at kraften settes i arbeid og benyttes til å skape vekst. Hvis ikke vil denne strømmen bare finne sine egne veier, slik elver gjerne gjør, og en flom av kompetente mennesker vil renne ut av Innlandet. Alt ligger nå til rette, og må legges til rette, av NTNU, kommuner, fylket, virkemiddelapparat og det private næringslivet. Slik kan vi etablere oss som en teknologisk vekstregion.

Sammen må vi skape innhold og en fortelling om regionen vår som et mulighetenes land, som tar imot med åpne armer, hvor folk er hjertelig velkommen med et ønske om at de blir en av oss.

Den fortellingen har vi allerede begynt å skrive på NT6. Vi involverer oss tett med NTNU og deres ansatte, og med studentene mens de fremdeles er studenter. Unge og dyktige mennesker som allerede i dag har mye å tilby som ressurser i våre prosjekt. Slik kan vi lage nye demninger og sørge for at kraften kommer regionen til gode.

--

--

Espen Holje
NT6-thinkingsideways

Pursuing problems worth solving. 30 yrs tech background, bridging the gap, foodlover, BBQ-enthusiast and nerd learning.