Shufflet seg til topps!

6AM Accelerator
6AM Accelerator
Published in
6 min readOct 8, 2018
F.V.: Simen Armond (Finance Innovation), Anders Hjort, Halvor Reiten, Markus Blytt, Vemund Santi og Haakon Skar (NTNU Accel). ©: Vega Ebbersten

Anders Hjort (24), Halvor Reiten (23), Markus Blytt (23) og Vemund Santi (24) gikk helt til topps, og stakk av med seieren i Trondheim Fintech Hackathon — Norges største Fintech Hackathon noensinne!

Under forrige ukes Fintech Hackathon, arrangert av NTNU Accel og Finance Innovation, ble alt fra næringsliv til utviklere, designere, gründere og studenter utfordret til å komme med løsninger som kan revolusjonere finansverdenen gjennom forenkling, visualiseringer og nye datakombinasjoner.

Etter en spennende 25-timers innovasjonskonkurranse bestående av blant annet brainstorming, mini-pitching og rapid-prototyping, gikk 12 lag gjennom en direktesendt pitchekonkurranse. Ideene ble evaluert ved kriterier som brukerpotensial, gjennomføring, grad på innovasjon, X-faktor og kommersielt verdipotensial.

Alle deltakerene. ©: Vega Ebbersten

For juryen ble det en vanskelig oppgave å kåre de tre pallplassene etter 12 presentasjoner med høyt nivå. Likevel var Haakon Skar, juryformann og CEO ved NTNU Accel klar i sin tale under opplesning av jurybegrunnelsen.

Det var ett lag som stod frem som en soleklar vinner. Laget har laget en prototype som tilsvar til et reelt kundeproblem hvilket hele juryen er samstemt om at har et stort kommersielt verdipotensial.

Dermed gikk “Shuffle-gutane” av med seieren med deres løsning Shuffle. Parallelt med juryens jurymøte, skulle publikumsprisen bestemmes live, der både deltakere til stede så vel som seere ved direktesendingen kunne stemme på deres favoritt. Ikke helt overraskende gikk Shuffle-gutane av med publikumsprisen også.

Disrupterer refinansiering av boliglån

De fire vinnerne er entusiastiske og fornøyde med å ha vunnet et tre måneders akselleratorprogram ved Trondheims eneste inkubator for finansteknologi, F3.

Seieren var overraskende, da nivået på ideene var høyt, men mest av alt er vi ekstremt takknemlig for tilliten vi har fått av juryen, sier Reiten.

Halvor Reiten

Under konsept-navnet Shuffle ble måten låntakere kan reforhandle lånevilkår presentert. “Shuffle-gutane” hadde gjennom 25 timer programmert en løsning der plattformen Shuffle fungerer som mellomledd for låntakere som ønsker å refinansiere, i første omgang, deres boliglån.

Shuffle vil til enhver tid reforhandle kundens boliglån til de beste lånevilkårene på markedet, automatisk. Dermed er det eneste kunden må forholde seg til at de faktisk har et boliglån, forteller Hjort optimistisk.

Gjennom konkurransen har Shuffle-gutane dessuten vært ute på gata for å teste interessen for en slik løsning. Ti personer, spredt over ulik demografi, ble dybdeintervjuet, og intervjuene gjorde laget enda mer sikker på sin løsning.

Ti intervjuobjekter er naturligvis for lite til å vite om dette er en løsning som er liv laga. Likevel fungerte test-runden som et godt lakmuspapir på hvorvidt dette er en løsning den alminnelige låntaker ønsker å ta i bruk, konstanterer Santi.

Samarbeid mellom bedrifter nasjonalt

Knut Eilif Halgunseth

Dette hackathonet er gjort mulig gjennom engasjement fra NTNU Accel og Finance Innovations sine nettverk i Trondheim, Oslo og Bergen. Flere banker og andre finansselskaper stilte opp med både mentorer, API’er og som jury medlemmer i to hele dager for å lede og hjelpe lagene gjennom hele prosessen.

Knut Eilif Halgunset, CIO hos SpareBank 1 SMN, understreker den store verdien av å styrke hele økosystemet rundt finanssektoren, både lokalt og på nasjonalt nivå. De store selskapene og de små grunder selskapene trenger å kjenne hverandre og samarbeide for å øke farten på innovasjon, øke gjennomføringsevne og nå ut til større markeder raskt nok. Hackathon gir alle parter gode muligheter til å bli kjent og skape grobunn for samarbeid.

For øyeblikket står vi overfor stor internasjonal konkurranse, og det er verdifullt å trekke på ideene og den mangfoldige kompetansen innenfor Norges landegrenser. Også viktig å dele kompetanse slik at alle blir bedre. Det er inspirerende å se alle deltakernes engasjement , kompetansenivået og relevante, nye initiativ med fokus på gode brukeropplevelser og hvordan utnytte mulighetene ny teknologi og bedre tilgang til data gir. Dette skaper vår fremtid, sier Halgunset.

Vi gleder oss til å se hvordan laget utvikler løsningen videre. Det er et stødig team som har kommet med en løsning som juryen har stor tro på kan lykkes og utfordre et kompetitivt finansmarked.

Hackathons er viktig for næringsliv, så vel som for studenter

55 deltakere fordelt på 12 lag deltok under hackathonet. Lagene representerte både lokalt næringsliv, studenter og startups. Vinnerteamet studerer til vanlig ved sivilingeniørlinjer ved NTNU.

Vi har tidligere vunnet Vippsathon, og deltatt i flere konkurranser. Det er ekstremt gøy å jobbe under tidspress og se hvilke ideer som tvinges frem på kun 25 timer. Denne gangen var det helt spesielt verdifullt at flere aktører gikk sammen for å dele av både kunnskap og teknologi, sier Hjort og Reiten.

Laget mener det er manko på reelle utfordringer som løses gjennom studieløpet på NTNU. Det gjør at de stadig utfordrer seg selv ved å melde seg på ulike innovasjonskonkurranser.

Konkurranser slik som denne gjør at vi får hands-on erfaring med reelle utfordringer vi kan vente å møte ute i arbeidslivet. For oss er slike utfordringer ekstremt verdifullt, på samme tid som vi tror erfaringen vi tar med oss vil være nyttig for fremtidige arbeidsgivere, legger Blytt til.

En ny finansbransje

Gjennom konkurranser som Fintech Hackathon, samt opprettelsen av inkubatoren for finansteknologi — F3, ønsker NTNU Accel å legge til rette for videreutvikling av finansbransjen.

Gjennom dette Fintech Hackathonet har vi flere mål og visjoner. Først og fremst ønsker vi å være en katalysator for synergier i et stort økosystem. Dette gjør vi ved å legge til rette for at mindre grupper kan tvinge frem ideer som kan endre finansbransjen. På samme tid ønsker vi finansaktører på banen slik at de kan teste beta-APIer i virkelige situasjoner, og få sparring på ulike problemstillinger, sier Haakon Skar, CEO ved NTNU Accel.

Et samstemt vinnerlag er sikker på at fremtidens finansbransje vil endres diametralt.

Bransjen vil nok i mye større grad være preget av et brukerorientert fokus, fremfor et veldig banksentrert fokus. Dermed tillegges brukeren mye mer makt enn det de har hatt frem til ikraftsettelsen av PSD2, sier Santi.

Blytt legger kjapt til;

Nå kan det bli banken som må kjempe om kunden. Fremtiden byr nok i større grad på konkurransefortrinn for mindre og agile aktører. Tilgang på kundeinformasjon som større aktører sitter på kan føre til at at flere mindre startups kan komme opp og frem — og dermed kanskje utkonkurrere de store aktørene i markedet på enkelte områder.

Likevel er de fire sikre på at løsninger slik som Shuffle er avhengig av et godt samarbeid med flere finansaktører.

Skal vi lykkes, fordrer det et godt samarbeid med flere aktører i markedet. Jeg er sikker på at de kan være med på å dra en slik løsning i riktig retning slik at den funker for både banker og bankens kunder, konstanterer Reiten.

F.V.: Markus Blytt, Vemund Santi, Anders Hjort og Halvor Reiten. ©: Vega Ebbersten

Pressekontakt NTNU Accel: Amalie Holt, amalie.holt@ntnuaccel.no
Pressekontakt Finance Innovation: Rea Parashar, rea@financeinnovation.no

--

--