12 ani de curățire

Nu-mă-uita
NU-MĂ-UITA
Published in
3 min readMar 25, 2020
© 2007 Mănăstirea Oașa

Cum de s-a putut găsi într-o lume atât de căzută o ființă atât de curată, cum este Maica Domnului, care să fie vrednică să primească în pântecele ei pe Dumnezeu, pe Fiul Tatălui, pe a doua persoană a Sfintei Treimi?

Înainte de a-L primi pe Dumnezeu în trupul ei, Maica Domnului L-a primit în mintea ei

Maica Domnului a fost adusă la templu la vârsta de trei ani. Precum se spune în Vechiul Testament că se aduceau jertfe lui Dumnezeu juninci de trei ani, tot așa Maica Domnului este adusă la templu și închinată lui Dumnezeu la vârsta de trei ani, fiind un copil foarte mic. În ziua de astăzi, la vârsta de trei ani copiii sunt duși la grădiniță. Maica Domnului a fost lăsată în templu de către părinții ei. Sfinții Ioachim și Ana au făgăduit că dacă vor primi un copil, îl vor închina lui Dumnezeu. Maica Domnului a fost adusă cu alai de fecioare purtând făclii, pe jos, de la casa părinților ei până la templul din Ierusalim, într-o procesiune de câteva zile.

Maica Domnului a intrat în templu și se știe din Tradiție că a urcat singură treptele templului pe care preoții, urcându-le, rosteau câte un psalm. Timp de doisprezece ani Maica Domnului a trăit în templu, stând noaptea în Sfânta Sfintelor, fiind hrănită cu pâine cerească de către Arhanghelul Gavriil. Înainte de a-L primi pe Dumnezeu în trupul ei, Maica Domnului L-a primit în mintea ei. O alcătuire din Sfânta Evanghelie de la Luca spune că o femeie din popor, ridicându-și glasul, I-a zis Domnului Hristos: Fericit este pântecele care Te-a purtat și sânii la care ai supt. Iar Domnul Hristos a aprobat și a zis: Așa este. Dar — zice Domnul Hristos, vrând să arate că Maica Sa nu a fost o purtătoare pasivă a unei sarcini dumnezeiești — fericit este cel care primește cuvântul lui Dumnezeu și îl păzește pe el. Maica Domnului a primit acest cuvânt al lui Dumnezeu în mintea și în sufletul ei de la vârsta de trei ani. Timp de doisprezece ani a trăit în templul din Ierusalim, învățând, primind în taină cuvântul lui Dumnezeu și rugându-se. Maica Domnului și-a curățit mintea și sufletul în post și în rugăciune, în citirea Sfintelor Scripturi, de la vârsta de trei ani. Încă din pruncie a ajuns la cele mai înalte măsuri ale rugăciunii, ale privegherii în templul lui Dumnezeu și ale primirii lui Dumnezeu în inima ei prin cuvântul Sfintei Scripturi și ale păzirii cuvântului lui Dumnezeu în inima ei.

© 2014 Ilarion Moga

Maica Domnului — povățuitoarea nevoințelor duhovnicești

În Tradiția ortodoxă, Maica Domnului a devenit povățuitoarea tuturor nevoințelor duhovnicești, pentru că ea, mai înainte decât toți, a ajuns la desăvârșirea virtuților prin practicarea — în taină, în Sfânta Sfintelor — a rugăciunii curate, a curățirii minții și a sufletului prin post, rugăciune și priveghere. Maica Domnului s-a învrednicit să fie purtătoare a acelei sarcini sfinte, purtătoare a lui Dumnezeu în pântecele ei, pentru că toată ființa ei a fost curățită în cei doisprezece ani, toată ființa ei a fost curățită prin post, rugăciune, priveghere și prin citirea din Sfintele Scripturi. Maica Domnului a trăit curat din copilărie și nu a primit niciun gând rău. Maica Domnului nu a făcut niciun păcat în viața ei.

Ni se pune în față o perioadă de post și ne este arătată Maica Domnului ca o îndrumătoare, care să ne arate cum să parcurgem noi — nu doisprezece ani — ci câte zile au mai rămas. Dacă Maica Domnului s-a pregătit doisprezece ani ca să-L poată purta pe Domnul Hristos în pântecele ei, și noi să știm să petrecem măcar aceste zile într-o curățire a minții prin participarea la sfintele slujbe, să ne curățim trupul prin post, să primim cuvântul lui Dumnezeu prin citirea Sfintei Scripturi și să-L păzim pe el în inima noastră.

Părintele Pantelimon Șușnea

Fragment din predica la praznicul Întrării în Biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2012

--

--

Nu-mă-uita
NU-MĂ-UITA

Avem cu toții un „acasă” mai departe sau mai aproape. Dar sunt foarte mulți oameni fără casă, în sens spiritual…