Când te incomodează Dumnezeu?

© 2015 Părintele Pantelimon

De ce încearcă oamenii să-L scoată pe Dumnezeu din viețile lor?

Știți parabola cu cei care au fost invitați la nuntă. Împăratul i-a făcut o nuntă fiului său și a trimis soli. Și zice că pe unii i-au ucis, pe alții i-au alungat cu pietre. Este o nebunie. Te cheamă la nuntă, adică la o petrecere, la un prilej de veselie. De ce să ucizi pe cel care te cheamă la un prilej de veselie?

Și din pilda cu stăpânul viei, care a trimis după roade, înțelegem că lucrătorii voiau să pună mâna pe vie, și via să fie a lor. Și au zis: „Uite, îl trimite pe moștenitorul. Hai să-l ucidem și pe el ca să ne rămână nouă via.” Chiar dacă Dumnezeu îi cheamă la petrecere, totuși, prin faptul că este Dumnezeu și Împărat, înseamnă că tu trebuie să ții cont de Împărat. Și oamenii ar vrea ca via sau împărăția să fie a lor și să dispună de ea în interesul lor, cum vor ei și fără să dea socoteală nimănui. Și atunci oricine încearcă să le aducă aminte de Dumnezeu chiar și la nivel de gând, orice gând, orice trimis trebuie ucis. Trebuie ucis ca tu să poți dispune de lumea aceasta, de viața ta și de tine însuți cum vrei tu.

De aceea oamenii încearcă să-L alunge pe Dumnezeu din viețile lor: ca să facă ce vor ei, cum vor ei și să nu mai dea socoteală nimănui. Sfântul Antonie de Suroj zicea o vorbă către un tânăr care venea să-l interogheze: „Du-te acasă și pune-ți această întrebare, întreabă-te pe tine însuți: «Când a fost prima oară când ai avut nevoie să crezi că nu există Dumnezeu?»” Dacă te uiți în viața ta, sunt situații în care existența lui Dumnezeu te incomodează. Dacă ai vrea să faci un păcat, faptul că există Dumnezeu te incomodează. Și dacă vrei neapărat sau ești dependent, sau ești pătimaș, atunci chiar ai avea nevoie să crezi că nu există Dumnezeu ca să poți să-ți faci nebunia ta, patima ta.

Sunt foarte mulți oameni pentru care este foarte important să creadă că nu există Dumnezeu. Și voi o să vă întâlniți cu situații din astea dacă o să vă ia o patimă în stăpânire. Între tine și patimă e Dumnezeu. Și poate ai vrea să nu existe Dumnezeu în momentul acela.

Părintele Pantelimon Șușnea

Fragment din conferința susținută în cadrul Taberei de fete cu tema „Despre frumusețe”, 25 august 2017

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Nu-mă-uita’s story.