Oportunitatea incredibila a datelor, care rasplateste persoanele care folosesc internetul

Neli Barbalan
Oasis Foundation Romanian
8 min readDec 30, 2021

--

Acest articol este o traducere in limba romana. Articolul original il puteti gasi AICI.

Articolul a fost tradus de catre Barbalan Neli Adriana, ambasador roman Oasis Protocol Foundation.

Sunt datele tale, deci de ce sa nu fii rasplatit?

In secolul 21, datele tale virtuale sunt mult mai valoroase decat petrolul, dar retelele de publicitate le-au exploatat de-a lungul anilor. De fiecare data cand accesezi anumite site- uri sau iti oferi accesptul in cadrul unui website, iti oferi datele in mod gratuit. Sunt colectate, stocate si analizate pentru ca ulterior sa primesti reclame “personalizate”. Uneori sunt chiar vandute unei terte parti fara acordul tau! Avand in vedere faptul ca anual venitul din reclame a ajuns la aproape $140 (1) miliarde, nu ar trebui sa ai optiunea de a alege ce se va intampla cu datele tale? Nu ar trebui sa ai ocazia sa le monetizezi, in loc sa stii ca datele tale ajung in buzunarele marilor companii de date?

Internetul nu este gratis

Probabil te gandesti ca nu costa nimic sa navighezi in jurul lumii prin intermediul internetului, dar te inseli. Gandeste-te la toate informatiile pe care le oferi zilnic internetului, indiferent daca vorbim de laptop sau de aplicatii ale telefonului mobil:

  • Toate datele personale pe care le dezvalui pe retele de socializare
  • Detii un smartwatch sau un FitBit? Toate datele tale despre sanatatea ta sunt colectate si pregatite sa fie analizate si folosite
  • Accepti cookies pe site- uri pentru ca este mai simplu decat sa le citesti minutios si sa respingi fiecare “vânzător”?
  • Si toate aceste colectare “gratuite” de date se petrec pentru ca noi permitem!

Problema datelor

In cadrul conferintei Techonomy din 2010, CEO- ul Google din acea perioada, Eric Schmidt a declarat: “La fiecare 2 zile noi cream pe atat de multe informatii pe cat au fost create de la inceputurile civilizatiei pana in anul 2003. Ceea ce inseamna aproximativ 5 exabytes de date.”

Zece ani mai tarziu, raportul DOMO din anul 2020, “Datele nu dorm niciodata8.0” (2) a demonstrat faptul ca internetul atinge 59% din populația lumii, 4.57 miliarde de oameni, iar un articol din 16Best.net (3) arata ca fiecare persoana a creat 1.7MB de date in fiecare secunda in anul 2020. Ceea ce inseamna foarte multe date! De fapt, in 2019, forumul World Economic (4) a prezis ca in 2020 ar putea exista de 40 de ori mai multi bytes decat stele care pot fi observate in univers!

Exista doua probleme pe care le intampina fiecare cercetator care isi doreste sa analizeze datele atunci cand doreste sa cumpere date personale de la o terta firma; confidentialitatea si calitatea. Pietele centralizate actuale comercializeaza datele fara acordul posesorilor si astfel calitatea datelor oferite este in general slab si inexacta. Calculatoarele centralizate pot fi de asemenea vulnerabile in fata atacurilor.

Dar exista si o parte intunecata a folosirii datelor. Exista rapoarte care arata cum datele au fost folosite pentru a manipula media sa influenteze rezultatele alegerilor. Au existat inclusiv incidente in care securitatea a fost incalcata si datele vandute pe dark web.

Datele sunt valoroase, dar doar pentru companiile care le folosesc!

Cu un venit anual din reclame de aproximativ $140 miliarde in anul 2020. Inclusiv in timpul pandemiei, a existat o crestere drastica in fiecare aspect al publicității digitale, conform unui raport al Marketing Dive(5).

Videoclipurile au cunoscut cea mai mare crestere de pana la 21% la $21.6 miliarde, in timp ce profitul din reclamele provenite din reletele de socializare au crescut cu 16% la $41.5 miliarde, alcatuind 30% din venit.

Dar unde au mers toti acesti bani proveniti din datele tale? Inapoi in marile companii!

Cum a implementat Apple prin intermediul IOS14 o cheie care functioneaza

Ultimele imbunatatiri Apple aduse prin IOS14 introduc schimbari majore in maniera prin care datele sunt stocate si folosite pe dispozitivele Apple. Nu doar ca a redus numarul zilelor in care cookis pot fi stocate, dar a si implementat o caracteristica bazata pe securitate. Ceea ce insemna ca utilizatorii s-au “inscris” in mod deliberat pentru a permite urmărirea datelor, in detrimentul situatiei actuale in care sunt nevoiti sa “renunte”.

Aceste imbunatatiri le ofera utilizatorilor controlul asupra a ceea ce pot aplicatiile si site- urile sa urmareasca. In acelasi timp a facut mecanismul de personalizare al reclamelor cu pana la 80% mai putin eficient.

Si Google face niste modificari in cadrul planurilor legate de securitate. Au anuntat ca pana la sfarsitul anului 2022, Chrome nu va mai suport cookies din partea tertelor companii si ca intentioneaza sa opreasca personalizarea in functie de comportamentul fiecarui utilizator.

O noua miscare pentru date

Nu ne vom opri subit din a ne mai folosi aparatele si sa ne intoarcem la vremurile de demult, deci datele vor ramane. Dar noi credem ca securitatea si controlul asupra datelor noastre digitale sunt concepte care vor deveni predominante in urmatoarea perioada.

Pentru a continua sa fim eficienti si sa avem abilitatea sa folosim serviciile gratuite de zi cu zi, reclamele digitale au nevoie de o revitalizare. Dar trebuie sa fie astfel incat sa ii recompenseze pe utilizatori pentru datele lor, in detrimentul profitului obtinut de marile companii din exploatarea datelor.

Aceasta noua miscare este in plina desfasurare.

In ultimii ani, mai multe companii au inceput sa plateasca utilizatorii pentru datele lor, incluzand:

Gener8

Un motor de cautare, care in perezent este in modul Beta, care iti permite sa decizi daca doresti sa iti pastrezi datele private si in cazul in care nu doresti acest lucru te recompenseaza in prezent cu maxim 10 puncte pe zi. Conform site- ului: “Punctele vor fi acumulate in contul tau pana in momentul in care le vei putea schimba cu oferte exclusive, produse tehnologice, carduri cadou sau sa faci donatii caritabile.”

Brave Browser

Brave este un alt motor de cautare care pune accent pe securitate si ofera o viteza de navigare mult mai mare, prin înlăturarea reclamelor, in cazul in care nu optezi pentru pastrarea lor. Daca doresti sa vizualizezi reclame care nu iti vor compromite securitatea, esti recompensat cu “Basic Attention Tokens” care pot fi cheltuiți online, sau retrasi ca si numerar la sfarsitul lunii.

Digi.me

O platforma care faciliteaza colectarea propriilor date si stocarea intr-o librarie privata si descentralizata. Aplicatiile si companiile pot solicita folosirea acelor date in schimbul unor recompense.

UBDI

UBDI este prescurtarea pentru Universal Basic Data Income. Asa cum este relatat pe site: “ajuta oamenii sa faca bani prin oferirea de detalii anonime despre datele lor, date care sunt necesare companiilor de marketing. Noi folosim tehnologia privata pentru a ne asigura de faptul ca doar informatiile anonime, agregate sunt folosite.

Un internet mai corect este inevitabil si noi credem ca reteaua Oasis face parte din aceasta miscare

Dupa cum puteți vedea, exista cateva companii de exceptie care le ofera utilizatorilor controlul asupra propriilor date. Se misca in direcția corecta, folosind tehnologia disponibila in prezent.

Dar vrei sa te muti pe un alt motor de cautare doar pentru a evita reclamele?

Ce impact va avea asupra afacerilor mici care cresc prin intermediul reclamelor personalizate?

Oprim evolutia antreprenorilor prin tehnologia care limiteaza reclamele personalizate in favoarea securitatii?

Vestea buna este ca exista o alta cale de a rezolva aceasta problema. O solutie de care pot beneficia toate partile implicate: utilizatorii, proprietarii de faceri, reteaua de reclame si aceasta propune recompensarea in egala masura a tuturor celor implicati, recompensa oferita pentru participare. Numarul in continua crestere a utilizatorilor de Brave si Genere8 dovedeste faptul ca recompensarea utilizatorilor care doresc sa vada reclame este un motiv bun pentru care oamenii accepta sa le fie urmarite datele.

Reteaua Oasis

Cu Oasis Network, monetizarea datelor si metodele de calcul bazate pe securitate, sunt functionalitati active. Acest aspect este important, deoarece prezinta doua aspecte:

  • Utilizatorii au capacitatea de a incarca surse de date (gandeste-te la un profil cu aplicațiile tale, date financiare, obiceiuri sociale si locatia datelor) si de a vinde dateleca si si monede in cadrul retelei
  • Cei care cumpara datele pot analiza daca aceste monede sunt valoroase, pot determina pretul si pot sa plateasca pentru a le folosi. Dar, mai presus de toate, toate acestea pot fi posibile fara ca vreodata sa trebuiasca sa iti dezvalui datele dupa care poti fi identificat

Crearea acestui proces ar insemna faptul ca utilizatorii vor fi platiti pentru oferirea profilurilor de date catre cumparatorii interesati. Datele nu ar fi niciodata stocate intr-o baza de date centralizata, care ar putea fi vulnerabila in fata atacurilor si mai important, acestea nu vor fi niciodata dezvaluite nimanui. Utilizatorii detin controlul absolut si vizibilitatea asupra celor care le folosesc datele si scopurilor pentru care acestea sunt intrebuintate. Moneda datelor, moneta ta, ar fi in portofelul tau, in custodia ta. Poti detine datele in aceeasi maniera in care detii NFT- uri. Totul va fi in deplina siguranta si poti colecta si recompense de la cumparatorii pe care tu ii alegi sa iti folosească datele.

Tehnologia bazata pe securitate va fi inovatoare pentru industria publicitatii, deoarece presupune resurse de date care in trecut incalcau limitele prin analiza algoritmilor de publicitate, iar astfel pot deveni disponibile. Istoricul tranzactiilor prin creditul bancar, datele despre sanatate si sport, muzica online si obiceiurile de relaxare online, sunt toate straturi ale personalizarii care contribuie la succesul companiilor de publicitate. Ca utilizator, alegerea de a adauga acest strat de date, ar putea creste valoarea monedelor tale si ar putea sa iti aduca un venit mai mare si mai multe recompense.

Suna ca un castig pentru toată lumea, nu?

Cu siguranta are potentialul de a fi:

  • Utilizatorii de internet: Vor fi platiti pentru faptul ca isi impartasesc datele pentru a fi folosite pentru reclame personalizate
  • Afacerile: Corectitudinea datelor audientei va face ca publicitatea sa fie mult mai eficienta si mai ieftina
  • Reclamele online: Ii pot recompensa pe utilizatori pentru faptul ca vizualizeaza reclame personalizate bazate pe date concrete

La Oasis Protocol, comunitatea noastra incredibila construieste deja proiecte de succes pentru monetizarea datelor:

  • Nebula Genomics a monetizat date umane genomice. Aceasta a deschis o piata pentru cercetatori pentru a analiza datele in mod privat si pentru a urmari doar ce este relevant.
  • TheMusicFund a monetizat venitul viitor din Spotify al artistilor , pentru a le oferi un imprumut in avans al viitorului câștig, cu scopul de a sustine artistii pe masura ce evolueaza

Acestea sunt cazuri diferite, dar sustin potentialul monetizarii datelor.

Este indraznet. Este captivant. Si cel mai important, cele mai mari cazuri de utilizare cu ramificații in schimbare ale societatii nu au fost incă realizate.

Daca doresti sa creezi in cadrul retelei Oasis un proiect care sa transforme lumea intr-un loc mai bun, dorim sa te auzim.

Oferim granturi impresionante companiilor care ajuta Oasis Network sa creasca pana la potentialul sau absolut.

Poti interactiona cu membrii echipei in cadrul unei din retelele noastre de socializare:

--

--