Proof of work vs. Proof of Stake: care este mai prietenos pentru mediu?

Andreea Ioan
Oasis Foundation Romanian

--

Disclaimer: Aceasta este o traducere neoficiala, realizata de comunitate. Puteti accesa articolul original aici.

Pe masura ce lumea a devenit mai constienta de mediu, discursul recent din spatiul cripto s-a mutat, de asemenea, la impactul criptomonedelor asupra mediului. Una dintre dezbaterile aflate in desfasurare in comunitate se refera la modul in care mecanismul de consens Proof of Work (PoW) are impact asupra mediului fata de Proof of Stake (PoS), mecanismul de consens utilizat pe blockchain-ul Oasis.

Desi aceasta dezbatere se desfasoara de ceva vreme, acest tweet al CEO-ului Tesla, Elon Musk, a reaprins conversatia — si pe buna dreptate. In tweetul sau, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la utilizarea combustibililor fosili pentru minarea de Bitcoin, iar sentimentul sau a starnit dezbateri aprinse in jurul industriei. La doar cateva zile dupa comentariile sale initiale, Musk s-a intalnit cu principalii mineri de bitcoin, in incercarea de a intelege mai bine impactul criptomonedelor asupra mediului si de a afla cum ar putea arata solutiile actuale si viitoare.

Prin urmare, in aceasta postare, vom arunca o privire asupra modului in care functioneaza PoW si PoS, cum difera, si cum afecteaza fiecare mediul inconjurator. Speranta noastra este ca veti intelege mai bine cum se dezvolta acest spatiu, si cum blockchain-ul va continua sa schimbe lumea in care traim.

Intelegerea mecanismelor de consens

Mecanismele de consens blockchain lucreaza pentru a obtine acordul necesar asupra unei singure valori de date sau a unei singure stari a retelei dintre procesele distribuite. Cu alte cuvinte, ele ajuta la garantarea faptului ca tranzactiile pe un blockchain sunt corecte. Acest tip de mecanism este absolut esential in blockchain-urile descentralizate, deoarece garanteaza caracterul de neatins al fiecarei tranzactii din sistem, si creeaza un consens al tuturor participantilor cu privire la statutul registrului.

Acestea fiind spuse, doi dintre cei mai populari algoritmi de consens sunt Proof of Work (PoW) si Proof of Stake (PoS). In PoW, minerii concureaza intre ei pentru a rezolva ecuatii matematice complexe. Algoritmul recompenseaza nodul participant care rezolva problema cel mai rapid, si iiacorda dreptul de a adauga noi tranzactii in blockchain.

Pe de alta parte, cu PoS, validatorul pastreaza o anumita valoare a propriei posesiuni a criptomonedei ca garantie — denumita „stake-ul” lor. Algoritmul recompenseaza periodic unul dintre validatori cu privilegiul de a crea urmatorul bloc din blockchain. Aceasta alocare a responsabilitatii pentru mentinerea registrului public este proportionala cu miza lor in retea.

Impactul asupra mediului al PoW si PoS

Cea mai frecventa critica la adresa algoritmului de consens PoW este ca necesita o cantitate mare de energie electrica pentru a rula reteaua. Conform cercetarilor efectuate de Universitatea din Cambridge, consumul anual de energie electrica de Bitcoin (bara pentru cel mai mare blockchain PoW) reprezinta aproximativ 0,6% din consumul global de energie.

Si desi aceasta pare a fi o cantitate foarte mare de energie de consumat pentru o criptomoneda, sustinatorii Bitcoin afirma ca aceasta cifra este chiar mai mica de 10% din ceea ce foloseste sistemul bancar conventional.

Sustinatorii Bitcoin afirma ca o cantitate semnificativa din energia folosita de criptomoneda provine din surse regenerabile si ca minatul de Bitcoin utilizeaza o cantitate mare de energie care altfel ar fi irosita. Acesta a devenit un subiect atat de important incat guvernul din Sichuan, o provincie din China, gazduieste un seminar pentru a evalua o potentiala interdictie a exploatarii minatului de bitcoin asupra comunitatii hidroenergetice.

Deci, cum se compara PoS cu PoW?

In general, PoS este considerat mult mai eficient din punct de vedere energetic, iar rata de adoptare a blockchain-urilor bazate pe PoS depaseste cu mult numarul blockchain-urilor bazate pe PoW. Un articol al companiei Fast detaliaza modul in care puterea de calcul devine mult mai putin un factor cu PoS — al doilea proiect cripto ca marime dupa capitalizarea pietei, Ethereum, migrand in prezent la PoS de la PoW — invocand motive de scalabilitate, viteza si eficienta. Pentru multi din spatiul blockchain, acest fapt in sine serveste drept validare finala pentru cazul general de utilizare al PoS.

Prin migrarea catre PoS, Ethereum intentioneaza sa reduca 99% din energia pe care o consuma si, in cuvintele fondatorului Ethereum, Vitalik Buterin, „Este larg acceptat in comunitatea Ethereum ca PoW foloseste mult prea multa energie. Pentru mine este prioritatea №1.” Sentimentul ca acesta reverbereaza in mod natural prin spatiul cripto si probabil va convinge mai multe proiecte noi si viitoare sa adopte PoS peste PoW.

Dar, desi PoS este mai eficient din punct de vedere energetic decat modelul de consens PoS, amprenta sa de carbon este inca mai mare decat solutiile de tranzactii digitale centralizate precum VISA, iar acest fapt a ajutat la conducerea diferitelor modele de consens, cum ar fi Proof-of-Authority (PoA).

Concluzii

Tehnologia blockchain detine un potential imens, iar comunitatea cripto incearca in mod activ sa abordeze problemele energetice asociate cu utilizarea criptomonedei. Si chiar daca multe blockchain-uri adopta PoS peste PoW, solutiile de mediu in cripto nu ar trebui sa depinda doar de mecanismul de consens pe care il foloseste un proiect. Este necesara o abordare mai solida si mai larga, care sa utilizeze surse de energie regenerabila impreuna cu o serie de alte solutii inovatoare. Si in timp ce sustinatorii PoS prezinta potentialul de economisire a energiei al acestui consens special, PoW are cu siguranta si beneficii. Deocamdata este destul de clar ca PoS utilizeaza mai putina energie si putem spune cu siguranta ca are un impact mai mic asupra mediului nostru.

--

--