Wat gebeurt er met ons lichaam tijdens het vasten? — Dag 6&7

Mijn lijf heeft deze dagen de optimale ketosisstaat bereikt met extra adrenaline om het metabolisme hoog te houden en extra groeihormonen om je spieren in takt te houden. Prachtig om te ervaren hoe je lichaam zichzelf weer in evenwicht brengt.

Aan het einde van de zesde dag heerlijk gesquasht. Kan niet anders zeggen. Ik was heel geconcentreerd en had veel meer ballen dan normaal. Wel merkte ik dat mijn energie iets sneller weg was. Het gekke was echter dat dit alleen effect op mijn spieren had, niet op mijn hoofd. En dat is zo anders dan normaal. Dan lijkt het wel of ik eerder moe in mijn hoofd ben waardoor de concentratie weg is. Essentieel bij squashen.

Na het sporten voelde ik me super goed. Allemaal gelukshormonen denk ik :) En dat na 144 uur niet eten.

De laatste dag is een eitje. Dat is makkelijk vol te houden. Ik wist precies wat ik die avond ging eten: zelf gedraaide gehaktballen van biologische runderlappen, romige tomatensaus, en gebakken spitskool. Alleen op die gedachte al vloog de dag al watertandend voorbij.

Daarnaast geëxperimenteerd met:

  • Pindakaasbrood; gemaakt van pure pindakaas zonder toevoegingen, eieren, bakpoeder, balsamicoazijn, en olijfolie. Het was een beetje droog maar wel verassend lekker met roomboter, pindakaas, sambal, en komkommer.
  • Oopsies; brood gemaakt van eieren, roomkaas en bakpoeder.
Pindakaasbrood (links) en Oopsies (rechts)

Vanaf nu ga ik 5:2 intermittent fasting doen, dat wil zeggen 5 dagen eten en 2 dagen vasten per week. De vastdagen voor mij zijn maandag en vrijdag zodat ik aan het einde van de vastdag een sportmoment heb. De avond voor de vastdag eet ik en dan op de vastdag pas weer ‘s avonds (na het sporten). Dit betekent 24 uur niet eten. Sommige mensen eten nog wel iets 500–600 calorieën, maar dat ga ik dus niet doen. Ik zal net als afgelopen week dan alleen water, thee, koffie en bouillon drinken.

Luister naar je lichaam: pas eten als je honger hebt en stoppen als je verzadigd bent

Daarnaast ga ik proberen het moment van mijn eerste maaltijd uit te stellen. Het liefst zou ik pas mijn eerste eetmoment rondom lunchtijd hebben, maar belangrijkste is dat ik naar mijn lichaam ga luisteren. Dus niet ontbijten omdat je dat gewend bent maar omdat je honger hebt. Eigenlijk moet dat gelden voor elke maaltijd.

Doel van dit dieet is om geleidelijk af te vallen terwijl het vasten mijn homeostasis moet gaan resetten. Het lichaam zal er alles aan doen om je huidige balans in je stofwisseling in stand te houden. Ga je minder eten dan zal je lichaam zich aanpassen door geleidelijk de stofwisseling op een steeds lager pitje te zetten totdat het genoeg heeft aan de hoeveelheid voedsel die je eet. Een trage stofwisseling is niet prettig: koud, honger, humeurig. Het is niet gezond dit lange tijd vol te houden. Homeostatis betekent ook dat, zodra je weer meer gaat eten, je lichaam het liefst zo snel mogelijk weer naar je oude gewicht teruggaat.

Met een regulier dieet (Low-Calorie & High-Exercise) moet je steeds minder gaan eten om te blijven afvallen.

De beste manier om en een snelle stofwisseling te houden en af te vallen is door regelmatig te vasten. Vasten zal er voor zorgen dat je een snelle stofwisseling hebt (meestal sneller dan als je normaal eet) en zal de homeostasis resetten waardoor als het ware je oude gewicht niet meer opgeslagen staat. Je lichaam zal dus niet meer naar je oude hoge gewicht terug willen keren maar er alles aan doen om je huidige verkregen balans in tact te houden. Zo laat je homeostasis voor je werken in plaats dat het je tegenwerkt.

Homeostasis werkt overigens ook andersom. Slanke mensen die meer gaan eten krijgen een snellere stofwisseling om weer naar het oude gewicht terug te keren.

Vasten is veel effectiever dan sporten om af te vallen

Let op: sporten is heel gezond, maar niet een effectief middel om af te vallen. Ik zal daar nog wel een keer wat over schrijven als ik daar wat meer informatie over heb ingewonnen.

Bijsluiter: Mijn lieve vrouw is grotendeels verantwoordelijk voor het bereiden van het eten. Credits zijn voor haar!
Show your support

Clapping shows how much you appreciated Emiel van der Veen’s story.