Slik produserte vi NM i trap (Leirdue)

Arenaen for NM i Sannidal

Søndag 15. juli gikk finalen i NM i trap (leirdueskyting) av stabelen i Sannidal like utenfor Kragerø. Oclin leverte produksjon og livestream til NJFF sin Facebook-side av hele arrangementet.

Hele sendingen kan sees nederst på siden.

Teknisk oppsett

Ved hjelp av en 4-kamera setup, løste vi produksjonen med et trådløst kamera (Sony HXC-100 via Teradek Bolt 2000) som beveget seg bak skytterne, et remotekamera (PTZ — Pan, Tilt og Zoom) foran skytterne på banen, et remotekamera i studio, og et Marshall CV-500 som et totalbilde av spillerarenaen.

Studioet.

Studioet bestod av programleder og ekspertkommentator som var der til enhver tid, og ved en og annen passende anledning fikk de besøk av en gjest. Monitoren til venstre i bildet viste til enhver tid produksjonen fra skytebanen, slik at studioet kunne kommentere over bildene fra skytebanen.

Wirecast for grafikk, styringspanel for remotekameraer og monitor for multiview og bildemikser.

Via Leirdue.net fikk vi hentet ut en HTML-side med grafikk over alle skytterne i hver runde, og status på hvert skudd (bom/treff). Via Wirecast og et capture-card fra BlackMagic kjørte vi inn videosignalet fra mikseren, la på grafikk, og kjørte signalet videre ut igjen til opptak og stream.

Via et styringspanel fra Panasonic hadde vi også full styring på 2 remotekamera, som enkelt lot oss lagre definerte posisjoner og raskt hoppe mellom de. På banen ble det lagret en posisjon pr skytterplass, som gjorde det raskt og effektivt å hoppe fra skytter til skytter for å levere nærbilder forfra før skyting.

Produksjonsracket.

Selve bildemiksracket bestod av BlackMagic Design SmartView Duo, en rackmonterbar skjerm med 7" monitorer. Den til venstre ble benyttet som multiviewer, mens den til høyre var lagt til AUX1, for å kunne benytte til påsyn av enkelte kilder for å sjekke fokus eller andre ting.

Racket har også en BlackMagic Design HyperDeck SSD-opptaker som ble brukt til å gjøre opptak av hele sendingen. Signalet den fikk kom fra Wirecast, for å få med grafikken.

Under HyperDecken stod det en bildemiks, BlackMagic Design sin ATEM 4K 1ME-mikser. Denne brukte vi til å mikse sammen hele sendingen.

I bakkant av racket er det montert en lydmikser fra Behringer, en XAir 12. Totalt var det fire mikrofoner i sving under sendingen, tre trådløse bøyler i studio, og en konentum-mikrofon på skytebanen. Mikset lyd ble så sendt til bildemikseren, som embeddet dette sammen med bildene, før det ble sendt samlet til Wirecast for grafikk.

Oppå racket hadde vi satt opp en MacBook Pro med Qlab, som vi brukte som VB-avspiller ut via HDMI til en HDMI-SDI converter, og inn i bildemikseren. Totalt hadde vi 5 kilder i sving under sendingen.

For å klippe brukte vi en StreamDeck-enhet med softwaren Companion. Dette er en ganske kul software som lar deg sette opp alle knappene på StreamDeck til hva enn du ønsker, og kan kontrollere ulik produksjonshardware. Vi koblet blant annet til bildemikseren og Qlab.

StreamDecken ble altså satt opp med 5 knapper for hver kilde på bildemikseren. I tilegg, hvis input 5 ble klippet til (VB), så startet den først markert objekt i Qlab, ventet 20ms, og så klippet den til VB-kilden. Det ble også lagt inn 2 knapper for å kunne bla opp og ned i Qlab.

På nederste rad ble det lagt inn mulighet for å klippe på AUX utgang 1, for å enkelt dra opp bilder på en litt større monitor for påsyn.

På skytebanen var det av naturlige årsaker ikke greit med en kameraperson plassert foran skytterne, så dette løste vi med å bruke et ubemmanet remotekamera.

Dette gjorde det mulig for oss å veklse mellom å ligge nært på skytter forfra mens de forberedte seg på skudd, og klippet til trådløs fotograf som bevegde seg bak rett før de skjøt. Takket være leirduer med pulver, ble det hengende igjen en liten rosa støvsky på himmelen ved treff. Dette bidro til å gjøre sendingen veldig mye mer visuell.

Totalt var det altså 4 kameraer i sving, men kun en kameramann. Han gikk trådløst via Teradek Bolt 2000, som har ca 500m dekning.

Totalt varte sendingen i litt over 4 timer, og har du det til overs, så kan den sees i sin helhet under!

Spørsmål? Fyr løs :)

Her kan du se hele finalesendingen på 4 timer.