Etkili Sprint Retrospective Teknikleri

İrem Fırat
Odeal-Tech
Published in
5 min readJan 18, 2023

Retrospective toplantıları, Kaizen üretmek için çok önemli olan ve takımın geriye dönük kendini değerlendirmesini ve ileriye dönük nasıl geliştirebileceğini göz önünde bulundurduğu etkinliklerdir.

Bu toplantının verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için en önemli nokta, takımın ihtiyacı doğrultusunda uygun yöntemin bulunup uygulanmasıdır.

Bu yazımda da retrospective toplantılarında kullanabileceğiniz yöntemlerden bahsedeceğim.

  1. 4L(Liked/Loved,Learned,Lacked,Longed For) Yöntemi

3L retrospective yöntemine benzer olan 4L yöntemi sırasıyla Liked/ Loved (Hoşlanılanlar/Sevilenler), Learned (Öğrenilenler), Lacked (Eksik Olduğu Düşünülenler) ve Longed for (Özlem Duyulanlar/”Keşke Olsaydı” Denilenler)’ başlıklarından oluşur. Takım her L altına geçen sprinti göz önünde bulundurarak notlarını girmeye başlar. Sonrasında yazılan notlar okunur ve gruplama yapılır. Gruplama aşamasından sonra konular hakkında aksiyon planı hazırlanır.

2. Starfish(Denizyıldızı) Yöntemi

Starfish retrospective pratiği; adını 5 bölüme ayrılmış olan soruların görselleştirilmesi ile oluşan yıldız şeklinden almaktadır. Bu yöntemde birden fazla başlık olması takımı daha fazla düşünmeye teşvik eder.

Takım, Start(Yapılmayan ama yapılması istenen),Keep Doing(Yapmaktan memnun olunan ve devam edilmesi istenen),More of(Daha sık yapılması gerektiği düşünülenler),Less Of(Daha az yapılabilecekler,daha az yapıldığında daha faydalı olacağı düşünülenler),Stop(Yapmayı bırakılması gerekenler) soruları üzerinden düşüncelerini ilgili başlıklar altına girerler. Yazılanlar arasında benzerlik gösterenler gruplanır ve üzerinde konuşulur. Çıktılar değerlendirildikten sonra öncelikli konular için aksiyon planı oluşturulur.

3. Mad Sad Glad Yöntemi

Takım üyelerinden geçen sprinti değerlendirerek hissettiklerini her üç kolon için ayrı ayrı yazmaları istenir. Bu yöntemde duygu durumları ön plandadır ve ismini başlıklardaki sırasıyla Mad(Sinirlenilen şeyler),Sad(Üzen şeyler), Glad(Mutlu eden şeyler)’den alır. En çok üzerinde durulan konulara daha fazla odaklanılır ve bu konular üzerinden konuşularak aksiyon planları çıkarılır.

4. İki İyi Bir Geliştir Yöntemi

2 İyi 1 Geliştir retrospective yöntemi; takım üyelerini özellik ve davranışları üzerinden feedback ortamı sağlayan bir retrospective pratiğidir.

Her satıra takım üyelerinin isimleri girilir ve 2 İyi-1 Geliştir kolonları eklenir.Her ismin karşısına 2 tane iyi bulunan özellik, 1 tane de geliştirilmesini istediği özellik girilir. Bu süreçte takım birbirini değerlendirir. Geliştirilmesi gereken konular üzerinde fikir yürütülür. Bu etkinlik tartışma halinde olmamalıdır.

5. Improve Your Definition of Done (DOD)

Definition Of Done retrospective yöntemi Bitti Tanımı’nı geliştirecek aksiyonların alınması için yapılır.İç içe geçmiş 3 bölümden oluşan bu yöntem, Mevcut-Now,Bir sonraki-Next,Gelecek-Future alanlarından oluşur. Takım üyeleri düşünerek sahip olmak istedikleri DOD ları ilgili alanlara yazar.

Sırasıyla;

Mevcut-Now: Bu alanda takımın mevcutta uyguladığı ya da bir sonraki sprint uygulayacağı DOD parçalarından oluşur.Örnek olarak code review,UAT.. verilebilir.

Bir Sonraki-Next: Kısa vadede DOD tanımına alınabilecek maddelerden oluşur.Burada hedeflenen süre planlaması değil aksiyon alınmasını hızlandırma üzerinedir.

Gelecek-Future: Next bölümüne kıyasla daha uzun sürede gerçekleşecek ve yapılması için daha uzun süre gerektiren maddelerden oluşur.

İlgili 3 alan doldurularak oluşturulan maddeler üzerinden ortak olarak belirlenen aksiyon planı oluşturulabilir veya geliştirilmek üzere backlog üzerinden de takip edilebilir.

6. Five Phases Yöntemi

Five Phases yöntemi, sorunun kök nedenini 5 tane soru sorarak bulunmasını hedeflemektedir. Etkinlikte aksiyon alınması gereken sorunu bulabilmek için sorular sorulur ve durumun köküne inilmeye çalışılır. Soruların sonucunda ortaya çıkan madde aksiyon maddesini belirler.

7. Start Stop Continue Yöntemi

Takım üyeleri son sprinti göz önünde bulundurarak ilgili başlıklar altına uygun olan maddeleri eklerler.

Start: Yapılmaya başlanması istenen maddeler

Stop: Yapılması durdurulması gereken,istenenler

Continue: Yapılmaya devam edilmesi gereken fayda görülen maddeler olarak özetlenebilir.

Eklemeler tamamlandıktan sonra gruplama ve aksiyon maddeleri çıkarılır. Gruplama ya da aksiyon maddesi kararı için Dot Voting yöntemi kullanılabilir.

8. Sailboat (Wind & Anchors) Yöntemi

Hayal gücünün ağırlıklı olarak kullanıldığı bu retrospective yönteminde, takım üyeleri mevcut değerlendirmelerini bir yelkenli yolculuğundaymış gibi belirtilen ifadeler üzerinden değerlendirir.

Etkinlikte kullanılacak olan ifadeler birleştirilerek bir görsel oluşturulur ve her bir ifade için yaşanılan olaylar yazılır.Bu adım ilerletildiğinde notlar topluca değerlendirilir ve iyileştirmeye yönelik aksiyon adımları oluşturulur. Yazılan adımlar değerlendirilirken zaman kaybetmemek adına dot voting oylama yöntemi kullanılabilir.Burada genel olarak kullanılan metaforları aşağıda listeledim, bu alana eklemeler de yapılabilir.

Yelkenli: Scrum takımı

Ada: Ulaşılmak istenen yer,takımın sprint sonunda ulaşması gereken hedefi yani sprint goal şeklinde de özetlenebilir.

Kayalıklar: Takımın dikkat etmesi gereken olası veya tahmin edilebilir riskleri temsil eder.

Çapa: Takımın hedefine ulaşması yönünde onu yavaşlatan,engel olabilecek durumları temsil eder.

Rüzgar: Takımı hedefine yaklaştıran takımın ileri gitmesini destekleyen durumları temsil eder.

Güneş: Sprint süresince takımı mutlu eden ve motivasyon yükselten durumları temsil eder.

9. DAKI Yöntemi

Daki retrospective yönteminde, Scrum takım üyeleri neyi yapmayı bırakmaları,süreçlerinde neyi yapmaya başlamaları ya da eklemeleri,neleri yapmaya devam etmeleri ve neleri yapmaları gerektiği üzerinde dururlar. 4 bölümden oluşan başlıklar altına ilgili maddeler girilir. Sonrasında gruplama-oylama yapılarak aksiyon maddeleri oluşturulur.

10. Guess Who? Yöntemi

Bu etkinlik, scrum takımının iletişimini geliştirmeye odaklı eğlenceli bir retrospective tekniğidir. Etkinlikte kağıtlara ekip üyelerinin isimleri yazılarak her bir kişinin bir isim seçmesi sağlanır.

Scrum ekibi sırasıyla kendisine çıkan ekip arkadaşının rolüne bürünerek onu anlatmaya çalışır.Burada süreci iyileştirmek adına anlatıcı kişi sorunu anlattığı kişi gözünden düşünerek fikirlerini yazar-söyler. Sonrasında takıma “Ben Kimim?” sorusunu yöneltir. Tahminler yapıldıktan sonra rolü yapılan kişi söylenir ve alınan notların onun düşüncelerini gerçekten yansıtıp yansıtmadığını konuşulur.

11. ÇarkıRetro Yöntemi

Bir ice breaker olarak kullanılan bu yöntemde ekip içi iletişimin artırılabileceği eğlenceli bir pratiktir. https://wheelofnames.com/ web sitesi kullanılarak ve format takımın isteği doğrultusunda hazırlanarak ilerlenebilir. Üzerinde konuşulması istenen sorular hazırlanır ve çark çevrilir. İlgili konular üzerinde tüm ekip üyeleri konuşur ya da fikrini belirtir.

--

--