Alkışlayarak ve paylaşarak bize destek olmayı unutmayın!
YZT Haftalık Gazete — 3. Sayı (8 Kasım 2020)
ODTÜ öğrencileri tarafından sizler için hazırlanan, seçkin haberlerden oluşan tamamen Türkçe ve haftalık yapay zeka-veri bilimi gazetesi
Öne Çıkanlar
- Öğrenciler, ödevlerini notlandıran algoritmanın açığını buldu:
Amerikalı öğrenciler, ödevlerini okuyan ve notlandıran yapay zeka tabanlı algoritmayı nasıl kontrol etmeyi başardı? Öğrenciler ilk önce ödevle ilgili kelimeleri liste halinde toplayarak önce ödev hakkında basit iki cümle, devamında ise ilgili kelimeleri sıra sıra yazarak tam not almayı aldılar. Gelin bu açığı yakından inceleyelim:
- Bilim adamları, robotların acıyı tanımasına ve kendi kendilerini onarmalarına yardımcı olmak için ‘mini beyinler’ geliştiriyor:
Sistem, fiziksel bir kuvvetin uyguladığı basınçtan kaynaklanan ‘ağrıyı’ işlemek ve yanıtlamak için yapay zeka destekli sensör düğümlerine sahip ve robotun, insan müdahalesine gerek kalmadan, küçük bir yaralanmada kendi hasarını tespit etmesini ve onarmasını sağlıyor. Yeni yaklaşım, yapay zekayı cilde dağıtılmış ‘mini beyinler’ gibi davranan, küçük bir işlem birimine bağlı sensör düğümleri ağına yerleştiriyor. Bilim insanları, bunun yerel olarak gerçekleştiği için robotun kablolama gereksinimlerinin ve yanıt süresinin geleneksel robotlara kıyasla beş ila on kat azaldığını söylüyor.
- Pandeminin ruh sağlığı üzerindeki etkisini izlemek için yapay öğrenim:
Küresel bir salgın olan COVID-19 ile mücadele, milyonlarca insanın ruh sağlığına zarar verdi. MIT ve Harvard Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, insanların kaygılarını çevrimiçi olarak ifade etmek için kullandıkları dili analiz ederek bu etkileri ölçebileceklerini gösterdi. Araştırmacılar, 800.000'den fazla Reddit gönderisinin metnini analiz etmek için makine öğrenimini kullanarak, insanların COVID-19 döneminde kullandıkları dilin tonu ve içeriğindeki değişiklikleri 2020'nin Ocak ayından Nisan ayına kadar tespit edebildi. Bu analizler sonucunda, anksiyete ve intihar hakkındaki tartışmalarda genel bir artış dahil olmak üzere zihinsel sağlıkla ilgili tartışmalarda önemli trendler ortaya çıktı.
İlginizi Çekebilir:
- Aktivistler polislere karşı yüz tanıma araçlarını kullanıyor:
Eylül ayı başlarında Portland, Ore’daki Şehir Meclis’i, yüz tanıma teknolojisinin kullanımını yasaklayan kapsamlı bir mevzuatı tartışmak için bir araya geldi. Fakat bu tartışma Portland’ı ikiye böldü. Aktivisit Christopher Howell, yasakla ilgili endişelerini açıklarken polis memurlarını tanımlamaya yarayan bir yüz tanıma teknolojisi üzerinde çalışmaya başladığını da ekledi:
- Köpek eğitim yöntemleri, araştırmacıların robotlara yeni numaralar öğretmesinde yardımcı oluyor:
Johns Hopkins Üniversitesi bilgisayar bilimcileri, köpeklere oturmayı ve kalmayı öğretmek için yaygın olarak kullanılan bir eğitim tekniğiyle, bir robota, istifleme blokları da dahil olmak üzere birkaç yeni numarayı nasıl öğreteceğini gösterdiler. Yöntemle, Spot adlı robot, genellikle bir ay süren çalışmayı günler içinde öğrenebildi.
- Biyologlar ve veri bilimciler arasındaki kültürel ayrılma:
Biyoloji ve veri biliminin birçok ortak noktası var. Veri bilimciler ve biyologlar, dünyayı anlamlandırmaya çalışmak için veri kümelerini analiz ediyor. Günümüzde, biyologlar ilaç keşfi, tıbbi teşhis ve tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek için makine öğrenimini ve yapay zekayı giderek daha fazla kullandığı için, veri bilimi biyoloji için giderek daha önemli bir alan haline geliyor. Bununla birlikte, iki alan arasında hala büyük bir kültürel uçurum var. Veri bilimcileri ve biyologlar, aynı probleme, farklı yöntemler ve farklı terminolojiler kullanarak, çok farklı perspektiflerden yaklaşıyorlar. Bir biyolog olarak başlayan, ardından veri bilimi alanında doktorasını tamamlayan ve şimdi iki alan arasındaki boşluğu doldurmaya çalışan Alexander Titus ile yapılan röportajı inceleyelim:
(YZT henüz resmi bir ODTÜ topluluğu değildir, ODTÜ’yü temsil etmemektedir.)
Hazırlayanlar: Demet Tangolar, Duhan Onat Karadayı, Hacı Lale, Kerem Can Bakır, Serenay Akgün.
Katkıları için diğer YZT üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Gazeteyi sizler için daha iyi hale getirmemize yardımcı olun!
Yorumlarda dönütlerinizi bekliyoruz.