YZT Haftalık Gazete — 2. Sayı (1 Kasım 2020)

Serenay Akgün
ODTÜ Yapay Zeka Topluluğu
3 min readNov 1, 2020
ODTÜ öğrencileri tarafından sizler için hazırlanan, seçkin haberlerden oluşan tamamen Türkçe ve haftalık yapay zeka-veri bilimi gazetesi

Gazetemizdeki haberleri detaylı incelemek için altı çizili yazılara tıklayarak haber kaynaklarına gidebilirsiniz.

İzmir depreminde yaralananlara acil şifalar diliyor, sevdiklerini ve yakınlarını kaybeden herkese en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Depremle ilgili gelişmeler için AFAD’ın duyurularını takip edebilir, deprem ülkesinde depreme hazırlıklı olabilmek için AKUT’un yönergesini inceleyebilirsiniz.

  • Depremi önceden tahmin edebilen yapay zeka algoritması: Deprem, birçok ülkede insanların birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir gerçek. Her ne kadar depremi, özellikle gerçekleşeceği tarih bakımından, öngörebilmek zor olsa da yeni yapay öğrenme algoritmaları bizlere bu yolda yeni olanaklar sunuyor. Çalışma, henüz yüksek bir başarı sergilememiş olsa da geliştirilmeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar

  • Öksürükten Covid-19 tespiti yapan yapay zeka modeli: Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmış fakat semptom göstermediği için test yapılma olasılıkları da daha düşük olan bireyler hastalığı yayma ihtimaline sahipler. MIT araştırmacıları ise bu bireyler ile sağlıklı bireylerin öksürme biçimindeki farklılıkları tespit eden bir algoritma geliştirdi.
  • BMW Grubu’nun yapay zekadaki etik kuralları: Yapay zekanın kullanımı BMW Grubunun dijital dönüşüm sürecinde anahtar rol oynuyor. BMW Grubu yapay zekayı müşteriler, ürünler, çalışanlar ve süreçler için katma değer yaratmak için kullanıyor. Yapay zeka kullanımına ilişkin 7 prensip üzerinden ilerliyorlar.
  • Google yapay zeka modeli için şarkı söylemenizi istiyor: Google, yapay zekasını geliştirmek için bir şarkının üzerine dudak oynatmanızı istiyor. Bu sayede konuşma zorluğu yaşayanlar veya ALS hastaları için daha iyi araçlar geliştirilebilecek. Örneğin bir gün yapay zeka, bir kişinin yüz hareketlerine bakarak ne konuştuğunu anlayabilecek ve konuşma güçlüğü çeken kişinin yerine sesli olarak konuşabilecek.
  • Yeni yapay zeka modeli, Mars’taki kraterleri buluyor: Teknoloji için dünyada bir ilk! Mars’ta artık yeni kraterleri tespit etmek için NASA tarafından yapay zeka kullanılıyor. Ayrıca aracın, bilim adamları tarafından gözden kaçan daha küçük etkileri bularak meteorların ne sıklıkta Mars’a çarptığına dair daha eksiksiz bir vizyon sunması umut ediliyor.

İlginizi çekebilir:

  • Hastaya kendisini öldürmesini söyleyen sohbet botu: Tehlikeli tavsiyeler veren tıbbı sohbet robotlarına alışkınız, ancak GPT-3 modelini temel alan bir sohbet botu bu durumu çok daha ileri taşıyarak hastanın kendisini öldürmesini söyledi. Sahte haberlerin ve yanlış bilgilerin dolu olduğu bir dünyada, GPT-3 gibi metin oluşturucuların toplumsal sonuçları ileride risk oluşturabilir.
  • Musk’ın 5 yıl içerisindeki yapay zeka tahmini: Yapay zekanın tehlikeleri konusunda ses getiren isimler arasında yer alan Elon Musk, 2018’de yapay zekanın kaçınılmaz bir diktatör olacağını söylemişti. Bu sefer de başka bir tahminde bulunarak: ‘’Yapay zeka beş yıl içerisinde insanlardan daha üstün hale gelecek.’’ dedi.
  • Yapay öğrenme vs Flow Free: Biraz zaman öldürmek için uygulama mağazasının oyunlar bölümünü ziyaret etmeye karar veriyorsunuz. Eğlenceli ve basit görünen bir bulmaca uygulaması görüyorsunuz, bunu indirip yalnızca yarım saat oynayacak, sonra silecek ve unutacaksınız, değil mi? Yanılıyorsunuz, oyun zorlaştığında yapay zekanın kapısını çalmak zorunda bile kalabilirsiniz.

Ülkemizden Gelişmeler

  • İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Yapay Zekâ Çalışma Grubu tarafından “Yapay Zekâ Çağında Hukuk” Ekim 2020 bülteni yayımlandı.
  • ODTÜ’nün eğitim platformu Bilgeİş aracılığıyla Türkiye’nin her yerinden isteyen herkes ücretsiz online yapay zekaya giriş dersi alabilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü Compec tarafından düzenlenen ve bu sene üçüncü kez gerçekleşecek olan Boğaziçi DataCamp’e davetlisiniz!

Zirve boyunca veri biliminin iş dünyasındaki güncel uygulamalarını tanırken, workshoplar sırasında uygulamalarını deneyimleyebileceksiniz.

(YZT henüz resmi bir ODTÜ topluluğu değildir, ODTÜ’yü temsil etmemektedir.)

Hazırlayanlar: Demet Tangolar, Duhan Onat Karadayı, Hacı Lale, Kerem Can Bakır, Serenay Akgün.

Katkıları için diğer YZT üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Gazeteyi sizler için daha iyi hale getirmemize yardımcı olun! Yorumlarda dönütlerinizi bekliyoruz. İletişim için:

odtuyzt@gmail.com, Instagram, Linkedin

--

--