YZT Haftalık Gazete — 4. Sayı (15 Kasım 2020)

Serenay Akgün
ODTÜ Yapay Zeka Topluluğu
Sent as a

Newsletter

3 min readNov 15, 2020

Öne Çıkanlar

  • İngiltere’nin ilk robot teslimat aracı ‘Kar-go’:

Kar-go, dönüm noktası olan ilk yolcuğunu tamamladıktan sonra Birleşik Krallık ’ta paketlerin teslimat şekillerini değiştirebilir. Birleşik Krallık ‘ın ilk otonom teslimat aracı unvanına sahip olan Kar-go, tıbbı malzemeleri bir eczaneden Londra, Hounslow’daki bir bakım evine taşıdı. Academy of Robotics tarafından inşa edilen elektrikli araç, temassız teslimat sağlamak için yapay zekâ ve özel olarak geliştirilmiş bir paket yönetim sistemi kullanıyor. Tek bir şarjla tam yüklü olarak 60 mil (96 km) yol alabilir ve şehir merkezlerinde, banliyö ve kırsal yerlerde teslimat yapabilir.

  • Yapay zekanın yardımıyla uzaydaki çöplerden kurtulmak mümkün mü?

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2025 yılına kadar Dünya’nın 660 kilometre yukarısında yörüngede dönen eski bir yük adaptörü olan Vespa’yı yakma misyonu belirledi. Vespa bir zamanlar ESA’nın Vega roketinin bir parçasıydı. Peki bu yakımdan sonra uzayda oluşacak enkazın oluşturabileceği tehlikeler nelerdir? İsviçre Merkezli Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) yaptığı açıklamada: “Her zaman daha fazla hurda birikmesiyle, uydu çarpışmaları olağan hale gelebilir ve uzaya erişimi tehlikeli hale getirebilir.” dedi. Ekip, yakım sonrası oluşacak enkazın tespiti ve yok edilmesi için yapay zeka tabanlı yakalama roketinin robotik kollarını kullanmayı planlıyor.

  • ABD Hükümeti’nin doktorlara kullanmaları için para verdiği algoritmalar:

ABD Medicare & Medicaid Hizmetleri Merkezleri (CMS) geçtiğimiz günlerde iki yapay zeka sisteminin kullanımı için ödeme yapacağını söyledi: biri körlüğe neden olan bir diyabet komplikasyonunu teşhis edebiliyor ve bir diğeri ise beyin taraması geçiren bir hastanın, acı çektiğini gösterdiğinde bir uzmanı uyarıyor.

İlginizi Çekebilir:

  • Veri bilimi neden doğru sorunları çözmekte başarısız oluyor?

Veri bilimi yeni ve gelecek vaat eden bir sektör. Ama aynı zamanda, tüm yeni alanların yaşadığı problemlerle karşı karşıya. Evet, veri bilimi alanında şevkle ilerleniyor ve veri destekli çözümler yaygınlaşıyor. Ancak veri bilimi alanınının bel kemiği hipotezlerdir. Test edilmemiş ve kanıtlanmamış. Dolayısıyla, fırsatlar bol ve iyimserlik yüksek olsa da, aşırı pazarlama ve abartıya karşı önlem alınmalıdır.

  • Yapay Zekanın Günlük Hayatımızda Gizlendiği Dört Yer:

İnsanlar “yapay zeka” terimini bilim kurgu imgeleriyle ilişkilendirirlerdi, bir gün canlanacağını bile düşünmezlerdi. Yapay zeka kavramı bilimkurgu alanından gerçeğe ulaştı. Yapay zekanın günlük hayatta farkına bile varamayacağımız perde arkasında kullanılmasının birçok yolu var. Bu alanda yazılım geliştirme ve teknoloji endüstrisinde 20 yıldan fazla iş tecrübesine sahip girişimci bir yönetici ve önde gelen AI şirketlerinden birinin kurucusu ve CEO’su olan Rem Darbinyan ‘ın zamanında gördüğü ilaç keşfi, insan kas simülasyonu, akışkan simülasyonu, ürün formülü yapımı gibi konulardaki birkaç gizli yapay zeka örneğine bakalım.

(YZT henüz resmi bir ODTÜ topluluğu değildir, ODTÜ’yü temsil etmemektedir.)

Hazırlayanlar: Demet Tangolar, Duhan Onat Karadayı, Hacı Lale, Kerem Can Bakır, Serenay Akgün.

Katkıları için diğer YZT üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

İletişim için: odtuyzt@gmail.com, Instagram, Linkedin

Gazeteyi sizler için daha iyi hale getirmemize yardımcı olun!

Yorumlarda dönütlerinizi bekliyoruz.

Gazetemize abone olmayı unutmayın!

--

--