Fair Trade:

Michelle Nellemann Nørbjerg
Off - grid
Published in
3 min readOct 6, 2015

Fair Trade er en organisation som kæmper for bæredygtighed i den 3. Verden, det er i lande som Afrika, Asien og syd-Mellemamerika. De arbejder bredt med bæredygtighed, både økonomisk, socialt og miljømæssigt.

Når det kommer til miljøet er Fair Trades primære fokus på de nærområder hvor bønderne bor. De vil gerne sikre bøndernes helbred og sikre at man ikke ødelægger naturen i området. Man må bl.a. ikke bruge farlige sprøjtegifter. Fair Trade vil helst have at bønderne bliver økologiske, men dette er ikke krav da det er dyrt og krævende. Fair Trade hjælper bønderne ved at give dem økologiske råvare. Selvom Fair Trade-mærket produkter oftest er transporteret over lange afstande, påvirker det dog ikke klimaet mere end andre, da Fair Trade producenter bruger mindre CO2 ved selve produktion.

Fair Trade hjælper bønderne økonomisk, ved at sikre at de får den rette pris for deres vare, og hvis verdensmarkedsprisen går ned vil de stadig have råd til at fortsætte deres produktion.

Fair Trade arbejder også med det sociale, dvs. At arbejde i en Fair Trade virksomhed vil altid få en tilpas mindsteløn, så de har rød til at investere i deres liv. Udover dette betales arbejderne, på samme måde som bønderne en Fair Trade bonus hver gang der sælges et Fair Trade mærket produkt fra deres plantage. Midlerne investeres i fællesskab og bliver oftest brugt på uddannelse og sundhed. Ved at købe Fair Trade hjælper og støtter de arbejder i den 3. Verden til at bedre liv.

Hvor, hvornår opstod Fair Trade?

Ideen til fairtrade mærket kom frem i 1859 hvor den hollandske forfatter Eduard Douwes Dekker skrev romanen Max Havelaar, den handler om handelen med kaffe mellem Indonesien og Holland, som var alt andet end fair.

Bogen gav anledning til starten på bevægelsen, som forsøgte at gøre europære opmærksomme på de problemer som handlen kan medføre i den tredje verden. Først efter anden verdenskrig kom der en udvikling, fordi den engelske organisation Oxfam begyndte at importere primitive husgeråd fra Østeuropa for at kunne støtte den økonomiske genopbygning efter krigen. Oxfam var den første organisation der handlede med udlande med et formål om at forbedre betingelserne for producenterne. I 1967 blev fairtrade organisationen oprettet i Holland, allerede 3 år efter havde de flere butikker, her bredte interessen sig til andre europæiske lande. Der er sidenhen blevet oprettet flere organisationer som fairtrade og også producentorganisationer der alle ønsker og arbejder for en større lighed i den internationale handel.

I fair Trade er der nogle bestemte principper for at kunne være med og bære mærket.

1. At skabe muligheder for økonomisk dårligt stillede producenter.

2. Gennemsigtighed og ansvarlighed.

3. Ansvarlig handelspraksis.

4. Betaling af en fair pris.

5. Undgå børne- og tvangsarbejde.

6. Antidiskrimination, ligestilling og foreningsfrihed.

7. Sunde og sikre arbejdsvilkår.

8. Kapacitetsopbygning.

9. Fremme af fairtrade.

10. Bæredygtig miljøforvaltning.

Fair Trade Danmark:

Fair Trade Danmark har en vision om løfte marginaliserede producenter gennem produktudvikling, samarbejde og salg af Fair Trade design og brugskunst.

Fair Danish Design vil gerne forene og skabe bæredygtige kunsthåndværks processer i den 3. Verden. Projektet startede i efteråret 2011, for at forene bæredygtighed og design, ved at få danske designere ind over. Det skulle skabe vækst i den 3. Verden, ved at deres produkter bliver konkurrence dygtige, så folk vælger Fair Trade designs, som er lavet af bæredygtige produkter.

Fair Danish Design vil gerne bidrage med den viden vi har i Danmark for at hjælpe med at Fair Trade producenter får nye færdigheder og mulighed for opgradering. Fair Danish Design vil gerne hjælpe producenter fra den 3. Verden ud af fattigdom, ved at hjælpe dem med at producere brugskunst under Fair Trade vilkår.

Kilder:

www.fairtradedanmark.dk

http://www.tambou.dk/refleksion-en-journalistisk-blog/fairtrade-organisationens-historie

www.fairtrade-maerket.dk

--

--