Livsstil og miljø

Michelle Nellemann Nørbjerg
Off - grid
Published in
4 min readOct 7, 2015

Hvad har vores livsstil med miljøet at gøre?

Kan vi overhovedet selv gøre noget for at hjælpe?

Er det overhovedet så slemt med vores ”luksus” vaner i Ilandene end i Ulandene?

Ja, det er det. Vi har det lukses i Ilandene i forhold til i Ulandene, vi har et meget større forbrug end de har i f.eks. Afrika. Vi har rent vand, elektricitet og gode levevilkår. Vi misbruger de gode forhold vi har.

Energi:

Vi bruger elektricitet hele tiden. Vi sidder i en opvarmet stue og ser tv mens vi bruger vores mobiltelefoner. Vi har lamper tændt både i køkkenet og i stuen. Mens vi laver mad er lyset tændt, oven kører, komfuret har gang i 2 kogeplader, vandet løber og vi skal da også hører musik mens vi gør alt dette. F.eks. bruger en europærer 40–50 gange så meget energi end f.eks. en Etiopier.

Vi bruger ikke-fornybare energikilder i stedet for fornybare energikilder. Fornybare energikilder er f.eks. sol, vind, vandkraft og jordvarme. De ikke-fornybare energikilder er de fossile brændsler som f.eks. kul, olie, og gas. Disse ikke-fornybare energikilder vil løbe op. Hvorfor bruger vi så ikke bare de fornybare energikilder? Det gør vi ikke fordi de fossile brændsler er billigere, derfor er det jo klart at man skal bruge dem, i stedet for de energikilder som er miljøvenlige. De ikke-fornybare energikilder skaber meget CO₂ udslip. Vi har et meget større CO₂ udslip pr. indbygger i Ilandene end i Ulandene, dette er noget vi er nødt til at ændre.

Vand:

I Danmark tænker vi ikke over at vi skal passe på vandet, det kommer jo bare ud af vandhanen, hvorfor skal vi tænke på det?

Vi er nødt til at tænke på vores vand, mennesket er afhængige af vand for at overleve. 75% af jordkloden er dækket til med vand. 97% af alt det vand vi har på kloden er havvand, 2% er nedfrosset i ismasserne og kun ca. 0,3% som vi kan buge til drikkevand, derfor er vandresurserne truet mange steder i verden. Truslen skyldes lokalt overforbrug samt forurening af grundvandet. Forureningen kommer bl.a. fra landbruget, industrien og lossepladser. Vi ved godt i EU at vi skal passe på vores vand for det dyrbart. Derfor har vi i Danmark allerede fra 1990 til 2001 reduceret vores vandforbrug med 28%, gennemsnitsforbruget pr. indbygger er faldet fra 182 liter i 1990 til 131 liter i 2001 men dette er ikke nok. Disse besparelser skyldes bl.a. vandbesparende brusere og toiletter.

Affald:

Vi lever i dag i et brug – smid bæk samfund, vi tænker ikke over hvad vi smider ud, skal vi ikke buge det, så ryger det i skraldespanden. I EU er der ca. 3,5 tons affald pr. person. Vi smider emballage, madrester, batterier og meget andet ud, uden at tænke over det. Det værste ved affald er at det også skal bortskaffes, dette gør vi oftest i form af afbrænding hvilket føre til at der bl.a. kommer partikelforurening, Svovldioxid, SO2 og Nitrogenoxider, NOx, uf i luften. Nogle ting kan ikke brændes, dette bliver deponeret. Ved deponering kan der blive frigiver gas (oftest metan) ud i atmosfæren, det er med til at øge drivhuseffekten (hvilket vi ikke skal, dette kan ende med at isen smelter og vandstanden stiger op over land). Der vil blive udledt forurenet vand, med bl.a. tungmetaller som kan sive ned og forurene vores grundvand.

Hvad kan vi gøre for at hjælpe?

Hvad kan vi gøre for at hjælpe? Vi kan da ikke bare droppe vores vaner, kun tage bad på 5 minutter? Vi er da nødt til at have radioen og tv’et tændt mens vi laver mad. Så hvad kan vi gøre?

Man kan købe miljøvenlige produkter, f.eks. viser svanemærket eller EU-blomsten, at det er produkter som er skånsomme for miljøet.

Vand:

Husk at slukke for vandet, mens du børster tænder. Fiks det løbende toilet eller bruser. Lad vær at bruge sprøjte midler i haven, det siver ned i grundvandet, brug i stedet kompost.

Affald:

Man kan sortere sit affald, have nogle kasser til bl.a. genbrugsflasker og dåser, papir, batterier og elektronik. Alt dette kan man aflevere på genbrugspladsen, som vil sørge for at tage sig af tingene på en miljøvenlig måde. I stedet for at smide gammelt elektronik på genbrugspladsen kan man køre det i en genbrugsbutik.

Energi:

Man bruger ca. 70% minder energi ved at lave mad i en gryde i forhold til i en ovn. Bug spare pære, de holder længere og er energivenlige. Sluk for dine elektroniske produkter på stikkontakten, de bruger stadig strøm selvom de bare er på standby.

file:///C:/Users/jette/Downloads/baeredygtighed.pdf

--

--