Akıllı Telefon Savaşları — Yeni Bir Umut

Canberk Çakmak
OGOO Digital
Published in
3 min readJul 10, 2020

1990 yıllarının ilk dönemlerinde başlayan akıllı telefon furyası dünyada büyük yankı uyandırmış ve IBM’in liderliğinde uzun yıllar gelişmeye devam etmişti. Tarih 2007 yılını gösterdiğinde Steve Jobs’un lansmanda tanıttığı akıllı telefon iPhone, günümüz telefonlarının geri dönülemeyecek evriminin başlangıcı olacaktı.

1976 yılında kurulan Apple, bilgisayar sektöründe yarattığı yenilikçi farkı mobil pazarda da göstermesiyle günümüzde sadece ABD’de değil dünya da en çok kazanan firmalar arasında olmasını sağlamıştı. macOS işletim sistemi gibi kendi ürettikleri cihazlara özgü hazırlanan iOS işletim sistemi, iPhone telefonlarının donanımsal farklılıklarını destekler nitelikteydi. Bu işletim sistemi sayesinde uygulama mağazası özelliği gelen akıllı telefonlar artık isimlerinin hakkını verecek ve kullanıcıların bilgisayar bağımlılıkların ortadan kaldıracaktı.

“Onlara gerçekten nasıl yapıldığını gösterelim.”

iPhone’un doğuşunu, 2017 Computer History Museum in Mountain View, California’da yapılan fuarda Scott Forstall(dönemin iOS yazılım lideri); simgesel tasarımın, Steve Jobs’un bir Microsoft yöneticisine karşı kişisel bir kin nedeniyle ortaya çıktığını “Pazartesi günü bir dizi kâğıt ile geldi ve sonra ‘Onlara gerçekten nasıl yapıldığını gösterelim’ dedi.“ sözleriyle anlattı.

Jobs’un Microsoft teknolojilerine yönelik eleştirileri arasında, PocketPc’lerde dokunmatik ekran teknolojisini kullanıyordu ki bu teknoloji dirençli dokunuşa dayanıyordu ve işlerin dijital kalemlerle(stylus) yapılmasını zorunlu hale getiriyordu. Bu nefreti;

“Bir kalem kullanmıyorsunuz … on kalemle doğduk”

diyerek anlatan Jobs, ekibine, çalışan bir kapasitif çoklu dokunmatik ekranın prototipini yaratmasını istediğini aktardı ve Forstall, o zaman bile teknolojinin devrimci olacağı açıktı diyerek, durumu bize şu cümlelerle özetledi;

“Bunu gördüğünüz an, kullanılması gereken yolun bu olduğunu anlıyordunuz.”

Aslında, Jobs ilk başlarda dokunmatik tablet yapılmasını istesede daha sonra Apple’ın bir akıllı telefon yapması gerektiğine karar verdi. Tamamlanan tablet prototipine döndü ve mühendislerine telefon boyutunda bir sürüm oluşturma görevini verdi.

“Steve demoyu gördü ve ‘tableti beklemeye alın, bir telefon yapalım’ dedi. Ve biz de bunu yaptık. “

Tanıtılan iPhone (1st generation) devrim niteliğindeki özelliklerle diğer telefonların yapamadığı onlarca özelliği kullanıcılara sunmakla kalmıyor, bir çok gelişimin de öncülüğünü yapıyordu. Başta internet sitelerinin değişimini zorunlu kılan yeni akıllı telefon, insanların onu benimsemesiyle uygulama sektörünün de öncüsü olacak, tuşlu telefonların hayatımızdan tamamen çıkmasını hızlandıracaktı. Donanımsal olarak tam boy dokunulabilir ekrana sahip olan ilk iPhone, ayrıca içinde App Store adı verilen mağazada yazılımcılar tarafından geliştirilen uygulamaları barındırıyordu. Yeni bir sektörün başlangıcı olmasada, Symbian gibi kısıtlı donanımlara sahip cihazlar üzerinde çalışmadığından ve işletim sisteminin, dolayısıyla yazılım dilinin esneklik sunmasından kaynaklanan avantajlarının yanında maddi gelir modelleri ile de yazılımcıların ilgisinin çekmişti.

2007 yılı piyasaya sürülen akıllı telefon modelleri

Lansman büyük sükse yaratmış olsada Nokia, Blackberry ve Microsoft markaları kolay teslim olmayacaklarının sinyallerini uygun fiyat avantajı ve marka bilinirliklerini kullanarak verdiler. Veri yolu yardımıyla mesaj göndermeye(BBM) olanak sağlayan Blackberry, o dönemde dünya genelinde yüksek fiyatlarıyla bilinen ve kullanımın kısıtlı olduğu mesaj transferini ücretsiz hale getirmişti. Nokia markası ise yıllarca akıllı telefon sektörüne öncülük etmesiyle kazandığı marka bilinirliği avantajını kullanacak ancak daha sonraları Symbian işletim sistemi kullanım ısrarının kurbanı olacaktı. Microsoft, iOS işletim sisteminin lansmanından bir kaç hafta sonra yeni işletim sistemi Crossbow(Windows Mobile 6.0)’ un tanıtımını yaptı. Bu işletim sistemi, HP ve HTC gibi firmaların yeni cep bilgisayarı modellerinin de piyasaya çıkmasını sağladı. 4 yıl sonra gelen bu yeni işletim sistemi versiyonu ve akıllı telefonlar daha sonraki yıllarda başka oyuncuların da savaşa girmesiyle renklenecek hayatlarımızın vazgeçilemez parçaları olacaklardı.

Kaynak:

--

--