Yapay Zeka İK Sektörünü Nasıl Şekillendiriyor? Bölüm 2

OGOO Technology Agency
OGOO Digital
Published in
4 min readSep 29, 2019

Bölüm 2: İşe alım sürecinde otomasyonun rolü

Yapay zekanın İK sektörünü nasıl değiştireceğini ele aldığımız ikinci yazımızda işe alım sürecinde otomasyonun rolünden bahsedeceğiz. Bu yazı serisinin ilk bölümünde chatbotların oryantasyon sürecini nasıl değiştirebileceğini ve verimliliği nasıl arttıracağını ele almıştık.

Bu yeni makaleye başlamadan önce kural tabanlı ve algoritma tabanlı botlar hakkında detaylı olarak bilgi almak için “Yapay Zeka İK Sektörünü Nasıl Şekilendiriyor? Bölüm 1: Chatbotlar ve Oryantasyon Süreci” başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Yapay zeka tüm sektörleri şekillendirmeye devam ederken, İK sektöründeki değişim ile birlikte farklı alanlarda çalışan tüm şirketlerin kurumsal süreçlerinin de değişmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta chatbotların oryantasyon sürecine dahil edilmesi durumunda, kurumlardaki çalışan aidiyeti ve iş yeri memnuniyetinin artacağını belirtmiştik.

Aslında chatbotların ve yapay zeka tabanlı otomasyon algoritmalarının, çalışanların oryantasyon süreci öncesinde de işlevsel ve kritik bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle İK departmanlarının işe alım ve mülakat aşamalarında kullanılabilecek olan chatbotlar ve algoritmalar, kurumların işe alım prosedürlerinde karşılaştıkları zorlukları kolayca devre dışı bırakabilir.

İşe alım süreci kurumların performansını nasıl etkiliyor?

IBM, 2017 yılında yaptığı bir araştırmada, adayların yalnızca yüzde 57'sinin işe alım sürecinde iyi bilgilendirildiğini ve sadece yüzde 63'ünün aday deneyiminden memnun kaldığını ortaya çıkardı. Araştırma kapsamında, işe alım sürecinde iyi bir deneyime sahip olan adayların bir iş teklifini kabul etme olasılıklarının yüzde 38 daha fazla olduğu gözlendi.

Farklı kurumlardaki İK departmanlarının kaliteli ve yetenekli adaylar için birbirleriyle ciddi bir rekabet içinde olduğunu düşünürsek, işe alım sürecinde sunulan iyi bir deneyimin, kurumun kalitesi ve piyasadaki rakipleri karşısında güçlü durabilmesi adına kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Bununla birlikte Glassdoor’un 2018 yılında hazırladığı makale ise İK departmanlarına özgeçmişlerle birlikte gelen aşırı iş yükünü gündeme getiriyor. Glassdoor makalede IK departmanlarındaki bu iş yükünün verimliliği düşürdüğünü belirtirken, yapay zeka ile bu problemin çözülebileceğine dikkat çekiyor. Üstelik makalede, yapay zeka tarafından gerçekleştirilecek olan işe alımların, cinsiyet ve etnik kökene dair önyargılardan arınmış olacağı belirtilirken, sürecin iş yükü bakımından ölçeklendirilebilir hale geleceği öngörüsü de paylaşılıyor.

Bu noktada kurumların ve İK departmanlarının işe alım sürecinde iyi bir deneyim sunması için aday filtreleme ve mülakat aşamalarının sağlam temellere dayanması gerektiğini söylemek mümkün. Ancak günümüzde yoğun aday başvuruları nedeniyle ciddi bir iş yüküyle karşı karşıya kalan İK departmanlarının verimliliği düşerken, aday filtreleme süreci de gereğinden uzun sürebiliyor.

Ayrıca aday filtrelemeye ayrılan iş gücü nedeniyle mülakat süreçleri sekteye uğruyor ve mülakat kalitesinde de bir düşüş gerçekleşiyor. Böyle durumlarda kuruma uygun olmayan işe alımlar yaşanırken, mülakat sürecinde meydana gelen iletişimsizlik işe yeni başlayanların kuruma uyum sağlamasını da zorlaştırıyor.

Günümüzde makine öğrenmesi sayesinde yapay zekanın filtreleme, belge tarama ve moderasyon gibi belli görevleri eksiksiz olarak yerine getirebilmesi, insan kaynakları departmanlarının sıkça karşılaştığı bu problemleri kolayca devre dışı bırakmasını sağlayacaktır.

İşe alım sürecinde otomasyon kullanmak neleri değiştirecek?

İşe alım sürecinde yapay zekadan faydalanan kurumların, aday filtreleme gibi belli kriterler çerçevesinde tekrarlanan görevleri İK departmanlarının iş tanımından çıkararak, İK yöneticilerinin iş yükünü azaltması ve yöneticilere zaman kazandırması mümkün.

Zira yapay zeka, önceden tanımlanmış yetenekler doğrultusunda doğru adayları belirleyerek, İK yöneticilerine doğru adaylardan oluşan bir liste sunabilir. Bu sayede kuruma uygun olmayan işe alımların gerçekleşmesi önlenirken, iş yükü azalan İK yöneticilerinin gerçekleştirdiği mülakatların kalitesinde de artış görülecektir.

İK yöneticilerinin yüz yüze mülakatlara eskisine oranla daha fazla zaman ayırması, adaylarla kurulan iletişimin kalitesini bir üst seviyeye taşıyacaktır. Böylece adaylar, hem kurum hakkında olumlu bir izlenime sahip olacak hem de yetenekli adayların iş teklifini kabul etme oranı artacaktır.

Aday filtreleme alanında kullanılacak otomasyon algoritmalarının yanı sıra işe alım sürecinde chatbotlardan destek alınması eksiksiz bir işe alım prosedürü için temel oluşturacaktır. Örnek vermek gerekirse; işe alım sürecine yönelik eğitilmiş bir chatbot, İK yöneticilerine gelen başvuruları ve özgeçmişleri bir bildirim olarak gönderebilir, yaklaşan görevlerle ilgili hatırlatmalar yapabilir, mülakatları planlayabilir ve hatta aday değerlendirmelerini yönetebilir. Bu işlevlere bakıldığında chatbotların, İK yöneticileri için adeta sanal bir asistan görevi görebileceğini söylemek mümkün.

Özellikle aday değerlendirmelerini yönetmek üzere tasarlanan bir chatbot işe başvuran adaylarla çevrimiçi bir sohbet başlatabilir. Bu sohbet ile adayların istenilen seviyede olup olmadığını ölçebilen chatbot, konuşma bittikten sonra ise başvuru izleme sistemine adayla ilgili bir puan kartı ve transkript gönderebilir.

İşe alım sürecinde chatbotlardan destek alınmasının, iletişim süreçlerindeki pürüzleri ortadan kaldırmakta kilit bir rol oynacağını da belirtelim. Chatbotlar sayesinde işe alım süreci eksiksiz ve hızlı bir şekilde ilerlerken, kurumların adaylara cevap veme süreci de kısalacaktır. Böylece kaliteli adayların bekleme sürecinde rakiplerin tekliflerini değerlendirilmesinin önüne geçilmesi sağlanabilir.

Başta yapay zeka algoritmaları ve chatbotlar olmak üzere İK sektöründe küresel ölçekte gerçekleşmeye başlayan tüm bu dijital dönüşüm sürecini OGOO Digital olarak yakından takip ediyoruz. Uzun vadede ise HR Big Data odağında yapay zeka algoritmaları üretmeyi hedefliyoruz.

Bu konuda gerçekleşecek olan araştırma çalışmalarımızın adımlarını yakın zamanda atmaya başladık. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark’taki ofisimizin ve İstanbul Galata’da bulunan OGOO ArGe Merkezi’nin kapısı bu alanda araştırma ve üretim yapmak isteyen tüm geliştiricilere açık. Bizimle iletişime geçmek için info@ogoodigital.com’a mail atabilir ya da gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

--

--