Yapay Zeka İK Sektörünü Nasıl Şekillendiriyor? Bölüm 3

OGOO Technology Agency
OGOO Digital
Published in
3 min readOct 9, 2019

Bölüm 3: Verimlilikte sanal asistan dönemi

Yapay zekanın İK sektörünü nasıl değiştireceğini ele aldığımız yazımızın üçüncü bölümünde verimlilikte sanal asistan dönemini ele alıyoruz. Bu yazı serisinin ilk bölümünde chatbotların oryantasyon sürecini nasıl değiştirebileceğini ve verimliliği nasıl arttıracağını incelemiştik. İkinci bölümünde ise işe alım sürecinde otomasyonun rolünden bahsettik. Bu yazıya başlamadan önce ilk iki bölümü okuyarak İK sektörünün geleceği hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kurumlarda birçok konuda en sık başvurulan departmanlardan biri olan İnsan Kaynakları, satış ekibinin eğitim ihtiyaçlarından yeni aday işe alımlarına ve hatta uyum sağlanması gereken yönetmeliklere kadar her gün birbirinden farklı konuya çözüm getirmeye çalışıyor.

Her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte İK departmanın iş yükü geçmişe oranla hafiflemiş olsa da, İK yöneticilerinin bazı alanlarda zorluklarla karşılaşmaya devam ettiğini söylemek mümkün.

İK sektöründe verimliliği düşüren faktörlere baktığımızda, rutin ve tekrarlayan işlerin kişilerin zamanının büyük bir kısmını alırken, operasyonel maliyetleri de arttırdığını görüyoruz. Aylık bordro paylaşımı, izin ve ik mutabakatları gibi görevlerin dinamik bir şekilde yerine getirilmesi çoğunlukla İK departmanının şirket kültürü yaratmaya ayıracağı vakitten çalıyor.

Performans değerlendirme ve kariyer planlama gibi sorumluluklarıyla hem çalışanların hem de kurumun geleceğine kritik anlamda katkıda bulunan İK yöneticileri, gündelik iş yoğunluğu nedeniyle verimliliklerinde de düşüş yaşayabiliyor. İK yöneticilerinin, zamanlarının neredeyse yüzde 40'ını yöneticilerden, çalışanlardan, adaylardan ve eski çalışanlardan gelen soruları yanıtlamaya ayırdığını düşündüğümüzde, zaman yönetimi ve verimlilik için yeni nesil çözümlerden destek almalarının faydalı olacağını söyleyebiliriz.

Günümüzde milyonlarca kişi Cortana, Siri, Alexa ve Google Home kullanıyor. Kişisel yaşamlarımızda, hayatımızı kolaylaştırmak için gerek yazılı mesajlar gerek sesli komutlar aracılığıyla sanal asistanlardan destek alıyoruz. Peki, neden iş yükümüzü hafifletmek ve verimliliğimizi arttırmak için sektörel bir sanal asistandan destek almıyoruz?

IK Sektörüne Sanal Asistan Dokunuşu

IK departmanları, karşılaştıkları iş yüküyle birlikte, gün içinde önceliklendirmede sıkıntı yaşarken, bir takım toplantı detaylarını gözden kaçırabilir. Oysa IK departmanlarının yoğun iş süreçlerine bir sanal asistan dahil etmek, IK yöneticilerinin verimliliğini ciddi oranda arttırabilir.

Üstelik IK yöneticilerinin verimliliğindeki artış, şirketin oryantasyon sürecinden çalışan bağlılığına, çalışanların kariyer planlarından değerlendirmelerine kadar birçok konuda olumlu etki yaratacaktır.

Bilişsel programlama, doğal dil işleme ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte sanal asistanlar yakın zamanda kurumlarda da kendini göstermeye başlayacağını söylemek mümkün. Sanal asistan kullanımının, hem IK departmanlarında hem de kurumlardaki iş süreçlerini pürüzsüz hale getirmesi bekleniyor. Gelin, sanal asistanların iş akışını nasıl değiştireceğine birlikte kısaca göz atalım. Örneğin, meşgul yöneticiler için tasarlanan hatırlatıcılar olduğunu ve bunu yapacak sanal bir kişisel asistan olduğunu düşünün:

“Mustafa ile projesi hakkında konuştuğunuzdan bu yana bir haftadan fazla zaman geçti. Randevu almalı mıyım? ”

“Bu sabah ekibinizle eğitimin ilerlemesini tartışmak için size hatırlatmamı istediniz.”

“Ayşe’nin raporu dün geldi.”

Hatırlatıcılar sayesinde proje ve toplantı takibi kolaylaşırken, bu takibin beraberinde gelen tüm diğer rutin işler de sanal asistan tarafından gerçekleştirilebilir. IK yöneticilerinin, sanal asistanlar üzerinden herhangi bir çalışan profilini veya herhangi bir raporu yalnızca bot yönlendirmeleriyle tamamlayabilmesi de söz konusu olacak. Zira sanal asistanlar, çalışan deneyimini iyileştirmeye ve iş yükünü azaltmaya odaklanan ses ve metin tabanlı chatbot uygulamalarını bir adım ileri taşıyor. IK yöneticilerinin, sanal asistana görevler tanımlayarak, çalışanların yeni prosedürleri sanal asistan üzerinden öğrenmesini sağlayabileceğini de ekleyelim.

OGOO Digital olarak ortaya koyacağımız sanal asistan vizyonumuzda ise yukarıdakilere ek olarak İK yazılım platformlarına kolayca entegre olmak ve Microsoft Teams ve Slack gibi işbirliği yazılımlarıyla tam uyumlu olmak yer alıyor.

Sanal asistanlar, hatırlatmaların yanı sıra rutin işleri de yerine getirirken, İK yöneticileri vakitlerini adaylarla birebir görüşmeler yapmak ve kurum içi iletişimi geliştirmek için içgörü oluşturmak gibi kritik iş kalemlerine ayırabilir. Bu iş kalemlerine ayrılan vaktin, hem çalışanlara hem de üst düzey yöneticilere fayda sağlayacağını söyleyebiliriz.

İK sektöründe küresel ölçekte gerçekleşmeye başlayan tüm bu dijital dönüşüm sürecini OGOO Digital olarak yakından takip ediyoruz. Uzun vadede ise HR Big Data odağında yapay zeka algoritmaları üretmeyi hedefliyoruz.

Bu konuda gerçekleşecek olan araştırma çalışmalarımızın adımlarını yakın zamanda atmaya başladık. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark’taki ofisimizin ve İstanbul Galata’da bulunan OGOO ArGe Merkezi’nin kapısı bu alanda araştırma ve üretim yapmak isteyen tüm geliştiricilere açık. Bizimle iletişime geçmek için info@ogoodigital.com’a mail atabilir ya da gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.

--

--