Ό,τι λάμπει (ίσως) δεν είναι Bitcoin.

Georgios V. Efstratiadis
OkNoob
Published in
2 min readJan 4, 2018

Ας σκεφτούμε κάτι για μια στιγμή. Η βασική αξία του Bitcoin σαν νόμισμα (crypto), έγκειται στο γεγονός πως η έκδοση του θα είναι περιορισμένη.

Εξού και η προσομοίωση του με τον “χρυσό” και η χρήση του όρου “mining” για την διαδικασία μέσα από την οποία δημιουργείται το κάθε crypto-νόμισμα.

Το πρωτόκολλο λοιπόν ορίζει τα 21 εκατομμύρια Bitcoins ως το όριο στο οποίο θα σταματήσει η δημιουργία του νομίσματος. Αυτό όρισε ο Satoshi Nakamoto μέσα από το white paper του, μεταξύ άλλων.

Μεταξύ άλλων κανόνων, κάποιοι από τους οποίους άλλαξαν όμως στην πορεία.

Η ερώτηση που προκύπτει νομίζω σχεδόν αβίαστα, είναι ποιος εγγυάται πως στο μέλλον δεν θα γίνει ένα ακόμα hard fork το οποίο θα αλλάζει το όριο των 21 εκατομμυρίων για τους χ-ψ λόγους;

Γιατί η περιορισμένη διάθεση του χρυσού, αποτελεί νόμο της φύσης. Η περιορισμένη διάθεση των Bitcoins όχι. Για την ακρίβεια είναι πολύ εύκολο τεχνικά να αλλάξει το μέγιστο όριο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει το λεγόμενο “consensus” (η πλειοψηφική αποδοχή ή όχι δηλαδή) από το δίκτυο, πάνω στο οποίο στηρίζεται ούτως ή άλλως το όλο εγχείρημα.

Ίσως λοιπόν η αναφορά του χρυσού και του #bitcoin στην ίδια πρόταση να μην είναι τίποτα άλλο από ένα τέχνασμα ώστε να δημιουργηθεί αυτό που ζούμε τους τελευταίους 12 μήνες. Μια φούσκα γεμάτη FOMO (fear of missing out).

Ίσως κάνω και λάθος βέβαια.

Ο χρόνος θα μας πει.. (food for thought).

--

--

Georgios V. Efstratiadis
OkNoob
Editor for

Dad, serial entrepreneur, startups advisor, affiliate marketing freak, seo crash test dummy, daydreamer