Sju sorters kakor

Sju spännande fakta om den svenska fikatraditionen

1. Fika i Glasgow

1. Kaffe kom till Sverige under 1600-talet. Den svenske kungen Karl XII tog med sig vanan att dricka kaffe från Turkiet.

2. Kaffedrickandet blev vanligt bland den stora allmänheten under 1700- och 1800-talet. Då öppnades en mängd kaffehus i städerna. Där träffades männen och diskuterade politik över en kopp kaffe.

3. Kvinnorna som inte hade tillträde till kaffehusen träffades hemma och fikade där istället.

4. Ett kafferep är ett socialt möte där det dricks kaffe och traditionellt äts sju sorters kakor.

5. Enligt traditionen var det snålt att bjuda på sex olika kakor, samtidigt som det upplevdes extravagant att bjuda på åtta eller fler. Sju sorters kakor var helt enkelt det rätta — inte för många och inte för få.

6. 1756 förbjöds kaffedrickande i Sverige. Böter väntade den som blev tagen på bar gärning.

7. På kafferepet äts kaffebrödet i en förutbestämd ordning. Ätordningen bestäms av bakverkens konsistens, sötma och storlek. Den traditionella ätordningen är följande: 1. Vetebröd (bulle eller längd), 2. Ljus sockerkaka, 3. Mörk sockerkaka, 4. Ljus, torr småkaka, 5. Mörk, torr småkaka, 6. Fylld småkaka, 7. Bakelse (ofta innehållande mandelmassa, alternativt en toscakaka).

Därefter tårta (valfritt, för den som orkar).

PS. Själv är jag helt galen i fika och kom just på att jag har otroligt många fikabilder från olika delar av Europa. Har dock bara laddat upp 6 härunder (valfritt, för den som orkar, också).

2. Fika i Stockholm
3. Fika i London
4. Fika i Berlin
5. Fika i Kraków
6. Fika i Dieppe
7. Fika i Brighton

Källor: