Fem fakta: Månedens 5 digitale markedsindsigter — April 2021
Velkommen til det månedlige indlæg om markante ændringer i forbrugernes digitale adfærd.
I samarbejde med vores digitale specialistenhed — Resolution — bringer vi 5 udvalgte markedsindsigter fra den forgangne måned, som er definerende for, hvordan man som virksomhed skal arbejde med digitaliseringen af forbrugeradfærden. God læselyst.
1. Den udenlandske e-handel tabte terræn under Corona-pandemien
Nets har offentliggjort deres årlige e-handelsrapport, og i lighed med e-handelsanalysen fra Dansk Erhverv ‘Digital Handel’, så viser analysen blandt andet, at danskerne handler mindre i udenlandske netbutikker. Således viser analysen fra Nets, at 27% i 2020 har handlet i udenlandske webshops. Til sammenligning var det hele 46% i 2019.
Nets har kigget lidt dybere i tallene, og det er særligt brugen af netbutikker i Storbritannien, som er faldet drastisk. Blandt dem, der handler i udenlandske netbutikker, handlede 48% i 2019 i Storbritannien, og det tal er nu faldet til blot 29% i 2020. Dermed indtager Storbritannien ikke længere en dominerende position, og det kan helt givet tilskrives en større usikkerhed i forhold til Brexit allerede inden det trådte i kraft.
Du kan downloade og læse den komplette e-handelsrapport fra Nets her.
2. Hjemmelevering har fået et lille comeback under Corona-pandemien
Udviklingen over de senere år har generelt trukket i retning af, at danskerne ønskede at få deres pakker fra nethandlen leveret som såkaldte selvhentere i særligt pakkeshops.
Men Corona-pandemien har om ikke andet temporært ændret på den udvikling. Således viser seneste e-handelsanalyse fra Dansk Erhverv ‘Digital Handel’, at andelen, der får deres varer leveret hjemme på privatadressen, er steget fra 32% før Corona til 42% efter. Den udvikling kan formentlig tilskrives en lang række faktorer. såsom hvilke varekategorier der handles, og det faktum at flere har været mere hjemme på privatadressen end normalt her under pandemien.
Du kan læse flere udpluk fra e-handelsanalysen her.
3. Netbutikkerne har hjulpet danskerne gennem krisen
Dansk Erhverv ‘Digital Handel’ er som bekendt en interesseorganisation, og derfor har de i e-handelsanalysen også forsøgt at afdække netbutikkernes, og dermed medlemmernes, betydning for danskerne her under Corona-pandemien.
Analysen viser blandt andet, at hele 9 ud af 10 danske forbrugere vurderer, at netbutikkerne har spillet en central rolle i at hjælpe dem gennem krisen. Der er også ganske bred enighed om, at netbutikkerne har løftet en samfundsopgave ved at hjælpe marginaliserede grupper og forbedret indkøbsmulighederne for danskere i udkantsområderne.
Du kan læse mere om forbrugernes opfattelse af netbutikkernes rolle under Corona-krisen her.
4. Danskernes streamer stadig mere og mere
En ny undersøgelse fra Wilke viser, at forbruget af streamingtjenester bliver ved med at vokse. Under Corona-pandemien har forbruget af streamingtjenester taget et ganske stort spring, og den gennemsnitlige danske husstand har nu hele 3,5 streamingtjenester. Til sammenligning var det 2,8 i 2020 og 2,7 i 2019.
Du kan læse mere om danskernes aktuelle streamingforbrug her (kræver log-in).
5. Privatforbruget er omkring normalen inden næste fase i genåbningen
Danske Bank Spending Monitor følger som altid løbende udviklingen i danskernes privatforbrug her under Corona-pandemien. Seneste opdatering (til og med den 21. marts) viser, at her inden næste fase af genåbningen ligger danskernes privatforbrug omkring normalen. Som ved tidligere genåbninger må der alt andet lige forventes en kraftig stigning, når blandt andet storcentre og de liberale erhverv genåbnes.
Som altid indeholder analysen fra Danske Bank nogle spændende særanalyser, og herunder blandt andet i forhold til online dagligvarehandel, som under pandemien har oplevet en kraftig fremgang. Samlet set ligger dagligvarehandlen omkring indeks 115 i forhold til normalen, men for online dagligvarehandlen er det omkring indeks 275 (sammenlignet med samme periode i 2019). Men ser man på, hvor stor en andel online udgør af det samlede salg så er det blot omkring 7%, hvilket fortsat er langt under gennemsnittet for den øvrige detailhandel. Det er dog stadig en kraftig fremgang fra omkring 3% i starten af 2020.
Du kan læse flere analyser fra seneste opdatering af Danske Bank Spending Monitor her.