Fem fakta: Månedens 5 digitale markedsindsigter — Januar 2022
Velkommen til det månedlige indlæg om markante ændringer i forbrugernes digitale adfærd.
I samarbejde med vores digitale specialistenhed — Resolution — bringer vi 5 udvalgte markedsindsigter fra den forgangne måned, som er definerende for, hvordan man som virksomhed skal arbejde med digitaliseringen af forbrugeradfærden. God læselyst.
1. 8 ud af 10 af de e-handlende forventede at handle julegaver online
Dansk Erhverv Digital Handel tog sædvanen tro temperaturen på danskernes forventninger til onlinejulehandlen tilbage i november måned (altså adspurgt omkring den forventede adfærd ved julehandel blandt de e-handlende).
Analysen viste, at 78% af de e-handlende danskere forventede at købe julegaver på nettet i julen 2021. Til sammenligning var det 68% ved julen i 2020.
I 2020 var motivet om at undgå Corona i de fysiske butikker mere dominerede (37% i 2020 vs. 25% i 2021), men det er stadig convenience, som er drivende for køb af julegaver på nettet i både 2020 og 2021. Tidsbesparelse blev angivet som den største motivation med 68% i 2021 og 65% i 2020.
Du kan læse uddrag af analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel her.
2. Online julesalget i december voksede markant
Danske Bank Spending Monitor giver som altid et unikt billede af i udviklingen danskernes forbrug, og har i denne analyse særligt fokus på udviklingen i forbruget i julemåneden december.
Analysen viser, at forbruget er steget med omkring 8% i december 2021 sammenlignet med december 2019. Den tilsvarende vækst var på næsten 13% i oktober, men med en inflation på 3% i december oplever vi dog stadig en reel vækst på trods af afmatningen i december.
For det samlede online forbrug var væksten på omkring 25%, når man igen sammenligner med 2019, men det skete kun i et begrænset omfang på bekostning af forbruget i de fysiske butikker.
Analysen af udviklingen i forbruget i december fra Danske Bank Spending Monitor kan du læse her (udviklingen mellem online og offline er på side 6 og 7 i rapporten).
3. Interessen for måltidskasser vandt frem under Corona-pandemien
Analyseinstituttet Wilke har foretage en analyse af danskernes brug af måltidskasser, som bliver bragt til døren på hjemmeadressen. Analysen viser, at 16% af befolkningen i dag køber en måltidskasse mindst en gang hver måned. Det er en fordobling i forhold til 2018, hvor andelen var 8%.
I Danmark er Skagenfood og Aarstiderne de største leverandører af måltidskasser, og Aarstiderne angiver, at der er kommet flere ældre kunder til under Corona-pandemien
Du kan læse kort om analysen her.
4. Omsætning med Mobilepay er nu større på nettet end i fysiske butikker
MobilePay havde rekordvækst i 2021, og har nu passeret over en million daglige betalinger i gennemsnit. Særligt onlinehandlen er boomet i en grad, så danskerne nu handler for flere penge på nettet end i de fysiske butikker med MobilePay.
MobilePays betalinger i butikker og webshops er i 2021 steget med +64% målt i kroner og løber nu op i over 69 mia. kr. Af det beløb udgør knap 45 mia. kr. salg af varer og ydelser på nettet.
Du kan her læse flere nøgletal fra MobilePay omkring udviklingen i brugen i 2021.
Den større udbredelse i brugen af betalings-apps generelt online, kan du også læse mere om her i analysen fra Dansk Erhverv Digital Handel.
5. Danskerne er Europamester i e-handel
Seneste Eurostat analyse af e-handelsadfærden på tværs af EU viser, at 89% af alle danskere i alderen 16–74 år har handlet på internettet inden for de seneste 12 måneder.
Det bringer Danmark på førstepladsen foran blandt andet vores nordiske nabolande. I de øvrige nordiske lande er andelen 84% for Sverige, 85% for Norge og 76% for Finland.
Du kan læse hele analysen af e-handelen i EU fra Eurostat her.