Bladeren door kranten en betalen per artikel beschikbaar voor abonnees van Blendle

Alexander Klöpping
On Blendle
Published in
3 min readApr 7, 2020

We hebben nog nooit zo’n ongelofelijk pakket aan crisismaatregelen uitgerold zien worden in zo’n korte tijd. Daardoor ligt opeens het openbare leven stil, en is het een complete kakofonie qua informatieaanbod. We worden overspoeld met nieuws. Persoonlijk check ik talloze nieuwssites, maar zit ik ook in allerlei whatsapp-groepjes waar mensen praten over coronanieuws en lees ik op Twitter een eindeloze stroom aan nieuwe feiten en grafieken. Soms heb ik het gevoel dat ik minder weet nadat ik meer heb gelezen.

Journalisten zijn in deze tijd professionele filters. Zij nemen alle informatie tot zich, onderscheiden feit van fictie en leggen de nadruk op de dingen die nu echt belangrijk zijn.

En we zien dat abonnees van Blendle grote behoefte hebben aan context in deze crisis. Nog nooit werd ons platform zoveel gebruikt, en werd er gelezen uit zoveel verschillende bronnen. Daarom hebben we hard gewerkt om de meest geliefde functionaliteit uit de eerste versie van Blendle versneld te brengen naar onze abonnees: bladeren door volledige kranten. Voor een totaaloverzicht in warrige tijden. Lezers kunnen vanaf vandaag bladeren door meer dan 35 nationale en internationale kranten.

Misschien krab je je even achter de oren, omdat we vorig jaar vrij publiekelijk zijn gestopt met betalen-per artikel voor niet-abonnees. Doorgaan met het gratis aanbieden van de dienst kon helaas niet meer. Maar, voor abonnees is het een ander verhaal. We zijn erg gelukkig dat we bladeren door hele kranten kunnen toevoegen. De prijs voor Blendle Premium is onveranderd, en voor het lezen van extra verhalen (bovenop de dagelijkse selectie) betaal je per artikel.

Hoe werkt het?

Bladeren is gratis, en als je een artikel wil lezen betaal je een klein bedrag. Krantencredits kunnen worden aangeschaft in bundels van € 2,50 voor 50 credits. Dat is genoeg voor 4 tot 10 extra verhalen, afhankelijk van de lengte van een stuk.

De populairste onderdelen van het vroegere Blendle zijn ook weer terug, maar nu als onderdeel van het abonnement. Als je maar even door een extra artikel bladert, lees je gratis – omdat we er vanuit gaan dat je het niet hebt kunnen lezen. En als een extra artikel aan het eind van de rit niet bevalt, krijg je je geld terug.

Dankbaar

Bij Blendle werken we op dit moment met z’n 50-en vanuit huis, en proberen we bijna elke maand nieuwe functionaliteit te shippen, waardoor abonnees van Blendle nog makkelijker relevante artikelen kunnen vinden. We blijven maandelijks nieuwe tijdschriften toevoegen (recentelijk New Scientist, &C en VARAGids) die je onbeperkt kunt lezen voor een vast bedrag per maand. Daarnaast werkt onze redactie dag en nacht om de pareltjes te vinden in onze enorme database van artikelen. En we zien hoe onmisbaar Blendle Audio voor veel mensen is geworden: elke dag een selectie uit de kranten voorgelezen krijgen door professionele stemmen.

We werken in de wetenschap dat meer dan 60.000 abonnees erop vertrouwen dat we hen toegang geven tot informatie uit verschillende, betrouwbare bronnen in verwarrende tijden. We zijn dankbaar voor dat vertrouwen.

Gezonde scepsis van columnisten en journalisten (vooral die gespecialiseerd zijn in de zorg of economie) zijn nu ook belangrijker dan ooit. Ze tonen ons verschillen in Nederlands beleid ten opzichte van dat in het buitenland, en proberen inzicht te geven in wat ons nog te wachten staat. Juist zij kunnen meningen van verschillende experts tegenover elkaar zetten en ons gidsen door de mist.

Maar journalisten zijn er op dit moment ook om supporter te zijn van mensen met goede initiatieven. De pagina’s van kranten staan nu ook vol met hartverwarmende verhalen. Van verschillende generaties die met elkaar in quarantaine gaan. Over zorginstellingen die creatieve oplossingen verzinnen om veilig contact te regelen tussen inwoners en familie. Over buurtinitiatieven om lokale ondernemers en horeca te steunen.

In deze donkere tijd is de realiteit soms niet te harden. Maar als je door de kranten bladert zie je Nederland nu ook op z’n allermooist.

--

--