Vandaag maken we bekend dat Blendle is overgenomen door het Franse Cafeyn.
Als je Blendle in Nederland gebruikt vraag je je misschien af: “en wat betekent dat voor mij?”. Goede vraag. Je kunt binnenkort genieten van nieuwe functionaliteiten. En we gaan de Cafeyn-catalogus van meer dan 2500 kranten en tijdschriften, met daarin toptitels als The Guardian en L’Équipe, zo snel mogelijk voor je beschikbaar te maken. De komende tijd gaan we daarnaast hard werken om alle functionaliteiten van Blendle beschikbaar te maken in de apps van Cafeyn en andersom, zodat mensen door heel Europa kunnen kennismaken met onze ideeën.
Cafeyn is een bedrijf dat in Nederland nog niet zo bekend is, maar in alles voelt het als ons oudere broertje: zij maken ook een app waarbij je een tientje betaalt voor kwaliteitsjournalistiek uit verschillende bronnen. Cafeyn heeft een gelijke visie en passie voor journalistiek en een vergelijkbare cultuur. En daarnaast hebben ze, net als wij, de ambitie om snel te groeien in het buitenland. De kans om dat samen te gaan doen konden we niet laten liggen.
Het begin
Ik denk de afgelopen dagen vaak terug aan het begin van Blendle: toen we in 2013 en 2014 onder een trap van wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam met een klein groepje bij elkaar zaten om een prototype te bouwen van de dienst die vandaag de dag gebruikt wordt door meer dan 100.000 mensen in Nederland, Duitsland en de VS. De basale vraag was toen dit: hoe maak je een journalistiek product waardoor je zelfs jongeren zover krijgt dat ze ervoor betalen? Ons idee was dit: als je alle goede journalistiek van het land bij elkaar zet, en je maakt het zo toegankelijk mogelijk, dan gaan mensen (óók jongeren) betalen.
We wilden een duurzaam bedrijf bouwen, waarbinnen we vette apps konden maken rondom een vrij activistische stelling: een florerende journalistiek is van levensbelang voor ons land en onze democratie. Maar de distributie van journalistiek was in 2014 volkomen sleets geworden, innovatie was nodig om geschreven media weer relevant te maken voor een jonge generatie. Tegelijkertijd constateerden we: uitgeverijen zijn geen technologiebedrijven. Dus we moeten helpen. En we moeten een context creëren waarin uitgevers voor het grotere goed kunnen samenwerken. Om alle goede journalistiek toegankelijk te maken voor iedereen.
We hadden toen al veel ideeën die jaren later een plekje zouden vinden in Blendle. Curatoren, die bekend staan om hun expertise op een bepaald gebied, lezen voor jou de kranten en tijdschriften, en pikken eruit wat zij interessant vinden. Een onbeperkt abonnement waardoor je zoveel als je wilt kunt snacken van geweldige verhalen, maar ook betalen per artikel zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle recente topjournalistiek (met een niet-goed-geld-terug-garantie). Een redactie die goede, maar ogenschijnlijk saaie verhalen, aan je presenteren op een manier dat je ze *wil* lezen. Een algoritme dat je sportverhalen aanraadt als je van sport houdt, maar het laat als je sport haat. Onbeperkt kunnen luisteren naar verhalen voor als je onderweg bent, ingesproken door professionele stemmen. Apps en een site die zo mooi vormgegeven zijn dat ze werken als een magneet.
Maar zover was het nog niet in april 2014. Toen het prototype af was dachten we dat er geen haan zou kraaien naar onze lancering. Maar, toen we bekende Nederlanders (van politici tot DJ’s en columnisten) uitnodigden voor de eerste Blendle-accounts kwamen ze deze hoogstpersoonlijk ophalen. Toen we een persbericht rondstuurden waren we opeens de hele dag te horen op de radio — welke zender je dan ook aanzette, het ging over Blendle. En toen we een lanceerfeestje organiseerden in Amsterdam Noord was het daar afgeladen met journalisten en cameraploegen. Van de lokale krant tot de Telegraaf, van de BBC tot The Economist. De lancering van Blendle was nieuws in het Acht uur Journaal en zelfs, ja zelfs: op teletekst. In de jaren die volgden hoorden mensen van over de hele wereld over The Dutch Startup That Is Trying To Reinvent Journalism. Bij CNBC vanaf The New York Stock Exchange, in de grootste krant van Japan, de New York Times, de Financial Times, de Wall Street Journal.
En niet alleen schréven ze over ons. Ze wilden ook nog eens meedoen. De grootste journalistieke bastions ter wereld wilden allemaal op de eerste rij zitten bij die startup uit Utrecht, en stelden hun kroonjuwelen beschikbaar aan de digitale kiosk.
Al snel dienden investeerders zich aan. Met miljoenen buitelden ze over elkaar heen. We hadden geen idee wat ons overkwam, en hebben de aanbiedingen een tijdje genegeerd, tot de bankrekening dermate leegliep dat we ons realiseerden dat het wel handig was om de salarissen te kunnen blijven betalen. Toen we een investering kregen van onze helden van The New York Times en Axel Springer hadden we geen tijd om te vieren: er moesten meer IKEA bureaustoelen in elkaar geschroefd worden. Later volgden de belangrijkste durfinvesteerder van Nederland: INKEF, het Japanse Nikkei en Novamedia, het moederbedrijf achter de Postcodeloterij, waar de topmannen en vrouwen met energie hun kennis en ervaring deelden om Blendle en de journalistiek te helpen.
We begonnen Blendle met een droom: alle kwaliteitsjournalistiek op één plek, om goede artikelen toegankelijk te maken voor iedereen. Daardoor konden we toptalent aan ons binden. We bouwden een team van bijzonder getalenteerde programmeurs, designers en redacteurs. Mensen die werken aan een missie die ertoe doet. In de afgelopen jaren hebben meer dan 250 mensen aan Blendle gewerkt. Ik ben ongelofelijk trots op hen, en ik ben ontzettend dankbaar voor wat ze tot nu toe allemaal gegeven hebben voor onze missie om de journalistiek te helpen. Dankzij hen, en dankzij onze lezers, konden we sinds onze oprichting meer dan 10 miljoen euro overmaken naar uitgevers van kwaliteitsjournalistiek.
Goede journalistiek is belangrijker dan ooit
Journalistiek helpt je de wereld beter te begrijpen. In een gepolariseerde wereld, helpt het je herinneren dat je niet alleen bent. Als je je realiseert dat anderen ook maar mensen zijn, net als jij, dan heb je sneller de neiging je iets van ze aan te trekken. Journalistiek is de dorpspomp die ons eraan herinnert dat we allen één zijn. We kunnen daar heus de verschillen beschrijven en met elkaar in debat te gaan, maar ook daardoor begrijpen we elkaar uiteindelijk beter.
Er zijn genoeg (media)bedrijven en politici bij gebaat om juist mensen uit elkaar te drijven, want daar kun je geld mee verdienen. Dat is het Youtube-algoritme dat steeds radicalere video’s vertoont, dat is Thierry Baudet die begrijpt: dit politieke geluid levert stemmen op. Zo wordt alles steeds extremer. Journalistiek op z’n best brengt het weer bij elkaar.
Maar goede journalistiek kost geld. Daarom schreeuwen we het bij Blendle al zes jaar van de daken dat er geld betaald moet worden voor journalistiek. Die journalist die maandenlang iets uitpluist, moet een brood kunnen kopen. En bij Blendle geloven we dat hoe meer journalisten en uitgevers we bij elkaar brengen, en hoe mooier en makkelijker we onze apps maken, hoe groter de kans is dat (jonge) mensen zullen betalen voor journalistiek.
En dat is nodig, want de mate waarin de business van journalistiek onder druk staat is in het buitenland een nog veel groter probleem dan in Nederland. In landen als Frankrijk, België, Spanje en Italië kopen mensen nog steeds fysieke kranten in de kiosk. En overal staan de advertentietarieven, helemaal tijdens deze crisis, onder grotere druk dan ooit. Het is altijd onze droom geweest om het groots aan te pakken in Europa. Door samen te gaan met Cafeyn kunnen onze producten nog sneller in de handen van miljoenen Europeanen krijgen. En dat is belangrijker dan ooit.
Blendle heeft altijd veel tongen losgemaakt. Ik heb dat altijd heel bijzonder gevonden, en gevoeld als een steun in de rug: dat wat we doen ertoe doet. We maken Blendle voor jou. En we gaan daar gewoon mee door. Het wordt eigenlijk alleen maar mooier.
CEO ben ik binnenkort niet meer. Ik geef het stokje over aan Ari Assuied die Cafeyn, inclusief Blendle gaat leiden. Ik zal plaatsnemen in de board van Cafeyn en me richten op de journalistieke visie van het bedrijf.
Er staat hier een trots man.
Dankjewel.