Kurumsal dijital kültürde tasarım: Neden buton gibi algılanmadı?

NO ON
ONDAON
Published in
1 min readMay 15, 2016

Kurumsal dijital kültür, aynı zamanda web teknolojileri sayesinde hızlıca dünyaya yayılabilen görsel iletişim dilini de kapsamaktadır. Bu dilin, kullanıcının internet üzerindeki alışkanlık ve davranışlarını zorlamayacak şekilde “açık” olması önemlidir. Elbette alışkanlıklar değiştikçe bu dilin, yeni güncellemelere “açık” bir yapısı/öngörüsü olmalıdır. Her zaman gelişime “açık” olacak şekilde tasarlanmalıdır. Sihirli kelime “açık” olmaktır.

Konuyu veri odaklı anlatmak için 30 Haziran 2015 yılında yaptığımız, küçük bir araştırmanın önemli bir verisini sunmak istiyoruz. Araştırma çalışmamızda 4 farklı kullanıcı davranışı içeren butonları script ile izledik ve raporladık. Tasarımı üzerinde çalıştığımız bu dijital yayıncılık web yayınının test aşamalarında, Apple tarafından önerilen butonların buton gibi algılanmadığını farkederek; değişiklik yaptık ve testi toplamda 609 oturumda tamamladık.

Araştırma sonucunda…

Apple tarafından önerilen buton, test grubunda daha çok bir amblem gibi algılandı. Bunun yerine kullanıcıya ne yapmasını gerektiğini daha “açık” bir dille söyleyen, davet edici taslak bir buton kullandığımızda ise tıklama oranında %69'a varan bir başarı elde ettik.

Marka etkileşiminin artmasında önemli rol oynayan kurumsal dijital kültür tasarımında sorulacak ilk soru “Açık mı? Kapalı mı?” olmalıdır. Yani anlaşılır mı? Kullanıcıyı davet edici mi bir tetikleme duygusuna sahip mi?

Sorgulanması gereken sihirli kelime, hep “açık” olmaktır.

--

--