Kurumsal dijital kültüre başlangıç: Tasarım

NO ON
ONDAON
Published in
2 min readMay 14, 2016

“Kurumsal kimlik” tanımı halen geçerli ve anlamlı bir kurumsal görsel iletişim metodudur. Günümüzde ise bu metod içerisine dijital gereksinimler dahil olmaya başlamaktadır. Bu metodun “dijital kültür” tanımıyla yeniden tasarlanması NO ON için üzerinde çalıştığı bir uzmanlık alanıdır.

Dijital kültür nedir?

Bunu yaşanılan bir örnekle anlatmak daha kolay olacaktır. Bir arkadaşımız iki sene önce Güney Kore seyahatine gitti. Her yerde tansiyon ölçme aletleri var olduğunu ve bilgisinin doktoruna anında gönderebildiğini şaşırarak anlattı. Hatta kendisi oradayken bir kart satın almış ve herşeyi bu kart ile yapmış. “-Büyük kolaylık” diyor anlatırken. Sonrasında Söke’ye döndüğünde kendisine gelen bir e-postada, kartında kalan paranın hangi hesaba iade edilmesini sormuşlar. Kısaca olayı anlatırken “-Şaşkına döndüm. Vay be!” dedi. Bu arkadaşımız bir esnaf ve yaşadığı bu deneyiminden çok mutlu… Halen anlatır :)

Dijital kültür konusunda okuduğumuz farklı kaynaklar ile birlikte arkadaşımızın kişisel deneyimi tek ortak noktada birleşmektedir: “Hayatı kolaylaştırmak…” Hayat ile kurumsal dinamikleri birbirine bağlayacak “yeni bir kurumsal dijital hayatı kavramaktır”. Kurumsal dijital kültür, anın görülmesi ile geleceğin öngörülmesidir.

Bağların oluşturulmasında yazılım yapabilen grafik tasarımcılarla çalışmak

Kurumsal dijital kültürün oluşturulmasında vizyon, misyon, değerler ve yetkinlikler gibi temel konuların kurum tarafından biliniyor ve tatbik ediliyor olması çok çok önemlidir. Kurumsal kimliğin temeli de budur. Kurumsal dijital kültürün başlangıcında ise “açıklık” ilkesi, başarının anahtarını getirecektir.

En önemli konu ise yazılım yapabilen grafik tasarımcılarla çalışmaktır. Böylece yazılım ve tasarım konusunda yapılması öngörülen şeyleri kurum olarak daha iyi anlar, planlar ve bütçenizi daha sağlıklı hazırlarsınız.

Tasarım anlayışı çok önemli. Neden mi?

Cep telefonlarındaki klasik 17 tuşu kaldırıp, tek bir tuş ile hayatı kolaylaştıran ve dünyaya “tuşlama yerine dokunma davranışını öğreten” Steve Jobs, tasarımın her zaman yazılımdan çok daha önemli olduğunu her fırsatta vurgulamıştır. Aşağıdaki görsel Apple iBookstore içerindeki “In-House App Development Accelerator Guide” adlı 2014 EPUB-3 format e-kitap içerisinden alınmıştır. Resimde görüldüğü gibi Apple firmasının başarısında yazılımcıdan ziyade tasarımcıya verilen önemin etkisi büyüktür.

Klasik anlayış ile yazılımcının kodlama yüzdesi, tasarım için ayrılan dilimden oldukça fazla olduğunda, ister istemez bir başarısızlığın geleceğini tahmin etmek zor olmayacaktır.

Referans: “In-House App Development Accelerator Guide” Apple iBookstore, 2014.

Kurumsal dijital kültürünüzü, yazılım dile bilen grafik tasarımcı kadrosuna sahip NO ON ile kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

--

--