Siz hiç böyle bir mobil uygulama gördünüz mü?

NO ON
ONDAON
Published in
2 min readMay 31, 2016

Kurumsal marka mobil uygulamalarının kendi çalışanları tarafından indirilmemesi, indirilse bile bir baktıktan sonra çöpe atılması; bir iki çalışanın da böyle bir davranış göstermesi önemli bir ölçü müdür? -Daha sokaktaki kullanıcıya inmedik- Evet ölçüdür. Neden mi?

Steve Jobs, iPhone ile hayatımıza yeni bir davranışı kattı: Dokunmak. “Sade (minimalist) tasarım anlayışı” ile birden fazla karmaşık işlemi yapabilen bu yeni akıllı cep telefonunu her yaş grubu dokunarak, rahatça kullandı; kullanım kolaylığı sayesinde çabuk ve hızlıca kabul gördü. Hem de tüm dünyada, tüm kültürlerde, farklı alışkanlıkları olan farklı toplumlarda…

Bunun nedenini “karmaşık çoklu yapıların basit hale getirilmesi” olarak yorumluyoruz. Buradan yola çıkarak sadece IOS sistemi ile bizlere sunulan mobil uygulamaları incelemeye aldığımızda, “all in one” (hepsi bir arada) olanın sadece cihaz olduğunu görüyoruz. Yani Apple mobil aplikasyonlarının tek bir amacı var: Tek bir görevi yapabilmeyi vaat etmesi ve sadece buna odaklanması (geliştirilmesi)… Resimde temsilen gösterdiğimiz bir anlayışla Apple markasından “siz hiç böyle bir mobil uygulama gördünüz mü? Bir app yapmışlar, herşeyi yapıyor.”

Notlar, Saat ve Mail uygulaması arayüzlerinden oluşturulmuş temsili bir görüntü.

Kurumsal firmaların markalarına ait mobil uygulamaların çoğunda karşılaştığımız kullanıcı zorluklarının ana nedeni uygulamanın “tüm hizmetleri içeriyor ve yapıyor” olmasıdır. Yani basit bir yapının kurumsal marka tarafından karmaşık hale getirilmesi… Bir mobil uygulama ile herşeyi yapmak peki kullanıcıyı neden zorluyor? Bize dokunma davranışını gösteren Apple tasarımları, kullanıcı da “anlaşılır, basit ve sade olsun” algısını yerleştirmiştir. Bu algı, sanki kullanıcının bilinçaltına yerleştirilmiş bir değerlendirme parametresi gibidir.

Eğer basit bir işlemi ya da hizmeti çok karmaşık bir yapıya büründürüp, kullanıcıyı zorlayan şartlar, istekler ile zorlarsanız “app” olmuyor. İndiriliyor 200.000 kere, sonra siliniyor 199.000 kere… Marka 200.000 kullanıcım var diyor, doğrudur. Yanlış olan mobil uygulamanın oldukça karmaşık bir yapıda “herşeyi yapıyor” avantajına sahip olması; kullanıcıyı zorlaması ve kullanılmıyor olmasıdır.

Kurumsal dijital kültürde, kurumsal mobil uygulamalarının kullanımının önemi büyüktür. Sokaktaki kullanıcıya soracağınız bu sorunun cevabını kendi içinizde, kendi çalışanlarınızdan almanız çok anlamlıdır: “Beni çöpe atmayacaksın değil mi?”

--

--