Sosyal medya mobil uygulamaları içerisinde okunan dijital dergi

NO ON
ONDAON
Published in
2 min readMay 16, 2016

Facebook, Twitter ve Pinterest gibi mobil uygulamaların içerisindeki gömülü tarayıcıların (browser), HTML5 (JQuery+CSS) görüntüleme performansları oldukça iyidir. Bu üç popüler sosyal medya markasının mobil performanslarını test ettikten sonra “Sosyal medyada dijital dergi görüntülenir mi?” sorusunun cevabını araştırmak için tasarımlara başladık.

Yazılım bilen grafik tasarımcılarımız HTML5, JQery ve CSS3 yazılımlarını, öncelikle derginin hızlı bir şekilde açılması prensibiyle bir araya getirdi. Sonrasında ise “özgün bir çalışma linkini” kullanıcıların testine sundu.

Tasarımda odak noktalarımızı; hızlı açılma, rahat okunabilme, IOS ve Android sistemlerde aynı performans, farklı embed medyaları gösterebilme ve farklı ekran ölçülerine sahip akıllı telefonlarda rahatlıkla görüntülenme prensipleri oluşturmuştur.

İçeriği farklı 4 ayrı yayından oluşan özgün dijital dergi template tasarımımızı, Twitter, Facebook ve Pinterest hesaplarından yayınlayarak test etmeye başladık. Bir aylık test aşaması sonrasında 30 Haziran 2015 tarihinde araştırma sonuçlarımızı tamamladık.

Araştırmamızın sonucuna göre…

Dijital dergimiz, 609 oturum ile %89 akıllı telefon, %7 tablet, %4 ise desktop bilgisayarlarda görüntülenmiştir.

İlk üç yayınımız 26 sayfadan oluşuyordu. Kullanıcı dokunuşu takip kodlarımız (behaviour tracker) ile kullanıcıların büyük bölümünün dergiyi sonuna kadar bakmadığını raporladık. En son 4. sayımızda ise içeriği 10 sayfaya düşürdük. Böylece kullanıcıların 10. sayfaya kadar daha fazla gittiklerini fark ettik.

26 sayfadan (frame) oluşan dijital içeriği üçüncü test yayınından sonra 10 sayfaya indirilmiştir. Tablodaki sayılar tüm dört yayının ilk 10 sayfasının toplam görüntüleme adetleridir.

Tabloda görüldüğü gibi dört yayının ilk 1o sayfasının görüntüleme adetleri, birinci sayfadan onuncu sayfaya kadar düzenli bir şekilde düşüş göstermiştir. Kullanıcının/okurun mobil cihazları kullanırken dikkati yoğunlaştırma süresi (yani bizim deyimimizle kullanıcı dijital konsantrasyonu) oldukça kısadır. Bu nedenle içeriğin uzunluğu, çok önemli dijital tasarım prensipleri arasına girmelidir.

Ayrıca, kurumsal dijital kültür anlayışı içerisnde markanın “kullanıcı dijital konsantrasyonu” konusuna ayrı bir önemle yaklaşması gerekmektedir.

NO ON “veri üreten tasarımları” sayesinde marka verimliliğini arttıran kullanıcı odaklı davranışları (geri bildirimleri) raporlayabilmekte; verileri anında okuyarak (beyond the figure), markaların iş geliştirmesine ve tüketici ile daha verimli bağ kurmasına katkı sağlamaktadır.

--

--