Yaklaşık bir ay süren araştırmamızda, belirlediğimiz araştırma kelimelerini içeren Tweet gönderimlerinde ne kadar oranda #hashtag ve URL kullanıldığını belirlemek istedik. 28 Nisan, 22 Mayıs tarihleri arasında süren bu araştırmamıza 147.297 tekil tweet katılmıştır.
140 karakter içeren Tweet gönderimlerinin %16.48'sında URL (web bağlantısı) %83.52'sinde ise sadece metin/yazı bulunmaktadır. Kendini kısaca ifade etme, yazarak iletişimde bulunma -yani bizim sık kullandığımız gibi cıvıldaşma- isteği, sadece metin içerikli tweetlerin gönderilmesinde ana etkenlerden biridir.
#hashtag kullanımı ne kadar yaygın?
Araştırmamızdaki toplam 147.297 tekil tweet içerisinde #hashtag içeren tweetlerin oranı %34.55'dir. Bu oranının yükselmesine etki eden genel faktörler arasında;
- Moderatörlü tv programları, dizilerin belirli saat aralıklarında (second screen) verdikleri düzenli #hashtag kullanımı,
- Paylaşım amaçlı kullanıcı gruplarının oluşturdukları kendilerine has güncel #hashtag” kullanımlarıdır. Burada dikkat çeken şey en önemli konu ise kullanılan “#hashtag”lerin hem akılda kalıcı hem de devamlı iletişim halinde olma özelliğini taşımasıdır.
Ayrıca tweet gönderimlerinin %8.26'sı #hashtag ile başlamaktadır. Bu oran aynı zamanda bilinçli #hashtag kullanımını da ifade edebilir.
#hashtag kullanımı oranı (%34.55) ile re-tweet etkileşimi sayesinde toplam tekil tweetin yayılma oranı olan %35.73 ile dikkat çekici bir benzerlik bulunmaktadır.
URL paylaşımlarından ne kadarı bireyin kendine has?
24.268 adet URL içeren tekil tweet gönderimi içerisindeki web bağlantılarının yaklaşık %48'i bireyin kendine ait gördüğü web platformlarının domain adlarını içermektedir. Bunun dışında en büyük URL paylaşımını haber siteleri almaktadır. Markalara özgü web sayfaları oldukça azdır.
Araştırma sonucunda davranışları anlamak…
Araştırmamızda en fazla yapılan etkileşim (davranış) beğenidir. Re-tweet ise ikinci sırada gelmektedir. URL tıklama yerine beğenme anlık cevap vermede en çok kullanılan davranıştır. URL içermeyip sadece metin veya medya gömülü medya içeren gönderimlerin, beğeni almak için daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Veri üreten dijital tasarımlar yapan NO ON kendi araştırma verilerini paylaşarak, kurumların verilerini ölçebilme yeteneğinin gelişmesine ve geliştirilmesine dikkat çekmektedir. “Kurumsal dijital kültürün” oluşması adına kurum içi veri üretebilme yetisi, her zaman rafda durması gereken bir konudur.