4 βήματα για να αντιμετωπίσεις την αναβλητικότητα

Βρέθηκες ποτέ στη θέση να πρέπει να κάνεις κάτι αλλά να μην έχεις τη διάθεση; Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό και το χειρότερο είναι ότι όσο αναβάλλεις κάτι, τόσο δυσκολότερο είναι να το αρχίσεις, πόσο μάλλον να το τελειώσεις. Αν πιστεύεις ότι αργότερα θα νιώθεις πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις το εμπόδιο που σου παρουσιάστηκε, τα κακά νέα είναι ότι τις περισσότερες φορές, το «μετά» δε διαφέρει από το «τώρα».

Άρα πως σταματάς να αναβάλλεις και αναλαμβάνεις δράση;

Θα σε εκπλήξει το πόσο αλλάζει (προς το καλύτερο φυσικά) η αντιμετώπιση ενός καθήκοντος που έχεις, όταν επιτέλους το αρχίσεις. Συχνά κάνεις λάθος εκτίμηση ως προς τη δυσκολία, την ευχαρίστηση και το άγχος που συνοδεύει μιαν εργασία διότι στο μυαλό σου φαντάζει πιο πολύπλοκο απ’ όσο είναι. Ο σωστός σχεδιασμός και ο προγραμματισμός βήμα-προς-βήμα του τι πρέπει να κάνεις, όχι μόνο θα σου εξοικονομήσει χρόνο, αλλά θα κτίσει σταδιακά το κατάλληλο πνεύμα. Όταν γίνει η αρχή, κερδίζεις αυτοπεποίθηση, το αίσθημα του ελέγχου της κατάστασης και το «μομέντουμ» το οποίο απλοποιεί το έργο σου.

Βήμα 1
Σκέψου την ηθική ικανοποίηση που αισθάνθηκες την τελευταία φορά που ανέλαβες τις ευθύνες σου, έστω κι αν δεν τελειώσεις την εργασία σου αμέσως. Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τη διάθεση να αναβάλλεις, θυμήσου ότι είσαι υπεύθυνο άτομο και ότι αν θέλεις να γίνει κάτι, πρέπει να αναλάβεις δράση και να μην περιμένεις από άλλους να ορίσουν τη ζωή σου.

Βήμα 2
Κάθε εργασία μπορεί να χωριστεί σε πολλές μικρότερες οπότε μη σκέφτεσαι το τελικό αποτέλεσμα αλλά τα βήματα προς τον στόχο. Μην περιμένεις την τελευταία ημέρα της προθεσμίας για να παραδώσεις την αναφορά σου στο σχολείο ή στη δουλειά, αλλά φρόντισε ημέρα με την ημέρα να κτίζεις κομμάτι-κομμάτι την τελική μορφή.

Βήμα 3
Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να αναβάλλεις κάτι, τότε πολύ πιθανόν στο μυαλό σου να έχεις τη διασκέδαση, τη ξεκούραση ή γενικότερα κάτι που να συνδυάζει λιγότερο άγχος και περισσότερη ευχαρίστηση. Αν εντοπίσεις τις ανάγκες που ικανοποιείς με το να αναβάλλεις, τότε πολύ απλά μπορείς να τις ορίσεις ως επιβράβευση για την εκτέλεση του καθήκοντος σου. Αν τελειώσεις το καθάρισμα του σπιτιού, τότε κάλεσε τους φίλους σου για DVD ως ανταμοιβή.

Βήμα 4
Δεσμεύσου δημόσια ότι θα ασχοληθείς και τελικά θα ολοκληρώσεις ένα καθήκον. Η επιθυμία σου να μην επιτρέψεις σε άλλους να σε δουν να αποτυγχάνεις, είναι από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για να φέρεις εις πέρας την αποστολή σου. Επίσης οι φίλοι σου θα λειτουργούν ως υπενθύμιση κάθε φορά που σε ρωτούν για την πρόοδο που σημείωσες.