Çocuklara Regl Dönemini Anlatmak

Elif Ecem Nalcı
Her Çocuk Bir Birey
4 min readNov 6, 2020

Çocuklar genellikle reklamlarda, marketteki raflarda, evde hijyenik pedleri gördükleri zaman merak edip “Anne baba bu nedir?” diye sorarlar. Peki, biz bu meraklı soruları nasıl yanıtlayacağız? Oğlumuza veya kızımıza ne cevap vereceğiz?

İllüstrasyon: Melike Çıtak

Günümüzde ve kültürümüzde ne yazık ki tabu olarak kabul edilen bu konu , yaşamın bir parçası olan biyolojik bir süreçtir. Her kız çocuğunun gelişimi kendine özgü olmakla birlikte genellikle 10–15 yaş aralığında ilk regl dönemini yaşar. Zamanı geldiğinde regl olmak, sağlıklı ve normal bir biyolojik süreç yaşandığına işarettir. Bu ne çok çekinilecek ne de çok abartılacak bir konudur. Yaşantımızın bir parçasıdır.

Çocuklar bu konuyu merak duygusuyla ele alır. Verilen yanıtların kapsamı ve derinliği ise çocuğun yaşına ve gelişimsel özelliklerine göre değişir. Yani, 5 yaşındaki çocuk ile regl olmaya yaklaşmış bir çocuğa aynı cevaplar yeterli gelmez. Her şeyden önce çocuğumuzu tanımalı ve ona uygun cevaplar vermeliyiz. Tabi ki bir çocuk bizim bilmediğimiz veya o an cevaplaması mümkün olmayan sorular da sorabilir. Bu sorulara sessiz kalmayıp şu an bunu bilmediğimizi, öğrendikten sonra ona açıklayacağımızı da eklemeliyiz. Ayrıca, bu konuyu tek bir seferde konuşmak yerine zaman dilimlerine, hayatın içine yaymamız iyi olacaktır. Çünkü tek seferde verilen bilgi kafa karıştırıcı ve korkutucu olabilir. Peki, çocuklar genelde neyi merak edip sorarlar?

Anne bu ne? Sen de mi bez takıyorsun?

Küçük çocuklar kız veya erkek fark etmeksizin genellikle 4–6 yaş arasında hijyenik pedleri görür ve merak ederler. Böyle bir durumda çocuğun gelişimsel kapasitesini aşmayacak, onun kafasını karıştırmayacak, yerinde ve sade bir açıklama yapmak uygun olacaktır. Burada kadınların içinde rahim denilen bir organın olduğunu ve bu organın her ay bebek olması için hazırlandığını anlatmalıyız. Bebek olmayınca ise az miktarda kanama olacağını ve bu kanamanın can acıtmadığını aktarmalıyız. Hijyenik pedlerin ise kanın iç çamaşırına bulaşmaması için kullandığımızı söyleyebiliriz. Ayrıca hijyenik pedin nasıl kullanıldığını da gösterebiliriz. Bu soru kız veya erkek çocuk fark etmeden yanıtlanmalı, erkek çocuğumuzun da bu konuda bilinçli olduğundan emin olmalıyız.

Peki, regl dönemi yaklaşan çocuğa nasıl bir açıklama yapmamız lazım?

Regl Nedir?

“Regl, her ay düzenli gerçekleşen ve vücudumuzdaki bazı hormonların sebep olduğu bir süreçtir. Bu hormonlar sayesinde yumurtalıklarda yumurta oluşur, yani gözle görülemeyen bir hücre. Bu yumurta hücresi sayesinde istersek günün birinde bebek sahibi olabiliriz. Rahim ise her ay sanki bir bebek gelecekmiş gibi hazırlık yapmaya başlar, duvarını kalınlaştırır. Fakat spermler yumurtayı döllemez ise bebek oluşumu gerçekleşmez. Bebek gelmeyeceğini anlayan rahim kalınlaştırdığı duvarlarını regl boyunca söker, bu da biraz ağrıya sebep olabilir. Dökülen duvarlar vajina yoluyla bir miktar kan ve parçacıkla vücuttan atılır.”

Açık ve dürüst bir dil kullanılarak çocuklar kendisinde oluşacak değişimle ilgili bilgilendirilmelidir. Bu biyolojik terimleri görsel olarak göstermek için kitaplar ve internet size yardımcı olacaktır. Böylelikle bu konu ergenliğe hazırlanan çocuk için de somutlaşmış olur. İlk reglden sonra 28–35 gün arası bu döngünün devam ettiği ve kanama döneminin ortalama 5 gün sürdüğü, takvim yoluyla takip edilebildiği söyleyebiliriz. Reglinin yaşam boyu devam etmediği, 45–55 yaş aralığında sona erdiği ve sona erince artık hamile kalınamayacağı yönündeki bilgiler de paylaşılabilir.

Neden sadece kızlar regl olur?

Yukarıda yapılan açıklama sadece kız çocuklarına değil erkek çocuklarına da yapılmalı, onlar da zamanı geldiğinde konu hakkında bilgilendirilmelidir. Ergenlik dönemine girdiğinde kızlar ve erkekler farklı değişiklikler ve gelişimler gösterirler. Sadece kızlar regl olur çünkü kızlar rahme sahiptir. Bu onların bebek sahibi olmasına yarar, erkeklerde böyle bir organ olmadığı için onlar regl olmazlar. Erkeklerin ise sesleri kalınlaşır, sakal ve bıyıkları çıkar.

Regl dönemi bana ağrı verecek mi?

Bazı kızlar regl döneminde karınlarında ve bacaklarında ağrı hissedebilirler. Bunun için sıcak su torbası, ılık bir duş, bazı egzersizler iyi gelebilir.

Menstrüasyon öncesi sendrom (PMS) nedir?

Kızlar, regl dönemi boyunca ve reglden önce bazı duygu değişimleri, üzüntü, , yüzde sivilce çıkması, göğüslerde hassasiyet, şişkinlik, gaz sancısı gibi durumlar yaşayabilirler. Bunlar hormonlara bağlı duygusal ve fiziksel değişimlerdir ve normaldir. Dinlenmemize özen göstererek, sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktivite ile bu dönemleri rahat geçirebiliriz.

Okulda regl oldum, pantolonuma kan bulaştı ne yapacağım?

Genç kızlar için yeni olan bu durum onlar için endişe verici olabiliyor ve akıllarına bu tarz sorular gelebiliyor. Bize ise onları rahatlatmak ve anlamak gibi görevler düşüyor. Çocuğumuzun regl yaşının yaklaştığını düşünüyorsak ona çantasında taşıması için hijyenik ped vermeliyiz. Acil bir durum hissettiğinde öğretmeninden izin alarak tuvalete gitmesini ve hijyenik ped takmasını söylemeliyiz. Ayrıca hijyenik pedin dışarıdan görünmeyeceği konusunda da ona bilgi vererek tedirginliklerini azaltabiliriz. Eğer herhangi bir bulaşma söz konusu olursa varsa eğer beline bir hırka bağlayarak günü geçirebileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca hijyenik pedi 3 saatte bir değiştirmesi gerektiğini ve kişisel hijyenine duş vb. önem vermesi gerektiğini hatırlatmalıyız.

Her şeyden önce çocuklardan bu durum saklanmamalı, korkutulmamalı; bu konu hakkında dilediği kadar soru sorabileceği, iletişim kurabileceği hissettirilmelidir. Çocuklar soruları geçiştirildiğinde o soruyu unutmak yerine daha da merak edip yanlış kaynaklardan yanlış bilgiler edinebiliyor. Bunun önüne geçmek için, çocuklara doğru bilgiyi sunmak yetişkinlere düşüyor. Ayrıca, çocuklara kendi bedenini tanıması, koruması, kendiyle barışık olması, bedeni sevmesi öğretilmelidir. Erkek çocuklarına da bunlar öğretilmeli ve bunun normal bir şey olduğu açıklanmalıdır. Böylelikle konunun bir tabu olmaktan çıkmasına yardımcı olabiliriz.

Tavsiye Kitaplar

Regl Kitabı: Genç Kızların Büyüme Rehberi, Karen Gravelle.

Vücudumuz, Meltem Bilir Çimen.

Kaynaklar

Anderson, K. (tarih yok). Discussing Menstruation with Your Daughter: What’s a Period? ChildrenHospitalLosAngeles: https://www.chla.org/blog/rn-remedies/discussing-menstruation-your-daughter-whats-period adresinden erişildi.

Deniz, A. (2017, 09 10). Çocuğuma Regl / Menstrüasyon Dönemini Nasıl Anlatacağım. Psikoloji Defterim: https://www.psikolojidefterim.com/cocuguma-regl-menstruasyon-donemini-nasil-anlatacagim/ adresinden erişildi.

Miller, R. R. (2018). Talking to Your Child About Periods. KidsHealth: https://kidshealth.org/en/parents/talk-about-menstruation.html adresinden erişildi.

--

--