12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Gamze Babayigit
Her Çocuk Bir Birey
2 min readJun 12, 2021

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF tarafından 12 Haziran tüm dünyada Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü olarak belirlenmiştir. Böyle bir güne ihtiyaç duyulmasının üzüntüsünün yanında gerçekleri de sizinle paylaşmak istiyoruz.

Unicef’in son yayınlanan raporuna göre çocuk işçilerin sayısı son 20 yılda ilk kez artarak 160 milyona yükseldi. Bu veriler de çocuk nüfusunun %9’una denk geliyor. İşçi olarak çalıştırılan çocuk nüfusunun yarısını ise 5–11 yaş arasındaki çocuklar oluşturuyor. 2020 yılındaki bu artışa sebep olarak ise Covid-19 pandemisinin sebep olduğu ekonomik şoklar, okulların kapalı olması gösteriliyor. Bu aynı zamanda zaten işçi olarak çalıştırılan çocukların da daha uzun ve daha kötü şartlarda çalışması anlamına geliyor. Bu gruptaki çocukların %70’i tarım sektöründe, %20’si hizmet ve %10’u sanayi sektöründe çalışıyor. Çocuk işçiliği oğlan çocukları arasında kız çocuklarına göre daha yaygın olarak görülse de kız çocuklarının ev işlerinde haftada ortalama 21 saat çalışmaları göz önüne alınırsa, cinsiyete bağlı bu fark kapanıyor.

Çocuk işçiliği çocuklarda hayat boyu sürecek fiziksel ve ruhsal derin yaralar bırakabilir, eğitimini kısıtlar, haklarını ve özgürlüklerini sınırlandırır. Gelişim görevlerini yerine getiremeyen çocuk, ileride psikososyal anlamda sorunlar yaşayabilir ve sağlıklı bir kişilik örgütlenmesi oluşturamayabilir. Bu durum çocukların temel hakları olan sağlıklı yaşam hakkı ve eğitim hakkını tehdit etmektedir. Çocukların tek işi oyun oynamak olmalıdır. Çocukların kendi hayatlarında karar verici olmasını ve haklarına erişmelerini önemsiyoruz.

Kaynakça

ILO & UNICEF işbirliği ile hazırlanmış “Çocuk İşçiliği: 2020 Küresel Tahminler, Eğilimler ve Önümüzdeki Yol” raporuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz

https://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/---europe/---ro-geneva/---ilo-ankara/documents/genericdocument/wcms_800655.pdf

--

--