Ebeveyn Katılımlı Oyun Grupları

Sıla Eser
Her Çocuk Bir Birey
2 min readApr 17, 2021

Doğal öğrenme aracı oyun, çocuğun en büyük işi ve uğraşı olmasının yanı sıra önemli bir ihtiyacıdır. Çocukların; gerçek hayatı prova ettikleri, deneyimledikleri, kendilerini ifade ettikleri bir aktarım yoludur.

illüstrasyon: Melike Çıtak

Oyun, doğduğumuz andan itibaren tüm gelişim dönemlerinde önemli bir yere sahiptir. — Bu konu ile ilgili “Gerçek Hayatın Provası: Oyunlar” isimli yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. — Oyun grupları ise bir grup çocuğun, belirli bir yerde düzenli olarak toplanması, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış akış içinde yer almaları için düzenlenen buluşmalardır. Oyun gruplarının içeriği, akışı, uygulanış şekli ve amacı yaş gruplarına göre farklılaşabilir.

Özellikle 0–3 yaş grubunun dahil olduğu ebeveyn katılımlı oyun gruplarının yarı yapılandırılmış olması daha uygundur. Oyun akışı, grup lideri tarafından; grubun dinamiği, hazır bulunuşluğu ve ihtiyacı göz önünde bulundurularak o anda yönetilmeye müsait olmalıdır. Yine gruptaki yaş dağılımı, birey sayısı, gruba dahil olan ebeveynlerin tutumu, grubun motivasyonu ve sağlık durumu; oyun akışında etkili olan unsurlardır.

Önceden belirlenmiş bir akışa körü körüne bağlı kalmak, grubun ihtiyacının ikinci plana atılmasına sebep olabilir. Her çocuğun gelişim süreci kendine özgü ve biriciktir. Bu çerçevede, önceden yapılandırılmış plana bağlı kalmak yerine, grubu oluşturan her bir çocuğun ihtiyacını gözeterek devam etmek uygun olandır. Örneğin; çocuk, planda kullanım yönergesi ile yer alan ve materyal olarak ona sunulan küreği, üretim amacına uygun deneyimlemek yerine farklı ve yaratıcı bir kullanım seçeneği geliştirmiş olabilir. Bu sırada bu yeniliğe ve yaratıcılık girişimine olumsuz bir geribildirimle dahil olmak, oyun gruplarının temel amaçlarından biri olan keşfetme eylemine ters düşmektedir. Durumu o anda yönetmek ve aksiyon almak, dolayısıyla bu girişimi şefkatle kabul etmek yerinde olacaktır.

Çocuklar, bakım verenleri tarafından doğru yönlendirilmediklerinde esas potansiyellerine erişemeyebilir. Çocuğun kendi içinde keşfe çıkması ve sınırlarını fark etmesi için ona alan bırakılmalıdır. Dolayısıyla oyun grupları bu keşif ihtiyacını karşılamak için oluşturulmuş ortamlardan bir tanesidir. Düzenli olarak katılım sağlandığında oyun grupları; çocukların farklı alanlardaki (dil, bilişsel, fiziksel, sosyal-duygusal) gelişimlerine katkı sağlayarak, sosyalleşme ve öğrenme sürecini birlikte işler. Farklı gelişim alanlarını destekleyen ilişki ve beceri odaklı oyun istasyonları ile bu ortam; çocukların sağlıklı ve güvenli koşullarda keşif yapmasına, deneyerek öğrenmesine ve yeni beceriler geliştirmesine olanak sağlar.

Ebeveyn katılımlı oyun grupları ise bunlara ek olarak; ebeveynlere sosyal destek, deneyim paylaşımı ve öğrenme fırsatı sunar. Çocuklar ilk olarak bakım verenleri ile oyunu deneyimlerler ve gelişim süreçleri boyunca bunu sürdürürler. Bakım verenin çocuk ile oyun grubu ortamında bulunması, bakım veren ile çocuğun arasındaki etkileşimi arttırmasının yanı sıra; çocuğun kendini güvende hissetmesini, desteklenmesi gereken alanların belirlenmesine ve aradaki bağın güçlenmesine olanak sağlar.

--

--