Rechts / Averechts: Textiel tussen kunst en design

Naar aanleiding van het tienjarige bestaan van de afstudeerrichting textielontwerp aan KASK nodigt Design museum Gent docente Els Huygelen uit om een tentoonstelling te cureren, die haar visie op textiel in de verf zet. In samenwerking met S.M.A.K. en kunstenplek Manoeuvre onderzoekt Rechts / Averechts de positie van textiel binnen hedendaags design en beeldende kunst.

Links: Veerle Herremans, rechts: Fien Embrechts

In het academiejaar 2006–2007 startte onder leiding van beeldend kunstenaar Els Huygelen op KASK / School of Arts de opleiding textielontwerp. Het is dan ook een discipline met een bijzonder rijke en interessante geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan William Morris (1834–1896), de geestelijke vader van de arts- en craftsbeweging, die een totaal nieuwe manier van denken over kunst, ambacht en zelfs politiek introduceerde tijdens de opmars van de industriële revolutie in Engeland. Morris’ revolutionaire oeuvre, dat bestaat uit het ontwerpen van gebruiksobjecten zoals textiel, behangpapier, meubels én zijn ideeën over ambacht, samenleving en politiek, zijn vandaag nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor denkers en kunstenaars.

In het buitenland mag textielontwerp op nogal wat bekendheid en prestige rekenen. Vandaag zijn ontwerpers in Engeland, maar ook in Nederland, Frankrijk en Scandinavië vaak echte sterren. Het oeuvre van de Britse Tricia Guild, de oprichtster van Designers Guild, van de Nederlandse tapijt- en gordijnontwerper Jan Kath of de interieuringrepen van Petra Blaisse behoren er nu reeds tot gekoesterd erfgoed. Bij ons wordt textielontwerp vaak geassocieerd met mode. Textielontwerpers zijn onbekend. Het zijn de modeontwerpers of namen van fabrikanten die bekendheid en internationale uitstraling genieten. Els Huygelen, vandaag nog steeds docente textielontwerp bij KASK: “Wij zijn een haast onzichtbare ontwerpschool en weinig namen van textielontwerpers doen hier een belletje rinkelen. Nochtans is er ontzettend veel talent in België: ontwerpers als Diane Steverlynck (docente KASK), Chevalier-Masson of Marie Mees zijn zeer bijzondere kunstenaars.”

© Hermine Van Dijck

Met de tentoonstelling Rechts / Averechts wil Els Huygelen textielontwerp (studenten, ontwerpers, de doelstellingen en aanpak van de opleiding aan KASK) verder op de kaart zetten. Dat gebeurt in een multidisciplinaire tentoonstelling die de klassieke grenzen tussen design, kunst en artistiek onderzoek overstijgt. Artistiek onderzoek is een aspect dat zowel in de KASK-opleidingen als op de tentoonstelling veel aandacht krijgt. Els Huygelen: “Mensen weten vaak niet hoeveel creativiteit gepaard gaat bij het ontwerp van gebruiksvoorwerpen. De gebreide stoffen bijvoorbeeld die gebruikt worden in de fabricage van Nike’s, de gebreide zetels van Bouroullec… dat zijn textielontwerpen vol vernieuwing. Vernieuwing zit immers niet altijd alleen in een motief, het kan evengoed in een origineel gebruik van materiaal of in een nieuw concept zitten. Het onderzoek daarnaar willen wij beklemtonen in de opleiding, we willen de studenten uitdagen om op zoveel mogelijk vlakken onderzoek op te starten: artistiek, conceptueel, intellectueel, technisch…”

Twee KASK-alumnae, Joanna Reuse en Leda Devoldere werkten de scenografie voor de tentoonstelling uit. De geselecteerde werken worden letterlijk en figuurlijk van hun sokkel gehaald. Werk van vooraanstaande internationale kunstenaars en ontwerpers wordt naast dat van studenten getoond. De tentoonstelling stelt ook een aantal nieuwe werken voor die speciaal voor deze tentoonstelling zijn ontworpen door beeldende kunstenaars Valérie Mannaerts, Henri Jacobs, Kristof Van Gestel en Joel Gomez, in wier werk textiel een belangrijke rol speelt.

Joanna Reuse, foto: Tom Callemin

Rechts / Averechts presenteert verder inspirerende ontwerpen en kunst uit het heden en verleden van nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars als Anne-Mie Van Kerckhoven, Bertjan Pot, Carole Vanderlinden, Chevalier-Masson, Christoph Hefti, Diane Steverlynck, Franz West, Guy Mees, Hella Jongerius, Jean-Paul Lespagnard, Louise Bourgeois, Martine Gyselbrecht, Pascale Marthine Tayou, Petra Blaisse, Polly Apfelbaum, Rinus Van De Velde, Robert Rauschenberg, Ronan & Erwan Bouroullec, Rosemarie Trockel, Sonia Delaunay en Viviane Sassen; en van alumni van Belgische en Europese textielopleidingen. Bij de tentoonstelling hoort een publicatie die een overzicht biedt van tien jaar textielontwerp aan KASK / School of Arts met centraal daarin een inspirerend en uniek beeldoverzicht van het afstudeerwerk van de studenten textielontwerp.

Els Roelandt

30.03.17–01.10.17 Rechts / Averechts: Textiel tussen kunst en design, Design museum Gent