AdBlock als oordopjes: hoe ik schreeuwerige advertenties stil krijg.

Gina Paulina Puatany
Jun 28 · 4 min read

“Wie gebruikt er hier allemaal AdBlock?” Een twintigtal zelfverzekerde handen gaan omhoog. Ik herinner het mij als de dag van gisteren. Studenten marketing geven openlijk toe dat het zien van advertenties dan toch irritant kan zijn. Maar vrees niet, ze hebben daar duidelijk een oplossing voor gevonden namelijk, AdBlock. Toegegeven was ik één van die twintig toekomstige marketeers die haar hand opstak. Is het te veel gevraagd om rustig online te scrollen, zonder om de 10 seconden of bij elke click ‘benaderd’ te worden door een of ander bedrijf? Maar elke actie heeft zijn gevolgen en in mijn geval heeft mijn online gedrag een impact op het ad-funded “gratis” internet.

Zorgt mijn online surfgedrag er nu voor dat ik mijn toekomstige werk aan het saboteren ben? Zowel adverteerders als websites die advertentieruimtes verkopen worden door adblockers sterk benadeeld. Naast de prijsstijging van advertentieruimtes is het ook 10 keer harder werken om creatieve manieren te vinden om te adverteren. En dit allemaal met de hoop dat websitebezoekers jouw ‘dure’ ad niet wegklikken. Waar je ook maar kijkt, overal zijn er wel banners die onze aandacht vragen. Hoe komt het dat iets zo stil, zo schreeuwerig overkomt?

Ik zie het gebruiken van AdBlock als het plakken van een ja/nee sticker aan mijn brievenbus. Continu blootgesteld worden aan online “noise” versterkt de drang om te filteren. In plaats van het te houden bij een kleine banner op een webpagina, worden we nu begroet met homepage takeovers en skyscrapers die moeilijk weggaan. Soms gaat het een stap verder en hangen ads zelfs half over de content. Pushy? Yes! Ik word min of meer geforceerd om ernaar te kijken en vaak zijn het ook advertenties die zeer laag van kwaliteit zijn.

Uit verscheidene onderzoeken blijken internetgebruikers adblockers te installeren omdat het zien van ‘te veel’ advertenties irritatie opwekt. Al die ads zorgen eveneens voor een (website start door de hoeveelheid advertenties zeer traag op) en werkt weer een beetje té goed. Vergeten jouw Zalando-aankopen af te ronden? Verwacht het dan meerdere keren terug te zien op andere websites (Facebook, YouTube, etc …) totdat je beslist het product te kopen of simpelweg AdBlock aan te zetten.

Redenen voor het installeren van adblockers —

Ondanks het ‘stalken’ begrijp ik tegelijkertijd ook wel dat al die reclames nodig zijn om mijn favoriete websites en apps draaiende te houden. Het is namelijk een belangrijke onderdeel van hun inkomsten. Sommige apps en websites zijn mij zo dierbaar, dat ik zelfs betaal om hun content te blijven zien maar om ook reclame te vermijden.

Aan het einde van de rit maakt het niet zoveel uit wat ik als individu doe. Geld krijgen die websites toch, ofwel van andere bezoekers die geld betalen voor hun premium content, ofwel van adverteerders die geïnteresseerd zijn in het kopen van advertentieruimtes.

Maar hoe reageren adverteerders dan wanneer ze merken dat alsmaar meer en meer internetgebruikers adblockers installeren en actief gebruiken? Sommige websites laten er geen gras over groeien en spreken mij hierop aan. Wil je content zien, dan moet je jouw AdBlock uitzetten!

We worden dus gevraagd om de website te ‘whitelisten’ (toestemming verlenen aan de website om ads te tonen door AdBlock uit te zetten). Anderen proberen dan weer medelijden in mij op te wekken door aan te kaarten dat mijn internetgedrag hun hardwerkende publishers zal beïnvloeden.

Je zou denken dat AdBlock aan mijn kant staat door zulke pop-ups te blokkeren, maar ook dat is . Is het gebruik maken van AdBlock dan verloren moeite? Ondanks de pop-ups, die trouwens heel zeldzaam op mijn scherm verschijnen, doet AdBlock degelijk zijn werk en zal ik het niet snel uitschakelen.

Nostalgisch denk ik terug aan de pre-advertising tijden op YouTube. We konden video’s bekijken van 5–10 minuten lang zonder om de minuut gestoord te worden door een ongevraagd spotje. Om ons toch nog het gevoel te geven dat we het heft in handen hebben, krijgen we de optie om het reclamespotje na (ongeveer) 5 seconden te skippen. Maar zelfs dat is nu ook veranderd. Non-skippable video ads van 5 seconden worden bijna brutaal in ons gezicht gegooid. Niet 1 maar 2 ads krijgen we nu kort na elkaar te zien. Maak je geen zorgen hoor, ook dit kan je vermijden. Door de nieuwe te gebruiken (natuurlijk tegen betaling).

Om heel eerlijk te zijn erger ik mij niet zozeer aan advertenties. Het is het continu krijgen van niet-gepersonaliseerde en/of niet content gerelateerde advertenties dat ervoor zorgt dat mijn cursor automatisch naar mijn AdBlock gaat.

Het gebruik maken van adblockers heeft voor wat opschudding gezorgd in de marketing wereld. Adverteerders realiseren zich dat hun manier van aanpak niet meer blind wordt geaccepteerd door de kritische internetgebruikers. Leuke ads met een duidelijke boodschap lijken te helpen want nu klik ik pas na drie seconden een reclamespotje weg en ben ik effectief benieuwd naar wat mij wordt getoond. Misschien dat adverteerders me in de toekomst nog meer zullen verrassen en ik de volle vijf seconden zal uitkijken. Wie weet evolueren we naar een moment waarop ik als een echte bad ass AdBlock zelfs een dagje pauzeer. Personalisation leads to admiration!

OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

Gina Paulina Puatany

Written by

OpenVRT

OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.