Bert Pieters

Definitely Different Strategic Mind bij Dift.

Voor zij die het nog niet zouden weten, Bert Pieters loves to play. En dat doet hij professioneel bij het Gents creatief bureau Dift dat hij samen met zijn man Yves 5 jaar geleden uit de grond stampte. 
Ondertussen zijn ze met 7 (“maar we zouden met 9 moeten zijn”) en helpen ze bedrijven, organisaties en overheden hun identiteit zo duidelijk mogelijk vorm te geven. Branding met andere woorden, maar dan vooral in zijn breedste en zotste vorm!

Dift gaat ook verder dan puur branding. Zo streken ze in 2014 tijdens de Biënnale Interieur in Kortrijk neer met Eyes/Night Only, een tentoonstellingconcept waar je ook in kon overnachten. Say what?

Eyes/Night Only door Eline Ros

Ontwerpers en merken staken Kortrijkse kamers tijdelijk in een nieuw, hip kleedje. Terwijl overdag bezoekers van de biënnale deze installaties konden bewonderen, deden deze ‘s avonds dan weer dienst als hotelkamer. Het concept had zoveel succes dat Dift het in Parijs nog eens mocht overdoen.

Bert Pieters door Jennifer Kesteleyn

Bert en zijn team sloegen dan weer een heel andere richting in met De Nieuwe Dokken, een vastgoedproject aan het Gentse Havendok waar een volledig nieuwe wijk ontwikkeld wordt.

“Het grappige aan dit project is, is dat wij eigenlijk altijd gezegd hadden dat we geen vastgoed wilden doen.”

“Ik herinner mij nog levendig dat toen we gevraagd werden om mee te pitchen voor dit project, ik dacht: ‘Oh nee, hier heb ik geen goesting in’. We hadden het toen ook heel druk met Eyes/Night Only. We hebben ons dan toch door een heel charmante dame laten ompraten om mee te doen en hebben dan een verschrikkelijk slechte pitch gemaakt. Wij wisten dat dit echt niet goed was, maar zij en de andere mensen van de raad van bestuur geloofden in Dift en zijn beginnen doorduwen.”

Bert kreeg de raad mee om hun pitch los te trekken van de doelgroep van toekomstige bewoners, los van de kantoren of horeca dat in De Nieuwe Dokken een thuis zou moeten vinden, en zich te focussen op de thema’s die speelden in dit vastgoedproject.

“Ik denk dat de eerste grote trigger het verhaal was dat we rond duurzaamheid wouden brengen. Zonder té expliciet te zijn. We hebben toen plots de referentie gemaakt naar de samenwerking tussen Greenpeace en componist Ludovico Einaudi, waarbij hij op een piano in de Noordelijke Ijszee speelt. We vonden dit zo vooruitstrevend op vlak van duurzaamheid: het was een nieuw en interessant antwoord op de aanklacht van Greenpeace. En toen waren we vertrokken.”

Dift contacteerde pianist en componist Mirek Coutigny om een muziekstuk te schrijven, kocht een piano, “want ja, er is niemand die een piano verhuurt als je zegt dat je het op een vlot in het water gaat leggen”, plaatste Mirek met piano op een vlot in het water en maakte er een filmpje over.

“Toen wisten we : dit is het gevoel dat we aan dit project willen geven.”

“We zijn hierop verder blijven bouwen toen we het thema diversiteit in beeld wilden brengen. Het is een nieuwe wijk en de woningen die erin gaan komen worden heel divers, van sociale woningen tot chique penthouses. Dat wouden we ook wel tonen.”

door Senne Van der Ven

Dus plaatste Dift fotograaf Senne Van der Ven op de Bataviabrug die de Nieuwe Dokken met de stadsring verbindt. Senne maakte portretfoto’s van fietsers en voetgangers, terwijl iemand anders hen interviewde. “Die reeks loopt nog altijd en is iets waar we nog steeds verder aan werken om zo zowel de diversiteit van het project te laten zien, als te tonen waar De Nieuwe Dokken nu effectief liggen.”

“Het is vaak onze intuïtieve aanpak die er voor zorgt dat wat we maken wel werkt.”

“Onze kijk op branding en brand activation is misschien een beetje atypisch. Dat is logisch ook, want ik ben computerlinguïst van opleiding. En Yves is aan de opleiding fotografie begonnen, om dan over te schakelen op grafische vormgeving, dus wij hebben ook niet die echte marketing achtergrond. Wat wij en de rest van ons team doen, is onze ogen heel erg open houden voor wat er gebeurt in de markt, wat er leeft en hoe dat aangebracht wordt. Dan bekijken we hoe we daar op kunnen inspelen en dat inhoudelijk kunnen invullen.”

“Je kan geen volledige beeldtaal maken met acht mensen.”

“Wij mikken op heel veel verschillende media: video, fotografie, illustratie,… Daar heb je wel andere partners voor nodig, want je kan niet alles inhouse hebben.” 
Krijgen ze bij Dift een mailtje van iemand met een interessant profiel of komen ze iemand op Instagram tegen die ze interessant vinden? Dan kan het goed zijn dat die persoon ooit gecontacteerd wordt voor een samenwerking.

“We pakken daar ook mee uit op onze website. Als wij iets voor een klant gemaakt hebben en er heeft daar een freelancer aan meegewerkt, vind ik dat je dat niet moet wegsteken. Ik hou niet van het gegeven dat freelancers precies schaduwfiguren zijn. Zij zijn minstens even belangrijk als diegene die het idee bedacht heeft. Plus, we vinden het ook belangrijk om aan te geven dat wij het leuk vinden om met freelancers of andere bedrijven samen te werken.”

“Als bureau staan wij voor het een en het ander.”

Tijdens de beginjaren van Dift, lanceerden Bert en Yves De Invasie. Dit was een platform waar jonge ontwerpers een podium kregen. Ondertussen zijn er andere projecten in de plaats gekomen, zoals We Are Activists en The Vegan Network, een platform waar vegetariërs en veganisten geportretteerd worden, om zo anderen te inspireren. Het zijn allemaal onderwerpen die nauw aan het hart van de werknemers van Dift liggen.

The Vegan Network

“Ik vind de inspanningen die grote bedrijven op vlak van duurzaamheid doen heel interessant. Die zijn vaak groter en ingrijpender dan wat middelgrote KMO’s kunnen doen, alleen kunnen zij er niet mee uitpakken omdat dat sowieso als greenwashing beschouwd wordt.”

Volgens Dift hebben we allemaal mensen en bedrijven nodig die ons stimuleren en waar we naar kunnen opkijken. Om dit soort activisme bij Belgische bedrijven meer in de spotlight te zetten, lanceert Dift in 2018 de podcastreeks We Are Activists. 
“Het is een idee waar wij volledig achter staan, en dat we met de hele studio volledig uitwerken en ondersteunen. Er is niets commercieels aan, daar komt geen euro van binnen. Die projecten zijn vanuit ons principe gegroeid dat activisme, los van je eigen product of wat je effectief wil verkopen, steeds belangrijker zal worden. En het is ook een manier om aan die mensen die bij ons komen werken te zeggen dat dit soort dingen ook in een creative agency kunnen.”


We want more!

Wil je meer weten over Dift en op de hoogte blijven van hun projecten? Check dan zeker hun website of Instagram account
Waar Dift zijn inspiratie haalt, vind je hier terug. En je kan Bert uiteraard ook gewoon volgen via Twitter.

Wil je onze volgende OpenVRT #talks niet missen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en kom zo als eerste te weten waar en wanneer ons volgende event plaatsvindt.