De 20 van 2020: Margo zonder t

Ianthé Meylemans
OpenVRT
Published in
5 min readApr 6, 2020

--

Of het nu papier, ramen, muren, de straat of haar ipad is Margo zonder t krabbelt het allemaal vol! Met haar kleurrijke wereld vol lijntekeningen, gifs en animaties wil ze mensen laten glimlachen. Missie geslaagd zeggen wij!

Foto’s: Ianthé Meylemans

Hoe ben je in de illustratie wereld beland?

Ik heb grafisch ontwerp gestudeerd, maar tijdens de eerste jaren heb ik er veel mee geworsteld. Ik wou doen wat ik dacht dat van mij verwacht werd en dat werkte absoluut niet.

In mijn laatste jaar kregen we de opdracht om een schetsboekje bij te houden. Die opdracht leek voor mij pure horror. Mijn eerste tekening zou toch mislukken en dan is meteen heel mijn boekje mislukt. Maar ja, wat doe je eraan? Ik had geen keuze en begon maar wat te tekenen. Het was toen dat ik besefte dat ik dat eigenlijk wel graag deed en dat motiveerde mij dan weer om meer en meer te tekenen. Hierdoor ben ik zo wat in mijn huidige tekenstijl gerold.

Datzelfde jaar besloot ik voor De Warmste Week van StuBru een actie op te zetten. Ik wou dat al langer doen, maar wist nooit goed wat ik kon doen. Opeens bedacht ik het idee om op ramen te tekenen voor het goede doel. Op die manier kon ik proberen en experimenteren en werd een goed doel er gelukkig van. Als ik het dan toch niet zo goed zou doen, konden de mensen nog zeggen: “Ach ja, het is voor het goede doel!”. Tot dan was het eigenlijk meer een hobby, maar het voelde goed, dus ik wou ermee verder gaan. Bijna een jaar later kocht ik mijn iPad Pro en pencil en begon ik als zelfstandige in bijberoep.

Als je mij 5 jaar geleden zou zeggen wat ik nu doe als illustrator, zou ik je niet geloofd hebben!

Wat maakt voor jou een goede illustratie?

Ik vind het vooral belangrijk dat het duidelijk is wat de illustrator wilt vertellen, want een illustratie is een vorm van storytelling. Volgens mij is het een extra pluspunt als dat verhaal dicht bij de illustrator staat. Dat merk je direct! Voor mij is een illustratie goed als die een reactie uitlokt. Een kort lachje, een mond die openvalt, …

Waar werk je momenteel aan?

Voor Margo zonder t mag ik de meest uiteenlopende dingen doen (en vaak ook mijn eigen goesting) en dat is zalig! Ik heb onlangs nog live getekend op een evenement en nu werk ik aan een verpakking voor de likeuren van Het Geel Genot die in binnen- en binnenkort ook buitenland worden verkocht. Daarnaast werk ik aan een muurtekening en een workshop voor kinderen. Oh ja, en de webshop! Ik ben op zoek naar ondernemers en bedrijven om mee samen te werken om zo stilletjesaan de webshop te laten groeien. Als ik dan nog wat tijd over heb maak ik illustraties voor mezelf en probeer ik nieuwe dingen uit. Zo begon ik te werken aan een kort animatiefilmpje: niet gemakkelijk en tijdrovend, maar zo leuk!

Wat is het beste dat jou al is overkomen sinds je start als illustratrice?

Oei, da’s moeilijk te zeggen! Bij elke stap vooruit ben ik zo blij dat ik daar ben geraakt. Ik vind het gek dat ik dit helemaal zelf heb opgebouwd en ik ben blij dat ik bij elke stap ook meer mensen kan bereiken! Het doet mij heel veel als mensen zich herkennen, zoals bij het broekenverhaal. De bevestiging die ik dan krijg vind ik geweldig!

Wat ligt er in de toekomst voor jou?

Op dit moment ligt de focus op evenwicht vinden tussen mijn job als grafisch ontwerper bij Inovim en Margo zonder t. De opdrachten, die al lopen, goed blijven doen en dan kijken wat er nog bij kan. Op mijn planning staat nu de webshop. Die wil ik wat nieuw leven inblazen met nieuwe kaartjes en andere spullen. Op lange termijn wil ik graag fulltime freelancen. Ik wil verhalen vertellen via mijn illustraties en op die manier nieuwe dingen leren en mijzelf heruitvinden

Er zijn zoveel bedrijven waar ik graag mee aan de slag zou gaan. Ze mogen mij altijd contacteren! Ik wil heel graag met uitgeverijen samenwerken om mijn kinderboekendroom uit te laten komen. Ook zou ik graag willen samenwerken met de VRT of OpenVRT. Dat blijft een droom van mij! Verder zou het een eer zijn om met Chiro Nationaal te werken. Ik zat zelf 16 jaar in de Chiro, dus dat zit nog steeds in mijn hartje. Of Klasse, het magazine voor leerkrachten. Mijn ouders krijgen dit elk trimester in hun brievenbus en ik vind dat zij enorm inzetten op illustraties en design voor hun magazine.

Maar vooral: bij elke stap die ik zet wil ik trots zijn op die nieuwe overwinning. Hoofd in de wolken en voetjes op de grond!

Welke raad zou je aan andere beginnende creatievelingen geven?

Ik sukkel zelf nog met zoveel dingen, zoals prijsbepaling. Ik zou zeggen: babbel erover met andere mensen. Vraag raad aan mensen die er iets van kennen. En dan vooral: DOEN! Proberen en blijven proberen is belangrijk en zal op termijn ook beloond worden. Blijf met één voet in en één voet buiten je comfortzone. Doe wat goed voelt en waag af en toe de sprong!

En blijf een beetje onzeker. Ik weet wat ik wil, maar ik vind het belangrijk om op de juiste momenten onzeker te zijn. Het mag je niet verlammen, maar onzekerheid zorgt ervoor dat je kritisch blijft voor jezelf en dat vind ik heel belangrijk.

Uiteindelijk maakt het weinig uit wat ik zeg. Jij moet het doen! Smijt je voor de volle 1000% en blijf jezelf, dan komt het wel goed!

Nieuwsgierig? Bekijk Margo’s werk op: https://www.margozondert.net, @margo_zonder_t en @openvrt

--

--