OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

De 20 van 2021: Edouard Le Grelle

6 min readApr 15, 2021

--

Hij geeft de realiteit weer op een ‘cinematografische’ manier. De knepen van het vak heeft hij in Amerika geleerd, maar voor Ed is het verhaal alles. Daarom is hij terug in België en dankzij zijn doorzettingsvermogen heeft hij hier een heel netwerk kunnen uitbouwen en al aan talloze projecten kunnen werken.

Meet Edouard Le Grelle uit ‘De 20 van 2021’!

Hoe zou je je stijl/werk omschrijven?

Stijl is iets dat evolueert met tijd, ervaring en omgeving. Ik denk dat mijn stijl of werk verandert in functie van het project waarmee ik bezig ben en wat het verhaal nodig heeft. De meeste mensen zeggen dat mijn “stijl” dark en moody is, maar zo denk ik er niet echt over, ik probeer gewoon de realiteit van het project weer te geven door mijn ogen. Wat het project is en wie de regisseur is, is ook belangrijk. Mijn doel is namelijk om zijn of haar visie tot leven te brengen in beelden. Ik laat het publiek mijn beelden interpreteren zoals zij dat willen.

Ik druk mezelf uit via beelden. In reclame- en muziekvideo’s is het moeilijk om een boodschap over te brengen. Maar toch probeer ik verbinding te zoeken met het publiek en de boodschap over te brengen. Het verhaal is alles, van daaruit kun je doen wat je wilt.

Bij mijn shoots komt altijd veel voorbereiding bij kijken. Dat doe ik samen met de regisseur, soms ben ik het die de inspiratie aanbrengt, soms de regisseur. En dan werken we daarop verder.

Hoe ben je in deze wereld beland?

Ik ben nooit de persoon geweest die een camera kreeg op zijn negende en zo in deze wereld is gerold. Ik had weinig interesse, maar toen ik 15 jaar oud was, dacht ik bij mezelf dat het misschien wel leuk zou zijn om iets met films te doen. Maar het was niet dat de passie er dan al vanaf stroomde.

Dat veranderde toen ik, op mijn 18de, naar Los Angeles mocht gaan om daar een filmopleiding te volgen. In het begin leerde ik er over budgettering en andere zaken en wist ik niet zeker wat ik daar aan het doen was. Na twee maanden kregen we lessen over belichting, kleuren, … en dat vond ik fantastisch! Ik besefte toen dat ik een carrière wilde maken in de cinematografie.

Na mijn opleiding heb ik jarenlang ervaring opgedaan als camera-stagiair en camera-assistent bij voornamelijk reclame-, tv- en muziekvideo’s. In 2017 besloot ik terug te komen naar België en me hier te richten op cinematografie en het filmen van mijn eigen content. Sindsdien ben ik geëvolueerd tot cinematograaf die voornamelijk aan muziekvideo’s, commercials,… werkt.

Wat is de grootste uitdaging die je al bent tegengekomen?

Ik denk dat je elke dag uitdagingen tegenkomt, vooral op set. Elk project is een nieuw avontuur en je leert ervan. Het is ook niet altijd gemakkelijk om een regisseur tegen te komen die dezelfde visie als jou heeft. Toch was de zwaarste uitdaging, het terugkeren naar België. In Amerika beelden ze het zich allemaal groots in en er wordt gewerkt met grote budgetten en dus ook grote crews. Ik maakte deze beslissing omdat ik meer aan het verhalend aspect wilde werken, maar in België moest ik eigenlijk weer van nul beginnen. Ik kende niemand in de industrie en moest een heel netwerk opbouwen, wat misschien nog wel het belangrijkste is in de ‘filmwereld’.. Ik moest een stap terugzetten in de Belgische industrie en het heeft een hele tijd geduurd, maar nu ben ik eindelijk waar ik wil zijn.

Welk effect heeft deze pandemie gehad?

Ik schreef dingen en maakte ik een map aan op mijn laptop die ik vol propte met inspiratie voor toekomstige projecten. Vanaf september had ik eindelijk weer wat werk. Natuurlijk was het allemaal lokaal, dus geen projecten in het buitenland, maar ik mag niet klagen. Ik heb het geluk gehad dat ik niet alleen was en verder kon werken.

We moeten dit soort periodes leren omarmen, want we kunnen er niets aan doen.

Welke project is je tot nu toe bijgebleven?

Er was een periode waar ik met twee vrienden, Maky en Louis van Bleu Nuit, veel projecten heb gemaakt op twee jaar tijd. We werkten altijd met het video format ‘Super 16’ en hadden opdrachten in Cuba, Tunesië zelfs tot in Dubai. We deelden dezelfde visie en ik heb veel leuke herinneringen overgehouden aan die twee jaar met hen. Maar nu is het tijd om zelf aan iets te werken. Ik hoop dat de afgelopen jaren een voorproefje waren voor wat nog komt.

Wie of wat is je go-to voor inspiratie?

Inspiratie komt elke dag en meestal uit het echte leven. Mensen observeren en bekijken op straat, hoe licht en kleur reageren in de stad en bossen, wekt inspiratie. Fotografen zoals Harry Gruyaert, Erich Hartman kunnen ook een inspiratie vormen door hun gebruik van compositie of het vastleggen van the good moment at the right time. Kunstenaars zoals Edward Hopper, Magritte, verrassen me altijd als het op kleuren aankomt… Ik heb een map waarin al mijn visuele inspiraties zijn gegroepeerd. Dat kan kunst zijn, fotografie, films… Het kan vanalles zijn. En als laatste zijn deze mensen mijn inspiratie in de wereld van cinematografie: Nicolas Karaktsanis, Daniel Bouquet, Bradford Young, Chase Irvin, Darius Khondji, Hoyte Van Hoytema,…

Daarom is documentaire zo fantastisch, omdat we de realiteit kunnen verfilmen..

Hoe ziet de toekomst er uit?

Ik ben niet echt zeker. Ik ben het afgelopen jaar selectiever geworden. Als ik mijn energie in een project steek, wil ik er zeker van zijn dat het me kan boeien tot het eind en dat we er een verhalend aspect aan kunnen koppelen. Ik probeer ook na te denken wat mijn inbreng is bij een project, of ik de juiste persoon ben om het project te doen.

Digitaal is leuk, maar ik zou liever nog meer met 35mm film werken. Het proces is zo verschillend en je voelt het verschil op het scherm.

Met al de kennis die je hebt verworven, wat zou je graag aan je jongere ik willen vertellen?

Zet door en hou vooral je visie in het oog! De enige persoon die je echt kunt vertrouwen is jezelf. Je zet je eerste stappen in deze industrie en je bent heel vriendelijk en soms zelfs te vriendelijk. Je moet op je hoede zijn want er zijn veel mensen die alleen aan zichzelf denken.

Denk ook na over de voordelen die iets kunnen geven op langere termijn. Keep working, keep busy, keep shooting whenever you can.

Wil je weten waar Edouard nu aan werkt?

Volg hem op Instagram of bekijk zijn website!

Benieuwd naar de andere makers in de reeks ‘De 20 van 2021’? Je vindt ze allemaal hier!

--

--

OpenVRT
OpenVRT

Published in OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

No responses yet