De zomervakantie vlotjes overleven? Met deze apps lukt het ons wel

Magali De Reu
Jul 27, 2018 · 4 min read

Wekenlang op vakantie onder de zon of in de bergen, staycations, festivalletjes afschuimen: ieder heeft zowat zijn definitie van de perfecte zomer. Toch kunnen weersomstandigheden, autopech of slechte hotelervaringen roet in het eten gooien. Maar als techblogger weet ik dat digitale hulpmiddeltjes altijd oplossingen bieden. Van Pawshake tot NordVPN: met deze apps beleef je een geslaagde zomervakantie.

Ik, last van een taalbarrière? Nooit! Tot ik naar China ging. Die Chinese tekens, wat is me dat zeg. Er valt werkelijk niets uit op te maken. Dus trok ik met mijn vriendin naar wat we dachten dat onze rots in de branding zou zijn: Pizza Hut. Maar ook daar vonden we geen enkel Engels woord op de menukaart. Met handen en voeten vragen wat ‘比萨饼’ precies betekende, bleek geen evidentie. Help! Redder in nood: de app Waygo. Je trekt een foto van de Chinese tekens, en krijgt in realtime een zeer accurate, Engelse vertaling. Andere landgenoten die we tegenkwamen, gebruikten in China ook gewoon Google Translate. Via die app kan je eveneens met behulp van foto’s vertalingen in het Nederlands opvragen. Extra verademing bij deze apps: ze zijn gratis én werken offline, dus geen zorgen over hoge (roaming)kosten. En je zal niet per ongeluk een pizza met (jawel) paling bestellen!

Bron: origami-book.com

Ja, mijn reis naar China was een heus avontuur. Westerse apps zoals Facebook, Whatsapp en Instagram zijn er geblokkeerd. Zelfs iets googelen lukt er niet. Of je dat als bezoeker moet beletten om je social media verslaving te voeden (oeps, guilty!)? Nope, je kunt er bijvoorbeeld de app WeChat gebruiken. Niet alleen om vrolijk bij te kletsen met je vrienden of professionele contacten, maar ook om via QR-codes betalingen te doen. Natuurlijk is WeChat enkel een handige oplossing als je vrienden en familie in het thuisfront ook de app gebruiken. Lijkt je dat maar een gedoe? Dan kan je het verbod op de apps gelukkig ontglippen met een VPN-dienst, die je geografische locatie omzeilt. Eenvoudig gezegd maak je het internet wijs dat je vanuit een ander land surft. Hoewel de Chinese overheid het gros van de VPN’s te slim af is, heb ik er toch nog een gevonden die werkt. De applicatie NordVPN heeft er mooi voor gezorgd dat ik zowel op desktop als mobiel argeloos mijn vertrouwde apps kon gebruiken. Voor ongeveer 12 euro per maand kan ik als fervente reiziger surfen naar believen. Mooi meegenomen: als je zogezegd online bent vanuit de Verenigde Staten, krijg je op Netflix een ruimer serie- en filmaanbod voorgeschoteld.

Dat gebingewatch kan trouwens van pas komen voor wie last heeft van een jetlag. China zit zes uur voor op ons, en dat tijdsverschil heb ik toch gevoeld. Ook daarvoor bestaat een oplossing. Dus als moederlief binnenkort nog eens zegt dat er tegenwoordig voor alles een app bestaat: ik moet haar gelijk geven! Entrain is een gratis app die probleemloos de strijd aangaat met je jetlagperikelen. Je voert er je slaapgewoonten en tijdzone van je bestemming in, en de app genereert een schema. Daarmee leer je op welke momenten je best een donkere kamer of omgeving bezoekt, of wanneer je je idealiter in fel daglicht begeeft. Pluspunt: de app is wetenschappelijk onderbouwd. De ontwikkelaars zijn onderzoekers aan de University of Michigan. Met ons brein wordt niet gesold!

Nu ik terug thuis ben, kriebelt het al om nieuwe dingen in de technologiesfeer uit te proberen. Bovenaan de lijst staat Pawshake, een app die ook handig is voor andere vakantiegangers. De app, die wel vaker wordt bestempeld als ‘de Airbnb voor huisdieren’ verzoent petsitters met vakantiegangers die hun viervoeter zorgeloos willen achterlaten. Voor mij is zoiets ideaal. Nee, ik zie het niet zitten om voor de rest van mijn leven 24/7 over een kat of hond te bekommeren. Maar tijdelijk voor zo’n beestje zorgen? Waarom niet! Uniek is dat beide partijen elkaar eerst fysiek moeten ontmoeten voordat ze gebruik kunnen maken van de diensten. Dus sorry, bij deze rond ik mijn artikel af want ik heb afgesproken met de eigenaar van een dalmatiër.

OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

  Magali De Reu

  Written by

  No-nonsense, go-getting storyteller. I write about tech, entrepreneurship, marketing and personal growth.

  OpenVRT

  OpenVRT

  OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

  Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
  Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
  Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade