Frederik De Bosschere

Lead Strategist & digitaal Zwitsers zakmes bij In The Pocket

Wat hebben Bancontact en een interimkantoor met elkaar gemeen? Het lijkt een begin van een goede (oké ja, slechte) grap, maar er is wel degelijk een common ground: In The Pocket!

In The Pocket is een studio waar een enthousiast team van 85 ingenieurs, product designers en strategists digitale producten creëert die ons het leven gemakkelijker maken. Het is onder andere dankzij deze breinen dat de betaal-app van Bancontact het levenslicht gezien heeft. Of de Recycle-app! Je weet wel, die app die je helpt onthouden wanneer je nu weer welke vuilzak moet buitenzetten en zo honderden ruzies met je huisgenoten vermeden heeft (dank u, In The Pocket). Frederik De Bosschere is één van die strategische breinen bij de studio en hij vertelde ons wat hun secret sauce is (dank u, Frederik).

Frederik De Bosschere

Ondanks dat Frederik en zijn collega’s zeer gepassioneerd en behoorlijk tech-savvy zijn, komen die geniale ideeën uiteraard niet vanzelf. Ze werken hiervoor volgens een bepaalde methode die je helpt om problemen op een creatieve manier op te lossen. Deze methode (lees: mindset) is bekend onder de naam Design Thinking. Ook als je geen designer bent, kan je dit probleemloos toepassen op je manier van werken. Het gaat erom dat je denkt als een designer.
Maar hoe doe je dat dan precies, denken als een designer?

Design Thinking volgens In The Pocket

Allereerst moet je duidelijk begrijpen en definiëren welke nood of probleem je wil oplossen. Of beter nog, welk stukje van het probleem je nu precies wil aanpakken. 
“Als je niet in 1 zin kan uitleggen wat je grote doel is, dan ben je al per definitie te complex of te gedetailleerd bezig. Het is heel verleidelijk om te zeggen dat we het leven van mensen op alle mogelijke manieren beter gaan maken. Maar je moet ook durven een beetje focus te creëren. Want als je alles gaat proberen op te lossen dan ga je op heel veel halve oplossingen bedenken. Dus dan moet je ergens afbakenen en binnen die afbakening heel breed gaan nadenken, om zo je reële challenge bepalen.”

“Bepaal op basis van de ervaringen van de mensen voor wie je een oplossing moeten maken, waar er het meest waarde inzit.”

Vorige zomer trokken Frederik, enkele collega’s en 9 studenten voor een paar dagen naar de Ardennen voor In The Pocket Summer Academy. De bedoeling was dat deze studenten, opgedeeld in 3 groepjes van 3 en onder begeleiding van In The Pocket, verschillende digitale antwoorden zouden vinden voor Refu Interim, een bedrijf dat nieuwkomers en vluchtelingen via vrijwilligerswerk in de culturele sector aan werk helpt. De vraag was alleen: een antwoord op welke challenge?

“We hebben die studenten geholpen met gericht vragen te stellen en gericht te luisteren. Ze hebben dan een hele voormiddag met medewerkers van Refu Interim samengezeten, zodat ze echt perfect begrepen hoe zo’n werkdag eruit ziet en wat het takenpakket is. Daar kwam uit dat de medewerkers enorm veel verschillende bordjes tegelijkertijd moeten laten draaien: het overzicht bewaren tussen de verschillende vacatures, die naar de juiste kandidaten te versturen, kijken of die persoon de vacature ontvangen heeft, of hierop gereageerd is, de opstart doen van een tewerkstelling en tenslotte de opvolging daarvan.
Anderzijds moesten de studenten een experience map maken door met de vluchtelingen te bekijken wat er allemaal precies gebeurt vanaf het intakegesprek. Dan zag je dat die persoon zit te wachten op een berichtje, dat hij dit niet altijd begreep of er niet op kon antwoorden omdat hij enkel een data-abonnement had en geen gsm-abonnement.”

De 3 teams hebben op basis van deze gesprekken de challenge bepaald waar ze een oplossing voor gingen bedenken: structuur in de chaos vinden!

“De oplossing moet 10 maal en niet gewoon 10% beter zijn.”

“Als er maar 10% verbetering is, dan gaan mensen hun gewoontes niet aanpassen. Maar als het helpt om 10 keer efficiënter te zijn, dan wel.”

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo’n geniale oplossing uit je mouw schudden. 
“We hebben die studenten bijna als slavendrijvers op volume laten werken. Ze moesten zo veel mogelijk verschillende manieren bedenken om een antwoord op hun challenge te vinden. Dat gaat door te gaan kijken naar voorbeelden die ook buiten het veld liggen waar zij op dat moment werken.
Er waren teams die inspiratie haalden uit systemen die developpers gebruiken om te zien wie aan welk stukje van een technische code werkt. Of dan kwamen ze met voorbeelden van reservatieplatformen, zoals Eventbrite. Allemaal verschillende manieren om aan structuur te denken dus.”

“Wij doen vaak de mama-test.”

En dan is het tijd voor actie! Uit die stapel van verschillende ideeën kies je er één uit die je uitwerkt tot prototype. Alleen, hoe weet je nu of je de juiste keuze gemaakt hebt?
“Laat dat prototype gewoon eens op 10 mensen los, buiten je eigen kennissenkring. Dan ga je alles weten wat je moet weten. Wij doen ook heel vaak de mama-test: zou mijn moeder dit snappen? 
Als je je prototype moet uitleggen, is het meestal geen goed teken. Want dan ben je het aan het verdedigen en dat moet je kunnen uitschakelen.”

“Je moet je prototype ook niet onmiddellijk pixel perfect maken, want je gaat dan misschien enorm veel werk steken in een piste die niet de juiste is. Dan maak je fantastische schermen met de mooiste dropshadows ter wereld, maar wie weet klopt de interface nog niet.”

“Kies niet onmiddellijk voor de kanalen die voor de hand liggen.”

De zoektocht naar de juiste challenge loopt natuurlijk een beetje anders als je in de media of creatieve sector aan de slag bent. Maar dat wil niet zeggen dat je Design Thinking niet kan toepassen in je werk.
“Je kan bepaalde van die kleine trucjes er uit halen om jezelf te blijven uitdagen zodat je niet gewoon op automatische piloot werkt en onmiddellijk de kanalen uitkiest die voor de hand liggend en vertrouwd zijn. Is een informatie website of een one minute video de juiste drager voor mijn verhaal? Of moet het een Snapchatvideo zijn? Of eerder een Instagram Q&A? Er zijn zoveel coole mogelijkheden, en toch wordt er best vaak voor klassieke dragers gekozen. 
Het belangrijkste is dat waar je in het creatief proces ook zit, je gaat nadenken over wat je nu moet oplossen in plaats van na te denken over de oplossing zelf, of hoe de oplossing er moet uit zien of moet werken.”


We want more!

Benieuwd naar welke pitches er allemaal uit de Summer Academy gekomen zijn? Je vindt ze allemaal hier.

Wil je meer weten over In The Pocket en hun tips en tricks? Of wil je graag mee brainstormen tijdens de Summer Academy of andere workshops? Hou dan zeker hun website of Facebook pagina in het oog! En je kan Frederik uiteraard ook gewoon volgen via Twitter.

Wil je onze volgende OpenVRT #talks niet missen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en kom zo als eerste te weten waar en wanneer ons volgende event plaatsvindt.

Like what you read? Give kim-ling nicolai a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.