Overleef de zomer dankzij deze 7 internettips

Frederik Van den Bril
Jun 27 · 6 min read

Het zijn zware dagen. Mensen zeggen “joepi, zomer” en “omg terraske” maar jij wil natuurlijk gewoon naar huis om op het internet zitten. Gelukkig zijn er manieren om het leven dragelijker te maken. Ik zet ze even op een rijtje.

Een meme zit soms in een klein hoekje. Laatst was ik op een OpenVRT evenement. Half luisterend, half op mijn iPhone scrollend, as you do. Plots kreeg ik een Airdrop-request van een zekere ‘lolcheckdees’. Er volgde een stortvloed van grappige plaatjes. Zoals deze foto:

Airdrop is een file-sharing dienst van Apple om foto’s, video’s, contacten en links te versturen. Meestal gebruik je dit om eenvoudig iets naar iemand door te sturen. Maar het is ook ideaal om snel en anoniem random stuff te delen met een grote groep mensen die zich toevallig op dezelfde plaats bevinden. En daarom is het populair onder jongeren, die er memes en grappige plaatjes mee versturen.

Als je dus deze zomer op een festival in de gietende regen of snikhete zon staat te wachten op je favoriete band, gooi die Airdrop eens open. Wie weet welke leuke foto’s van katten krijg je?

Stap voor stap perfectioneren we onze filter bubble. Zo lang we contact in het echte leven maar vermijden. Zo heeft Uber nu een nieuwe feature: gebruikers kunnen in de app ‘quiet preferred’ aanvinken. De chauffeur krijgt een melding dat je liever niet gestoord wordt met verhalen over zijn kinderen of over hoe dit eigenlijk zijn tweede baan is die hij moet doen om rond te komen. Menselijk contact: succesvol vermeden. En jij kan genieten van een rustige taxirit naar huis.

Het is een trend. The Guardian beschrijft hoe graag we ons terugtrekken in onze eigen auditieve bubbel waarbij we geluiden en prikkels van buitenaf filteren of verstommen. Zie ook de populariteit van de noise-cancelling headphones. Ben je op een festival? De schreeuwende mensen die “hoeren” roepen in de tent naast jou zal je niet snel het zwijgen kunnen opleggen. Koop daarvoor best oordopjes. Of blijf thuis. Dat kan ook.

Stop met foto’s maken van je toast avocado. Nee, die perfect gekadreerde foto van je pastelkleurig interieur is niet langer hip. Kom al helemaal niet af met flamingo’s, ananassen of andere kitch.

Over de ‘Instagram aesthetic’ zijn prachtige artikels verschenen. Zo worden restaurants ontworpen om “Instagrammble” te zijn. Oh ja, jonge Amerikanen steken zich in de schulden zodat hun trouw het goed zou doen op Instagram. In Brussel opent binnenkort een “Instagrammable museum.” Zelfs cinema’s willen nu Instagrammable zijn.

Maar dat is binnenkort gedaan. De Instagram aesthetic is uit, althans volgens The Atlantic. Eindelijk. De nieuwe trend: slechte, korrelige, overbelichte of onflatterende foto’s nemen. Of je lichamelijke schoonheidheidsfoutjes gewoon laten zien. Kom maar op met die acne, rimpels en vetrolletjes.

Laat je niet dus niet vangen deze zomer. Neem zo onflatterend en overbelichte foto’s mogelijk. Tip van yours truly: het gaat beter als je dronken bent. Tip twee: een dubbele kin doet het altijd goed! Oh ja, en beland je na het comateus zuipen in het ziekenhuis? Neem even een hospital selfie voor het thuisfront. Vergeet niet er #nofilter bij te zetten.

Je geraakt niet van ‘t straat? Veel ruzie met je lief? Of erger nog, je bent gedumpt? Luister, het kan altijd erger. Kijk maar eens op Reddit fora r/relationships of r/AmItheAsshole.

De man die pist in flessen en die bewaart in de kelder en zegt tegen zijn vrouw: echt waar, ik heb hier een goede uitleg voor.

Enkele willekeurige voorbeelden:

  • Een man verrast zijn vriendin met een levende octopus als cadeau.
  • Een man wil niet dat zijn vriendin hoge hakken draagt want dan is ze groter dan hem.
  • De man die wint met scrabble van zijn vriendin met het woord “miskraam” — jawel, een paar maanden na de miskraam van zijn vriendin.
  • De man die “I’m with fatty” t-shirts draagt bij zijn vrouw die worstelt met overwicht.
  • De man die pist in flessen en ze bewaart in de kelder en zegt, echt waar, ik kan het uitleggen.

Nu je het zegt, het zijn toch wel vaak mannen. De Twitter account https://twitter.com/redditships verzamelt de ergste getuigenissen.

Oude knarren zoals mij herinneren zich het nog: wij gaven papieren briefjes rond in de klas. Papier! Wat een grap. De meest trendy chat app onder klasgenoten? Google Docs.

Dat komt zo: Google overspoelt scholen met goedkope laptops— en bijhorende software natuurlijk, zoals Gmail en Google Docs. Allemaal deel van een uitgekiende strategie om jongeren zo vroeg mogelijk op te sluiten in het ecosysteem van Google.

Scholieren zoeken altijd nieuwe manieren om niet te hoeven opletten en met elkaar te babbelen. Enter: de chat-functie van Google docs! Het grote voordeel: het lijkt alsof je gewoon netjes aan die taak aan ‘t werken bent. En met één klik is de chatgeschiedenis weg. Arme leerkrachten.

Om Karl Marx te parafraseren: Een spook waart door het internet— het spook van het communisme! Het aantal links-radicale memes neemt toe. Een tegenreactie op de dominantie en invloed van alt-right op meme-vlak?

Maar mememakers op Instagram slaan nu ook de handen in elkaar en hebben een vakbond opgericht. De Meme Union Local 69–420. Nee, die cijfers zijn niet toevallig. Hun oproep? “Seize the memes of production!”. Het is niet eens grap.

Veel mememakers steken hun hart en ziel in het maken van content gratis en voor niets, waar de sociale mediabedrijven vervolgens massa’s geld mee verdienen. In ruil vragen ze een minimum aan respect. En niet wat ze nu krijgen: beperkte zichtbaarheid, posts die gecensureerd worden zonder goede reden, en grote accounts die content stelen zonder credit voor kleinere accounts.

15 miljoen views op YouTube. De nieuwste video van PewDiePie? Nee, de restauratie van een kapotte bankschroef. Het meest sexy YouTube-kanaal van dit moment is My Mechanics — oude, versleten spullen worden met liefde hersteld en krijgen een tweede leven.

Allemaal fans van antiekrestauratie? Nee, er is meer aan de hand. De zogeheten ASMR-video’s boomen (lees hier meer over ASMR). De ongewilde pionier van de ASMR video’s is de schilder Bob Ross, tevens populair meme-formaat. Mensen die fluisteren. Of zeep in twee snijden. Maar ook een ambachtsman die zijn tijd neemt om zijn stiel uit te voeren, zoals deze video van een steensnijder.

Mensen willen weg van van het snelle en jachtige internet en zoeken naar vertraging. Het prikkelt, het tintelt, je krijgt er een kalmerend en gelukzalig gevoel van. Dus de volgende keer dat je met een kater van alcohol en spijt in de zetel ligt: je weet wat te doen.

OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

Thanks to Camille Pollie.

Frederik Van den Bril

Written by

Internethistoricus @OpenVRT // Journalist @ViceBelgium // Copywriter for hire

OpenVRT

OpenVRT

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.