Je bent jong en je wilt wat: met pensioen voor je 40.

Ik heb onlangs mijn vaste job vaarwel gezegd en gekozen voor het onzekere maar boeiende bestaan van zelfstandige, tegenwoordig beter gekend als de freelancer. Om mijn ongeruste ouders enigszins tegemoet te komen doe ik aan pensioensparen. Ik nodigde iemand met kennis van zaken uit om het over mijn pensioenplan te hebben. Tijdens het gesprek kreeg ik een aanval van clusterhoofdpijn. Eenmaal de man verdwenen ging het plots een stuk beter. Om maar te zeggen: ik haat nadenken over financiën en al zeker over mijn pensioen.

Ik vind dus weinig aansluiting bij de FIRE-beweging. (Als je nu denkt dat er een spannend verhaal zit aan te komen over de vuurnatie die de andere naties laf in de rug aanvalt: nee, sorry, dit stuk gaat nog steeds over pensioensparen.) FIRE staat voor: Financially Independent, Retire Early. Het doel: voor je 40 met pensioen. Hoe doe je dat?

Peter Adeney, één van de godfathers van de beweging, heeft het antwoord. Hij is beter gekend onder zijn bloggers-alias “Mr Money Mustache”. De man heeft 1) een snor en 2) veel geld. Alles wat ie zegt moet dus wel kloppen. Hoeveel moet je volgens hem sparen? Volgens hem moet je 25 maal het bedrag sparen dat je jaarlijks uitgeeft. Ik zou je vertellen hoeveel ik dan moet sparen maar ik weet helemaal niet weet wat ik jaarlijks uitgeef. Wie weet zo’n dingen?

Peter Adeney a.k.a Mr Money Mustache, één van de bekendste FIRE-bloggers.

Stel je geeft 20.000 euro per jaar uit. Dan moet je sparen tot je een half miljoen euro bij elkaar hebt. Vervolgens kan je jaarlijks 4% opnemen van dat half miljoen. De rest van dat geld gebruik je voor slimme investeringen die je geld nog doen groeien. Al hoofdpijn? Ik ook.

Die 4%-regel is overigens de American way of FIRE. De Nederlanders en Belgen moeten nog veel meer sparen want vermogensbelasting, weet je wel. Ze helpen elkaar op ondere andere dit Nederlandstalig Reddit forum. Er bestaan ook heel wat Belgische blogs zoals ‘Financial Freedom Sloth’, ‘The Melon Deal’ en ‘No More Waffles’.

Reddit forum voor de Nederlanders en Vlamingen die FIRE willen gaan.

Op pensioen gaan voor je veertigste, het is dus niets voor luiwammesen. Het is eerst keihard werken. Zuinig leven, genoeg sparen, vaak je geld tellen. Tot je genoeg geld hebt om de deur van je luizig kantoorbaantje voor altijd achter je dicht te trekken.

Eenmaal genoeg geld gespaard verhuizen veel adepten van de FIRE-beweging naar een plek waar het goedkoop wonen is. Zuid-Oost Azië, Oost-Europa of het Amerikaanse platteland. Heimwee, zo ver van huis? Dan maak je toch gewoon een nieuwe familie en nieuwe vrienden in Thailand! Leuke mensen daar.

Opvallend: veel leden van de FIRE-beweging werpen zich op als een rabiate tegenstander van de moderne consumptiecultuur. Consuminderen, jawel. Geef toe, heb je die smoothie blender echt nodig? Gaat die nieuwe broek je heus gelukkig maken? En waarom koop je al die boeken terwijl je even goed naar de bibliotheek kan? De meeste FIRE-leden stellen hun hele consumptiepatroon in vraag. Logisch: hoe meer je kan sparen, hoe sneller met pensioen.

Deze man geniet van het leven. Deze man brengt zijn laptop mee naar het strand.

De FIRE-beweging is blijkbaar bijzonder populair onder de Millennial-generatie. Zoals met bijna alles tegenwoordig was het eerst een hype onder de techneuten van Silicon Valley. Wat veel critici doet steigeren dat het makkelijk praten is om op je 40ste met pensioen te gaan als je bij de best betaalde werknemers ter wereld bent. De mensen uit de FIRE-beweging zelf beweren dat het niet draait om veel verdienen. Vroeg met pensioen is volgens hen voor iedereen mogelijk.

Ik spreek hierover met de Nederlander Alvar: die is 26 jaar en runt de FIRE-blog financial-independence.eu. Momenteel spaart hij samen met zijn vriendin 80% (!) van hun inkomen. Voor hem ging het initieel ook om de gedachte op zijn 30ste te stoppen met werken, naar Thailand te vliegen, een huisje te kopen en op het strand te gaan liggen. Na een paar jaren komt hij daar op terug. “Nu doe ik het vooral om mijn eigen keuzes te kunnen maken. Zo kan ik bijvoorbeeld later slechts 20 uur werken en iets doen dat ik echt leuk vind. Of een reis maken van 2 jaar. Of meer thuis zijn voor de kinderen. Die keuzevrijheid spreekt me erg aan. De bedoeling is om zo goed mogelijk van het leven te genieten. ”

Naast talloze blogs en fora kwamen er ook al boeken uit over FIRE — waaronder deze bestseller van Vicki Robin.

Ergens volg ik wel wat hij zegt. Het komt er een beetje op neer een basisinkomen voor jezelf te voorzien om nadien met projecten bezig te zijn die je echt leuk vindt. Of meer tijd te hebben voor je familie en vrienden. Of voor vrijwilligerswerk. Wie wil dat nu niet? Minder consumeren en een betere levenskwaliteit, daar wordt uiteindelijk toch iedereen beter van? Onder andere Ernst-Jan Pfauth van de Correspondent brak daarom al een lans voor de FIRE-beweging.

Alleen zie ik het mezelf helaas nog niet meteen doen. Niets tegen de bibliotheek maar ik ben verzot op boeken kopen. Ik word al duizelig van financiële planning. Ik ga vanavond op restaurant want ik heb geen zin om te koken. Uiteindelijk zal ik ooit wel op pensioen gaan maar in de tussentijd ga ik vooral zoveel mogelijk van het leven genieten en ook op professioneel vlak dingen doen die ik leuk vind. Pensioen? Ja graag, maar nu even niet.