Open #meet-up: Kamiel De Bruyne

Hij lust geen koffie, dus strijk ik met Kamiel De Bruyne neer op het terras van Les Brasseurs. ‘Twee pintjes’, en dan nog even mijn notebook openslaan. Kamiel leefde het afgelopen jaar zijn studentendroom: zijn eigen tv programma maken voor een echte tv zender.

Hoe is het idee voor ‘Sorry Voor Alles’ er gekomen?

Op het RITCS eindig je je vierjarige opleiding met een groot eindwerk. In je derde bachelor moet je hiervoor een programmavoorstel indienen. Ik wist toen al dat ik iets met verborgen camera wou gaan doen. Ik ben daar ontzettend grote fan van, alleen wou ik geen directe reveal. Geen Punk’d waar Ashton Kutcher uit een busje komt gelopen, maar iets meer. Ik ben toen beginnen nadenken hoe ik het idee van verborgen camera verder kon doen gaan dan de big surprise. En zo kwam het concept voor ‘Sorry voor alles’ er.

Het concept is licht gewijzigd, sommige zaken hebben we kunnen verbeteren en we zijn iets verder kunnen gaan met de verborgen camera dan tijdens mijn proefaflevering.

Op basis waarvan selecteer je een kandidaat?

Wel, we zijn eigenlijk altijd op zoek gegaan naar mensen waarmee je een avond op café mee zou kunnen zitten en een fijne tijd mee zou kunnen beleven. Het klinkt misschien gek, maar met een zeer naïef personage zou ‘Sorry voor alles’ niet zo goed werken. De kijker zou al snel doorhebben dat die persoon gewoonweg alles gelooft wat je die ook wijsmaakt. Aan de andere kant mag je ook geen Sherlock Holmes figuur selecteren, want dan rijd je jezelf gewoon vast. Het is niet zo simpel, want je speelt de hele tijd op de geloofwaardigheid van bepaalde situaties. We gingen daar ook wel vrij ver in.

Hoezo?

Bij Tobias hadden we bijvoorbeeld voor het grote weetjesboek een volledig website gemaakt. Bij Ann-Sophie hadden we een website gemaakt met fake mailadressen voor het reisbureau die haar die reis zou verloten. Gewoon, ze moest maar eens op zoek gaan naar dat reisbureau. Als er dan geen website of Facebookpagina van bestaat, is dat in deze tijd heel gek. We hebben heel veel werk gestoken in extra details.

Het meeste werk kroop in het fake huwelijk dat we opgezet hadden. Daar hadden we tot het midden van de nacht doorgewerkt om een fake stamboom te maken van alle mensen die op de trouw aanwezig zouden zijn. Iedereen kreeg dan een briefing van hun ‘familiegeschiedenis’. Uiteindelijk heeft Ann-Sophie maar met drie mensen gebabbeld op die trouw, maar stel je voor dat net die drie geen briefing hadden gekregen. Dan zakt heel het spel in elkaar en merkt ze dat er iets niet juist is.

Hoe selecteren jullie de acteurs die mee in het complot zitten?

De acteurs moeten vooral normale mensen zijn. Ze mogen, tenzij dat nodig is, niet opvallen. Het mag niet opvallen dat persoon x of y nu al voor een derde keer naast je op café zit. Mocht je een zeer oplettend persoon zijn, dan zou je mij vaak zien zitten in je straatbeeld. Maar doordat je er ‘normaal’ uitziet, besteedt niemand echt aandacht aan jou. Ik ben de afgelopen maanden minstens zeven keer per maand op drie meter afstand van de kandidaat geweest. Maar die hebben dat uiteraard niet door. Ik weet morgen ook niet meer naast wie ik hier op het terras zat. Veel mensen zeggen ook: ‘Bij mij lukt dat nooit, ik zou dat doorhebben.’ Maar het lukt bijna bij iedereen. Als je niet weet dat je naar iets op zoek moet gaan, ga je ook niet op zoek. Tenzij er in één maand tijd tien heel rare dingen gebeuren.

Waarom was het maken van dit tv programma zo belangrijk voor jou?

Televisie is eigenlijk een oud medium, of we zien dat toch zo want er zijn nu eenmaal nieuwe, digitale diensten die je honger kunnen stillen. Ik wou bewijzen dat je met dat zogezegd oude medium nog vernieuwend uit de hoek kunt komen. Ik vond het heel fijn om te onderzoeken hoe we dingen konden maken die je ergens nog nooit zag. Ik ga daar zelf ook graag naar op zoek. Derren Brown is een Britse illusionist en hij verlegt echt wel de grenzen van wat je ooit al op tv gezien hebt. Maar grenzen kan je ook verleggen door een goed verhaal te vertellen. Ik kijk ook graag naar ‘Helden van Hier’. Dat zijn mooie verhalen die op een originele manier worden gebracht. Ik vind dat je je kijker ook het gevoel moet geven dat er over je programma goed is nagedacht en dat er veel werk is in gekropen. Dat geeft me een genoegen.

Je doel als student: een eigen programma maken en uitzenden, kan je van je checklist halen. Wat nu?

Ik wil gewoon nog een tof, cool programma maken. Alleen heb ik nog geen tijd gehad om na te denken. We zijn nog met het één en het ander bezig voor het programma. Dus ik denk dat een tijdje vakantie nemen ook wel deugd zal doen. Ken je ‘Groundhog Day’? Dat is een film waarin Bill Murray elke dag dezelfde ochtend beleeft. Het zou wel tof zijn om te zien of we dat eens kunnen doen met iemand. Maar misschien komen er nog betere ideeën na een rustige periode met wat ontspanning.

Like what you read? Give Camille Pollie a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.