OpenVRT
Published in

OpenVRT

Open #meet-up: Robin Velghe.

Robin Velghe heeft zin in een frisse pint dus spreken we af in de Vooruit in Gent. Hij is een jonge freelance illustrator en animator die al verschillende projecten heeft gedaan voor onder andere Woodie Smalls en Studio Brussel.

Je bent nog maar pas afgestudeerd en toch freelance je al. Dat is straf! Vertel.

Ik ben vorig jaar begonnen als freelance illustrator en animator na mijn studie beeldende vormgeving aan het LUCA. Tijdens mijn studie heb ik het geluk gehad stage te kunnen volgen bij Eugene en Louise, een kleine studio die illustraties maakt. Toen ik als freelancer begon, kreeg ik bij hen vaak opdrachten zodat ik iets makkelijker kon opstarten

Het voordeel van freelancen is dat je zelf je opdrachten bepaalt. Dat vind ik heel fijn. Een ander voordeel is dat klanten weten dat je gespecialiseerd bent in wat je doet. Wanneer ze illustraties nodig hebben, dan komen ze naar mij. Net zoals wanneer ze een cameraman nodig hebben, ze een andere freelancer contacteren die daar gespecialiseerd in is.

Krijg je voldoende opdrachten?

Ja, eigenlijk wel. En het is allemaal heel spontaan gekomen. Via mijn vroegere stageplaats krijg ik af en toe opdrachten en via mijn Instagramaccount Rhymezlikedimez krijg ik ook heel wat aanbiedingen. Woodie Smalls is op die manier bijvoorbeeld bij mij terecht gekomen. Voor hem heb ik veel illustraties mogen maken: zijn albumcover, promo, merchandising, … zowat alles eigenlijk.

Daarnaast kom ik via tevreden klanten in contact met nieuwe klanten. De manager van Woodie Smalls heeft me bijvoorbeeld bij Studio Brussel aangeraden waardoor ik er animaties mocht maken voor de Spitlist.

Ondertussen heb ik een website waar klanten mijn werk kunnen terugvinden. Ik hoop dat dat ook zijn vruchten zal afwerpen.

Je komt uit een ASO school, waarom heb je dan gekozen voor het LUCA, toch een kunstopleiding?

Ik kon goed studeren en had best goede punten. Mensen begrepen daarom niet dat ik voor het LUCA koos. Maar tekenen is voor mij een passie waar ik al van kleins af aan mee bezig ben.

“Ik heb economie gestudeerd in een ASO school en altijd goeie punten gehad. Mijn leerkrachten verklaarden mij zot dat ik naar het LUCA ging.”

Ik ben enig kind en overal waar ik met mijn ouders naartoe ging, nam ik mijn tekengerief mee. Ik weet nog goed dat mama steeds mijn zwarte zak met potloden in haar handtas bij had. Mocht ik broers of zussen hebben gehad, had die passie voor tekenen er misschien nooit gekomen.

Die passie mag je heel letterlijk nemen: ik maakte altijd en overal tekeningen. In het middelbaar werd ik zelfs gestraft omdat ik te veel tekende tijdens de les. Maar omdat mijn punten toch goed waren, lieten ze me na een tijdje maar doen.

Mocht ik deze keuze niet gemaakt hebben, zou ik daar mijn leven lang spijt van hebben gehad. Ik ben dus tevreden met mijn kunstopleiding, maar soms denk ik wel na over wat er zou gebeuren moest ik dit na enkele jaren beu zijn. Dan stelt mijn diploma natuurlijk niet zoveel voor.

Wat vind je zo leuk aan illustreren?

Met een illustratie kan je een sfeer weergeven, dat vind ik super cool. Met een foto kan dat ook, maar bij een illustratie heb je veel meer controle over de compositie, kleur, etc. Ik vind het ook heel leuk wanneer een klant me instructies geeft over de opdracht. Je hebt dan een afbakening om mee te werken, om op een zo creatief mogelijke manier de juiste sfeer te creëren.

Waar haal je je inspiratie?

Vooral uit muziek en andere artiesten. Als ik iets zie dan sla ik dat op. Ik word dus niet door één iemand of iets geïnspireerd, maar door verschillende mensen en dingen. Toen ik klein was, was dat Jan Bosschaert, een Belgische striptekenaar. Tegenwoordig zijn er veel illustratoren op Instagram. Naar sommigen onder hen kijk ik op, zoals Hedof, een Nederlandse illustrator.

Daarnaast kan ik sterk geïnspireerd raken door muziek. Ik ben altijd al een fan geweest van hiphop. Ik werk trouwens altijd met muziek op de achtergrond. Altijd. Anders word ik zot. Ik raak dan ook veel sneller in de juiste ‘mood’. Stel nu dat ik iets rustigs moet tekenen dan zet ik iets rustig op. Als ik iets jong en wild moet tekenen, dan ga ik trapmuziek opzetten.

Over welk werk ben je het meest tevreden?

Sowieso het werk voor Woodie Smalls! Als hiphop fan is het natuurlijk heel leuk om voor zo’n naam te tekenen. Bovendien heeft hij me volledig carte blache gegeven en moest ik bijna nooit iets aanpassen. Ik kon er dus echt mijn eigen ding mee doen.

Met de animaties voor Montreality, een Canadees Youtube Channel, ben ik ook heel blij. Ze interviewen de grootste hiphop artiesten zoals Kendrick Lamar, echt super big. Als ik een hiphopper heb getekend op mijn Instagram, tonen ze die tekening tijdens het interview. Super cool vind ik dat! Onlangs hebben ze bijvoorbeeld een foto gemaakt van Post Malone met mijn tekening. Ook in de nieuwe serie Superior Donuts kon je recent een tekening van me zien. Zoiets maakt dan echt mijn dag.

Meer werk van Robin zien? Volg hem op instagram!

--

--

--

OpenVRT is een community voor jonge, digitale creatievelingen met een broek vol goesting in media.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Camille Pollie

Camille Pollie

Communitymanager at OpenVRT. Supporting young creatives in Flanders, Belgium.

More from Medium

FlutterFlow : Firebase Authentication with Email Sign-In

Using Tailwind CSS with Zendesk’s new custom pages (but really it’s not about that at all and…

mighty morphin power devs assembling the power of the gods for no reason at all

Ethereum name service guide | How to setup an ENS domain | A dummies guide

CUBO: Integration

CUBO pre #01