OpenVRT #meet-up: Bart Lodts

Eind februari lanceerde we samen met Studio Brussel een oproep: we zochten een jonge animator die een lang verloren interview met Kurt Cobain wou en kon animeren. Op 5 maart belden we Bart Lodts uit zijn bed met het goede nieuws. Een maand later stond het interview al online, geanimeerd en al (say what?)! We lieten Bart even bekomen van het harde werk, voor we hem strikten voor een interview.

Over Bart Lodts

Ik heb animatiefilm gestudeerd in Genk aan het LUCA.

Ik heb eigenlijk altijd al graag getekend en dacht eraan om illustratie te gaan studeren. Heel vroeger wou ik zelfs striptekenaar worden. Dat is iets dat ik in mijn vrije tijd nog doe. Maar toen zag ik animatiefilm staan bij de studiekeuzes. Dat leek mij dichter te liggen bij wat ik echt wou doen, zeker met het storyboarden, omdat ik vooral verhalen wou vertellen.

Het had eigenlijk helemaal verkeerd kunnen uitdraaien, want ik zag mijzelf in het begin helemaal niet als een animator. Maar gelukkig is het omgekeerde gebeurd!

Over de oproep

Het was eigenlijk een vriendin van mij met wie ik ben afgestudeerd die de oproep gezien had. Zij wou zelf graag meedoen, maar omdat ze net nieuw werk had, had ze er zelf geen tijd voor.

Toen ze over de oproep vertelde, dacht ik: “Waarom niet?”. Ik had portfoliostukken nodig en het leek mij sowieso wel een coole opdracht. Ik had zeker nooit gedacht om te winnen! Ik wou gewoon iets goed maken om in mijn portfolio te kunnen steken. Maar het is dan wel iets beter uitgedraaid dan dat.

Over de inzending

Ik speelde in het begin met het idee om iets te doen met die micro waarin hij kucht. Maar ik vreesde dat de meeste mensen iets in die richting gingen maken, dus ben ik beginnen zoeken naar iets specialers. Eerst wou ik in die eerste 10 seconden tonen hoe Kurt Cobain zich klaarmaakt voor het interview. Maar dan ben ik verder gaan nadenken over die sigaret, die microfoon en het ritme van zijn gekuch. Helemaal op het einde heb ik dan nog besloten om wat kleur toe te voegen, want het was allemaal eerst in zwart-wit.

Over de opdracht

Het enige waar ik schrik voor had was de deadline. Hoewel ik nog niet exact wist hoe ik het interview ging aanpakken, was ik wel zeker dat ik dat wel zou vinden. En dat is eigenlijk zonder al te lang te zoeken wel gelukt. Maar ja, de deadline was wel heel strak.

Hierdoor heb ik wel veel dingen in loop gezet die ik anders verder had geanimeerd. En ook voor de lipsync had ik geen tijd om het volledig goed te doen. Misschien dat ik het einde ook anders had aangepakt.

Ik ben wel heel blij met het uiteindelijk resultaat. Ik heb ook vooral positieve reacties gekregen op de video. Sommige maten vonden het ook al wat raar dat ik, ook al was ik werkloos, ineens 2 weken niet meer buitenkwam, maar nu snappen ze wel hoe het kwam.

Of ik het opnieuw zou doen? Ja, direct! Misschien als je mij de vraag gesteld had terwijl ik er nog mee bezig was, dat ik iets anders had geantwoord. Maar hoewel het soms lang doorwerken was, was het wel altijd heel plezant.

Ik ben wel van overtuiging dat je alleen kan leren en iets goed creëren als je er ook uiteindelijk plezier aan beleeft.

Als je met een idee zit, moet je het gewoon maken. En je kan je werk tegenwoordig ook heel gemakkelijk naar buiten brengen, via Facebook, of Youtube of één van die 100,000 andere kanalen. Op zich maakt het niet veel uit of je het voor jezelf maakt of voor iemand anders, want je kan er alleen maar uit leren en je ermee amuseren dat lijkt mij het belangrijkste.


Ben je benieuwd naar meer werk (animatie én stripverhalen, jawel!) van Bart? Hou dan zeker deze website in het oog, want hier vind je binnenkort meer werk! En in tussentijd kan je uiteraard terecht op zijn OpenVRT-profiel.