Charging Shoe Laces door Tom Galle en John Yuyi

Tom Galle

Digital creative & concept driven artist

Een jaar geleden liet internetkunstenaar Tom Galle de Crucified Fidget Spinner los op de wereld, een fidget spinner (je weet wel, dat draaiend speeltje waar elk kind in de supermarkt om smeekte bij zijn ouders) maar dan in de vorm van een crucifix. 
“Die fidget spinner was zo’n internet hype en dat gegeven vermengen met religie vond ik hilarisch. Het zegt ook heel veel: enerzijds heb je de commercialisering van religie en hoe je daarmee omgaat, en anderzijds die trolling, die taal van het internet, dat sarcasme… Dat zit daar ook allemaal in.”

De ‘Crucified Fidget Spinner’ is maar één van de vele werken waarvoor Tom zijn inspiratie haalt uit internetcultuur. En het internet zag dat het goed was.

Instagram: @tomgalle

Die fascinatie voor het internet en technologie was er bij Tom al vroeg.
“Ik denk dat het gestart is doordat ik nogal een moeilijk schooltraject gehad heb. Ik had een afkeer van school en school op haar beurt ook van mij. Het internet kwam toen op en ik heb mij daar dan veel mee bezig gehouden. Er was ook veel meer. Als je nu naar het internet kijkt, is het vooral sociale media, maar toen was het helemaal niet zo gelimiteerd. Het was nog veel opener, je kreeg het gevoel dat er eindeloos veel mogelijkheden waren.

Eigenlijk zou de school de rol moeten spelen om te inspireren en zo’n soort dingen te vinden, maar voor mij speelde ze die rol niet. Het was vooral van buiten leren en ‘moeten’. Er was niets op school waarvoor ik ‘s ochtends uit mijn bed wou komen. Het internet deed dat wel.”

“Met mijn eigen werk probeer ik vooral een spiegel voor te houden, zonder té letterlijk te zijn. Naar mijn mening moet je een beetje ruimte laten aan mensen om er hun eigen gedacht of hun eigen gevoel aan te geven.”

Meer specifiek zijn het memes en de hele cultuur die daar rond hangt die Tom inspireren tot het bedenken van werken zoals ‘Crucified Fidget Spinner’.
“Ik denk dat de meme-cultuur eigenlijk een soort van spiegel van het internet is. Je kan te weten komen hoe mensen zich voelen door gewoon te kijken naar de memes die rondgaan. Het is eigenlijk ongelooflijk interessant om te zien hoe dat een meme-wave volgde op alles wat de laatste 10, 15, 20 jaar gebeurde. Van het kleinste niche-event tot de verkiezingen in Amerika komen volledige meme-bewegingen op gang. Daardoor kan je zien hoe die online communities zich voelen. Ik vind het interessant om daar van alles uit te halen voor mijn eigen werk: er zit heel veel humor in, er wordt heel veel geremixt … Die aspecten kan je opnemen en er je eigen werk mee maken dat dezelfde taal spreekt en meedraait in die cultuur.”

Instagram: @tomgalle

Memes zijn zeer toegankelijk en universeel, en gaan daardoor vaak in no time de hele wereld rond. Geen wonder dus dat Toms werk dat ook al eens doet. In september vorig jaar maakte het internet kennis met ‘Corp Gear’, een collectie van wapens gemaakt uit ‘s werelds bekendste logo’s. Een boksring in de vorm van het McDonald’s logo, een koevoet in de jullie welbekende Facebook- ‘f’. You name it, Tom made it samen met Moises Sanabria en Alyssa Davis. 
“Sinds ik in Amerika woon, heb ik eigenlijk altijd een fascinatie gehad voor logo’s. Logo-cultuur, of de contemporary branding in Amerika is heel agressief, veel agressiever dan in België. In België word je nog altijd een beetje beschermd tegen het kapitalisme, in Amerika niet. 
‘Corp Gear’ was eigenlijk een soort van rebranding van die bekende merken. Wat als we die in een iets accuratere (lees: agressievere) context zouden kunnen plaatsen, hoe zouden ze eruit zien?”

“Als je kan kiezen, kies je er natuurlijk voor om zo ver mogelijk te springen en New York was die plek voor mij.”

“Ik ben in de reclamewereld begonnen, bij een (toen nog) klein bureau, dat Happiness Brussels heette. Ik heb het geluk gehad om in een heel interessant team terecht te komen dat heel open stond voor nieuwe dingen zoals internet en digitale communicatie. Dat was toen helemaal nog niet geïntegreerd in de Belgische reclamewereld.
Ik kreeg de vrijheid om daar mijn eigen ding te doen, mijn eigen persoonlijkheid en stem te ontwikkelen op het gebied van creativiteit. Ik had daar een soort van playground gekregen waar de ondergrond gelegd is voor internet-gefocust werk. Na een aantal jaren voelde ik dat ik graag wat verder wou gaan dan België. Ik was toen relatief succesvol in de Belgische reclamewereld, dus ik voelde dat ik dat wel kon proberen.”

iQ Font: Werk van Tom Galle voor Happiness Brussels.

Ondertussen woont Tom al 5 jaar in New York waar hij nog steeds af en toe reclamewerk doet, maar zich voornamelijk op eigen projecten focust.
“Klanten kwamen vaak met beperkingen en heel veel overthinking. Het was niet altijd een makkelijk proces. Er waren heel veel goede ideeën die dan op lange termijn gekild werden. Dat was een beetje frustrerend. Op een bepaald moment probeer je dat dan te balanceren. Zo ben ik begonnen met eigen werk te maken. Het leuke was dat klanten of reclamebureaus mij meer contacteerden voor mijn eigen werk dan om mijn reclamewerk. Dat was een interessante evolutie.”

“Als je je eigen ding wil ontwikkelen, dan moet je echt wel een stapje verder gaan en moet je je zelf blijven pushen en op zoek gaan naar wat voor jou het interessantste is.”

“Als ik mezelf vergelijk met de meeste mensen uit mijn klas van vroeger, dan was ik zeker niet de meest getalenteerde. Er waren andere mensen die veel meer talent hadden dan ik. Maar ik denk wel dat ik een drive had van ‘ik wil er iets van maken’ en ik denk dat dat geholpen heeft. Ik denk dat als je je eigen ding wil doen, er altijd een vorm van sacrifice mee gepaard gaat, en je daarom heel graag moet doen wat je doet.”


We want more!

Wil je meer weten over Tom en zijn projecten? Hou dan zeker zijn Instagram en Twitter in de gaten!
Of wil je graag weten uit welke accounts Tom inspiratie put? Die vind je hierzo: Software2050, 1080mhz, Jack Wagner en Memetides.

Wil je onze volgende OpenVRT #talks niet missen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en kom zo als eerste te weten waar en wanneer ons volgende event plaatsvindt.

Like what you read? Give kim-ling nicolai a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.