VRT NXT: Dat zijn wij! (3)

Wij zijn Ivo, Timo, Bavo, Nick, Henry en Ellis en we stellen ons graag voor aan de hand van foto’s in eighties-stijl, gewoon omdat het kan!

NICK BUSSCHOTS (22)

Opleiding
 Ik sta op een kruispunt in mijn leven. Dit jaar behaal ik mijn Bachelor in de Taal- en Letterkunde Nederlands-Engels aan de Universiteit Antwerpen. Tegelijk start ik met een nieuwe opleiding International Journalism, aan Thomas More. De beslissing om geen master te doen maakte ik eigenlijk nog maar pas, omdat ik dankzij dit project heb geleerd dat ik liever een praktijkgerichte opleiding wil volgen. Op Thomas More wil ik mijn storytelling- en cameravaardigheden op punt stellen.

Bij VRT NXT
 Binnen het project ben ik een manusje-van-alles. Interviews afnemen, formats mee bedenken en een productie op poten zetten. Ik greep elke kans om iets bij te leren van de coaches en de andere VRT NXT’ers.

Mijn toekomst
 Sinds een jaar weet ik dat ik de audiovisuele sector wil overnemen en daarom was VRT NXT INVASION het perfecte startpunt om aan dit avontuur te beginnen.

Niet te missen op televisie/radio
 Tv-programma’s en films die je volgens mij zeker moet kijken, zijn: Mindhunter, 12 angry Men, Deadpool 2

ELLIS DE MAEYER (21)

Opleiding
 In juni heb ik mijn bachelordiploma Journalistiek (video) aan Thomas More behaald. Dankzij deze opleiding kon ik stage lopen bij Ketnet, waar ik pas echt leerde dat in de studio staan bij live uitzendingen en opnames mijn ding is. Nu begin ik aan de opleiding Audiovisuele Kunsten aan het RITCS om mij verder te kunnen specialiseren in één richting: Productie.

Bij VRT NXT
 Ik heb dankzij dit project alle VRT-merken zeer uitgebreid leren kennen. Door op elk net aan de slag te mogen weet ik nu heel goed wat mij ligt en waar ik minder goed in ben. Zo ben ik bijvoorbeeld het liefst bezig met video’s maken en in dit project heb ik dat dan ook vooral gedaan.

Mijn toekomst
 Na mijn opleiding aan het RITCS zou ik heel graag in de televisiewereld aan de slag gaan. Meewerken aan een (live) studioprogramma vind ik fantastisch, omdat alles tip top in orde moet zijn. Daarom is opnameleiding in een televisiestudio ook mijn droomjob. Daarnaast ben ik ook vooral geïnteresseerd in de praktische kant van televisie en video maken, dus producer of productieassistent zie ik mezelf ook wel worden!

Niet te missen op televisie/radio
 Ik ben wel fan van de meeste Vlaamse televisieseries en films. De populaire reeksen (Professor T., Beau Séjour, Taboe, …) vind ik natuurlijk goed, maar we mogen ook zeker reeksen zoals Generatie B, The Missing (coproductie met o.a. BBC), De Dag, Basta (en alles van Neveneffecten) en It’s Showtime niet vergeten. Daarnaast kijk ik ook graag naar actualiteitsprogramma’s zoals Het Journaal, Pano en Terzake.

IVO SHIMWA (21)

Opleiding
 Audiovisuele Kunsten Montage aan het RITCS in Brussel. Ik koos die richting omdat ik programma’s zoals de Slimste Mens Ter Wereld en De Mol wil monteren. Ik wil weten wie de winnaar is voordat de mensen thuis dat weten.

Bij VRT NXT
 Ik maakte op de VRT radio voor MNM, video’s voor Studio Brussel en Ketnet. Ik heb ook leren brainstormen en hoe je een goede pitch maakt. Ik leerde samenwerken met mensen die je niet kent en dat als iedereen dezelfde visie heeft, we kunnen verder geraken.

Mijn toekomst
 Ik zou graag tv-programma’s willen maken (bedenken, filmen, monteren en regisseren). Als dat combineerbaar is met fictie, zou ik graag ook willen werken aan films die in de cinema zullen komen. Daarnaast wil ik ook stand-upcomedy doen.

Niet te missen op televisie/radio
 Eén (Het Journaal, Taboe, Blokken), Canvas (De Ideale Wereld en veel leuke documentaires), VTM (Belgium’s Got Talent, Tegen De Sterren Op), Vijf (Temptation Island), VIER (De Slimste Mens Ter Wereld, De Mol, Komen Eten), Amerikaanse Talkshows (Ellen, Trevor Noah, Jimmy Kimmel en Fallon).

TIMO PIREDDA (17)

Opleiding
 Ik studeerde tot voor dit project STW (Sociaal Technische Wetenschappen) in Maaseik. Een richting die me eigenlijk echt niet lag, maar aangezien ik in een stadje ver van de bewoonde wereld woon was de kunstschool ook geen optie. Nu begin ik aan de opleiding Journalistiek in Mechelen, een periode waar ik heel hard naar uitkijk!

Bij VRT NXT
 Ik heb op de VRT geleerd om samen te werken aan een groot project en om dingen uit handen te durven geven. Op mijn school in Maaseik was ik de enige in mijn klas die zich bezighield met video, maar in onze groep op de VRT zijn er veel jongeren die er nog veel beter in zijn. Dan geef ik die jobs graag uit handen!

Mijn toekomst
 Sinds mijn 14de presenteer ik op de lokale radio. Dat is, en zal ook altijd mijn passie blijven. Hier hoop ik later mijn beroep van te kunnen maken, liefst op de VRT bij MNM bijvoorbeeld. En als ik goed in mijn glazen bol kijk, zie ik mezelf zitten in het restaurant van de VRT samen met heel wat collega’s die ook meededen aan dit prachtige project!

Niet te missen op televisie/radio

TV: Eén (Taboe, Het Journaal, De Klas), De Slimste Mens ter Wereld en Eigen Kweek
Radio: MNM (Peter en Julie, Evelyn de Backer…)

BAVO MORTIER (23)

Opleiding
 Ik trok deze zomer naar de VRT met twee diploma’s op zak. In 2016 studeerde ik af als Bachelor in de Grafische en Digitale Media met als afstudeerrichting Multimediaproductie — Produce. Na drie jaar op Arteveldehogeschool had ik nog niet genoeg van het studentenleven. Ik volgde er nog een verkort traject Journalistiek. Sinds juni ben ik van de schoolbanken (en het zorgeloze leventje) af.

Bij VRT NXT
 Dankzij mijn stage voor school en VRT NXT heb ik 7 maanden in de gangen van de VRT mogen ronddolen. Dat we zo goed als ieder net van heel dichtbij mochten ontdekken, is een privilege en een uitzonderlijke ervaring geweest. Dankzij mijn tijd op de VRT ben ik een heleboel ervaring, inzicht en vrienden voor het leven rijker.

Mijn toekomst
 Na VRT NXT Invasion hoop ik mijn eerste stappen in het werkveld te zetten. Ik ga op zoek naar een job waar ik elke dag met volle goesting en enthousiasme naartoe kan trekken. Dat zou een werkplek zijn waar sport, muziek, radio en grafiek hand in hand gaan.

Niet te missen op televisie/radio
 De Wereld van Sofie & Retro (Radio 1), Big Little Lies (Canvas), De Slimste Mens Ter Wereld (VIER), 13 Reasons Why, Inception, alle Marvels, De Jaren Stillekes, De Zaak Alzheimer, The Man From U.N.C.L.E., Kingsman.

HENRY LEYMAN (20)

Opleiding
 Ik studeer Regie aan het RITCS. Ik begin nu aan het 3de jaar en heb ervoor gekozen om mij te specialiseren in TV regie. Het is volgens mij een richting die perfect bij mij past, omdat ik heel veel (goede) tv kijk en graag mensen aanstuur om zo tot een mooi en vernieuwend eindresultaat te komen.

Bij VRT NXT
 Op school leer ik hoe je tv moet maken in de theorie, maar op de VRT leer ik deze theorie gebruiken in de praktijk en zo leer ik nog veel meer bij. Ik leer hier ook kritisch zijn voor mijn en andermans ideeën en om beter te kunnen inschatten wat werkt en wat niet. Daarnaast zorgen de deadlines er ook voor dat ik onder druk leer werken. Iets dat ik later wellicht vaak ga moeten doen.

Mijn toekomst
 Na mijn studies zou ik graag bezig zijn met het bedenken, uitwerken en regisseren van tv-programma’s. Ook zou ik graag nog veel van de wereld willen zien. Deze twee kunnen combineren zou fantastisch zijn.

Niet te missen op televisie/radio
 Gevoel voor tumor, Sorry voor alles, Taboe, Down the road, FC de kampioenen (guilty pleasure), Het geslacht De Pauw, Basta, Buiten de zone, The Broken Circle Breakdown, Lalaland, Intouchables.

In deze lijst staan vooral televisiereeksen van vroeger en nu. Ook enkele films, maar minder. Dat komt omdat ik gewoon ook veel minder naar film kijk dan naar tv. Ik vind het leuk om oudere programma’s te bekijken zoals ‘Buiten de zone’, omdat die volgens mij ervoor gezorgd hebben dat het tv-landschap is wat het nu is.