Zakelijk omgeturnd

#organisatieontwikkeling

INC
Organisatie ontwikkeling

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. In week 9 nemen we je mee in onze samenwerking met het team van Eco-Coaches voor een project van BAM. Samen met Ramon Baasdam heeft Robert de Groot ontdekt hoe de principes bij topsport zakelijk ingezet kunnen worden.

Succes

Succes is niet alleen het doel, succes is ook de weg. Dit is het principe van Tjalling van den Berg, coach van de Internationale Turnacademie van het Friesland College, afdeling CIOS in Heerenveen. Tevens is hij bondscoach bij de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond en fysiek- mentale coach bij de voetbalopleiding van sc Heerenveen. Samen met Ruben Bakema, bewegingswetenschapper van de Rijksuniversiteit in Groningen heeft hij het Eco-Coachen ontwikkeld en op de kaart gezet.

Eco-coaching: een andere kijk op ontwikkeling

Eco-coachen staat voor het ontwikkelen van sporters vanuit een systemisch perspectief. Dat wil zeggen dat de sporter zichzelf leert kennen en leiderschap ontwikkelt in de relaties met zijn omgeving. Als manager en coach heb je hierin drie rollen: zorgen dat mensen zichzelf vinden, zorgen dat ze zich binden en zorgen dat ze samen scoren.

Medewerkers BAM leveren een gezamenlijke prestatie tijdens workshop Eco-Coachen (fotografie: Tjalling v. d. Berg)

Talentontwikkeling

Er zijn verschillende manieren om een ontwikkeling of reorganisatie begrijpelijk en overdraagbaar te maken. De basis wordt gevormd door te waarderen waar mensen wél goed in zijn. Hierin zit de brug in de aanpak die Inc. hanteert en de uitgangspunten van Eco-Coaching. Dit bepaalt namelijk of mensen geïnspireerd raken om actie te ondernemen, om het idee te verspreiden en het uiteindelijk tot realiteit te brengen. Henry Ford vatte het mooi samen in de volgende zin:

“My best friend is the one who brings out the best in me.”

Ontwikkeling visueel maken

Door vervolgens beelden te maken van het handelen en die te koppelen aan het talent van het team ontstaat er visuele feedback. We verkleinen daarmee het gat tussen denken en doen: mensen handelen naar de beelden die ze van situaties hebben of maken. Door beelden te vormen kan er richting gegeven worden aan de denkpatronen binnen een organisatie of team. Hierdoor ontstaan vaak verrassende inzichten en worden onbewuste patronen concreet.

Ramon Baasdam, student informatie en communicatie,
heeft tijdens zijn stageperiode bij Inc. middels video en fotografie
geholpen bij het leveren van visuele feedback.

Het effect

Het effect van visuele feedback is dat het mensen aanzet tot reflectie. Door hieraan beelden te koppelen worden de ontwikkelpunten zichtbaar waardoor er eenheid, duidelijkheid, daadkracht en binding ontstaat in het team. Zo zorg je er voor dat mensen zichzelf vinden, dat ze zich binden en dat ze samen scoren. Mensen ontwikkelen letterlijk en figuurlijk de bereidheid om te turnen!

Wil jij aan de slag met jouw team of organisatie? Neem contact op via 0541-672011 of hallo@incmerkbeleving.nl

--

--