Talentontwikkeling in de 21e eeuw

#seminar

INC
Organisatie ontwikkeling

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. Deze week blikken wij vooruit op Inclusief — een seminar over talentontwikkeling in de 21e eeuw. Geleid door dagvoorzitter Robert de Groot benaderen drie uiteenlopende sprekers elk in 18 minuten talentontwikkeling nu en in de toekomst.

Economische samenwerkingsorganisatie OESO voorspelt dat in het jaar 2020 China, Argentinië, Brazilië, India, Indonesië, Rusland, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika bijna 40% meer hoogopgeleiden hebben dan de 34 OESO-landen samen. Daarnaast geeft de studie ‘The Future of Employment’ van de Oxford Martin School aan dat de komende 20 jaar 47% van al onze banen geautomatiseerd worden. Welke invloed heeft dit op talentontwikkeling binnen het onderwijs en bedrijven?

Een mentaliteit van middelmatigheid

In de 17e editie van De Groene Amsterdammer toont het weekblad de resultaten van een onderzoek van de onderwijsinspectie waarin gezegd wordt dat de Nederlandse leerling ongemotiveerd is. Oud-premier Balkenende sprak in 2007 al over een mentaliteit van middelmatigheid: de zogenaamde zesjes cultuur. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringbeleid (WRR) spreekt over een zorgwekkende ontwikkeling die wel eens desastreus uit zou kunnen pakken in de concurrentiestrijd die wij moeten voeren met de Aziatische tijgers en de BRIC-landen.

Fixatie op ranglijsten

De zorg die de WRR uitspreekt over de toekomst van onze economie is cruciaal. Het heeft als gevolg dat we gefixeerd zijn geraakt op schoolprestaties en internationale ranglijsten. Maar hoe terecht en hoe wenselijk is deze fixatie?

Is excellentie het antwoord?

Sprekers Gerard aan de Stegge en Gert-Jan Egberink geven hun visie op hoe het onderwijs om dient te gaan met talent. Gerard is een ervaren directeur van de kleinste excellente school van Nederland. Hij vertelt over wat excellentie betekent in deze tijd, welke toegevoegde waarde het heeft en waaraan zijn school moet voldoen om dit predicaat te te mogen dragen.

“We moeten het systeem omgooien”

Gert-Jan Egberink werd op zijn 25e één van de jongste onderwijsdirecteuren van Nederland. Hij is projectleider van School voor de Toekomst en een echte omdenker door bijvoorbeeld Positive Behavior Support in te voeren op zijn scholen. Een methode die gericht is op het expliciet maken en stimuleren van gewenst gedrag in plaats van het afstraffen van het ongewenste. Hij praat over zijn visie hoe systemen en regels het onderwijs domineren en dat we het systeem moeten omgooien om talent weer tot uiting te laten komen.

Welke rol kan het bedrijfsleven spelen?

Dat het antwoord in het onderwijs ligt is voor sommigen niet meer relevant. Hoogopgeleide jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden zijn opgeleid voor een wereld die nauwelijks meer lijkt te bestaan. Volgens The Economist is deze generatie de Generation Jobless en volgens anderen is de generatie verloren omdat het snel ingehaald zal worden door de volgende generatie.

Hoe gaat deze generatie aansluiting vinden bij de huidige markt?

Bob Egberink is met zijn 23 jaar onderdeel van deze generatie sprak hierover op de laatste editie van de TEDxUtrecht Talentstage. Hij praat tijdens Inclusief over de zogenaamde generatie Y (geboren tussen 1985 en 2000) die op dit moment de arbeidsmarkt betreedt. Bob ziet vooral kansen voor zijn generatie, die volgens hem samen met het bedrijfsleven kunnen dienen als de katalysator naar een nieuwe wereld.

Ontdek dit en meer tijdens de eerste editie van Inclusief: Talentontwikkeling in de 21e eeuw. Klik hier voor meer informatie en om je gratis in te schrijven. Let op, er zijn slechts enkele plekken beschikbaar!

--

--