Et dypdykk i klimakunnskap

team miljødirektoratet
Oss mot klimaendringene
4 min readNov 2, 2018

Hei igjen!

Sist vi sjekket inn på denne bloggen fikk dere et lite innblikk i hvem vi er og prosjektet vi jobber med for Miljødirektoratet, og siden den gang har vi vært igjennom en rekke prosesser som har lagt grunnlaget for hvor prosjektet står i dag.

Det som er spennende med prosjektene vi jobber med, er ikke bare viktigheten av å konfrontere klimautfordringene vi jobber mot, men også at arbeidet går parallelt med undervisningen vi får på skolen. Vi får stadig påfyll fra dyktige folk, som kurser oss i hvordan vi kan bli enda bedre prosjektledere, og gir oss veiledning på prosjektene underveis. Vi jobber med åpne prosesser, og dermed er vi ikke alltid helt sikre på hvilken vei prosjektet bringer oss.

Som prosjektteam har dette vært spennende og utfordrende på samme tid, for der hvor noen blir supergira av mulighetsrommet de åpne prosessene gir oss, opplever andre at det blir for lite håndfast og dermed også litt utrygt. Gjennom workshops og undervisning har vi fått jobbe med hvordan vi skaper best mulig gruppedynamikk, et trygt rom hvor vi spiller hverandre gode, som igjen kommer til å styrke vårt arbeid i dette prosjektet.

I forrige innlegg delte vi vårt scope med dere, altså “Hvordan kan Miljødirektoratet effektivt formidle klimavitenskap til næringslivet (startups), slik at de kan levere og/eller kommunisere klima-positive løsninger til forbrukere?”. Les mer om dette her. Det var med denne problemstillingen, eller scope som vi kaller det, at vi gikk i gang med grunnarbeidet for prosjektet; innsiktsfasen.

Innsiktsfasen etter emergence-modellen handler om å fokusere på 4 forskjellige temaer, kundeorganisasjon, bransje, omverden og sluttbruker. Dette skal sammen produsere både en generell og en dyp forståelse for prosjektet vårt, finne ut hvor skoen trykker, hvordan bør vi jobbe videre med scope og etterhvert hvilke løsninger det er behov for.

Teamet vårt gikk hardt ut, vi ønsket å snakke med så mange som mulig, og responsen var enorm! Vi har vært utrolig heldige, og har fått intervjuet alt fra en tidligere finansminister til folk på gata om hvordan Miljødirektoratet kan kommunisere klimapositive løsninger. Vi har lest rapporter, vært på frokostseminarer, gjort et dypdykk i Miljødirektoratet sine hjemmesider og sparret med andre elever på skolen. Vi har jobbet på MESH, FOLK, kafeer og barer, og har virkelig klødd oss i hodet fra tid til annen.

Klima og kommunikasjon kan være litt vagt, og det har til tider vært utfordrende å vite hva vi egentlig holder på med, men det er jo det som er så morsomt med innsiktsfasen. Vi blir klokere underveis, og endrer planen deretter. Etter grundig research, intervjuer og kundemøter skjønte vi at vårt scope var litt langt, vanskelig og lite konkret, og knadde videre på det til vi kom fram til følgende; “Hvordan kan Miljødirektoratet formidle klimavitenskap til bransje X?”. Målet er at de løsningene og idéene vi kommer fram til skal være overførbare til andre bransjer, så akkurat hvilken bransje vi skal fokusere på blir spennende å se.

Den neste fasen vi står ovenfor er nemlig konsept- og strategifasen hvor vi skal få lov til å kna all den innsikten vi har samlet inn til noen gode idéer, en hel haug av de faktisk! Vi blir aldri helt ferdige med å samle innsikt, men da er det jo godt at Emergence-metoden ikke er lineær, vi kan stadig hoppe fram og tilbake mellom de ulike fasene. Vi er iallefall veldig spente og klare for den neste fasen, og om akkurat du brenner inne med noen gode ideer er vi alltid klare for innspill.

--

--

team miljødirektoratet
Oss mot klimaendringene

prosjektteamet fra Emergence School of Leadership som jobber for og med Miljødirektoratet